Ο μπαγάσας ο Γερούν ανέβασε τον πήχη!

Ο μπαγάσας ο Γερούν ανέβασε τον πήχη!
Γερούν Ντάισελμπλουμ ap

Η κοροϊδία έγινε επιστήμη και ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ πήρε ντοκτορά. Αφού, αντί να του δώσουν δυο μούντζες για τα “λάθη” που ομολογεί, οι πολιτικοί που αποδέχτηκαν όσα τους ζήτησε, καταπίνουν τη γλώσσα τους

Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ, σοσιαλιστής κατά δήλωσή του, καθώς ισχύει και στην Ολλανδία το “είσαι ό,τι δηλώσεις”, αλλά και πρώην, πλέον, επαγγελματίας ευρωπαϊστής, πρέπει να βρει ένα τρόπο να μείνει στον αφρό των ημερών, για να συνεχίσει να βγάζει άκοπα το παντεσπάνι το επιούσιο.

Οπότε, για να ξεφύγει κάπως από την εικόνα του μικρού που έστελνε για θελήματα ο Σόιμπλε, αρπάζει κάθε ευκαιρία που του προκύπτει ώστε να βελτιώσει την εικόνα του. Στο πνεύμα λοιπόν της εποχής προσπαθεί να χωθεί στο αφήγημα της επόμενης ημέρας για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, “αποκαλύπτοντας” τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Λάθος λοιπόν, σύμφωνα με τον λαλίστατο πλέον Ντάιζελμπλουμ ότι υποχρεώθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι να σώσουν τις τράπεζες. Λάθος και τα μνημόνια, καθώς έγιναν για να σωθούν οι ξένοι επενδυτές. Και βέβαια λάθος όλα αυτά που αποκλήθηκαν “προγράμματα” καθώς ήταν προϊόν… αυτοσχεδιασμού του Ντάιζελμπλουμ και των ομοίων του, όλων αυτών δηλαδή που τώρα άλλος λίγο κι άλλος πολύ, τα βρίσκουν λάθος.

Και το δίκιο όπως λέει τώρα -κατόπιν εορτής- ο τέως επικεφαλής του Eurogroup, το είχαν όλοι εκείνοι που επέκριναν τα προγράμματα και όχι αυτοί που τα υποστήριξαν.

Βέβαια, για να διακρίνουμε το κόλπο συνολικά, το όλο σύστημα -και μαζί του ο Ντάιζελμπλουμ- “ξεχνά” να προσδιορίσει το “γιατί” έγιναν τα “λάθη”, όπως για παράδειγμα στο “ελληνικό πρόγραμμα” που μας ενδιαφέρει άμεσα. Και επίσης, ο Ντάιζελμπλουμ και όλοι οι υπόλοιποι που έκαναν τα λάθη αλλά μας υποχρέωσαν να τα δεχτούμε σαν… σωστά, παραλείπουν επιτηδείως να ονοματίσουν αυτούς που φταίνε.

Έτσι, ουσιαστικά και τυπικά ανενόχλητοι, μπορούν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην υγειά των κορόιδων που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις “λάθος πολιτικές”. Το χειρότερο είναι ότι αυτήν ακριβώς τη συνταγή που βασίζεται στο παραδοσιακό “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”, ακολουθούν και όλοι οι “δικοί μας” που αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν τα “λάθη” των θεσμών.

Γιώργος Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σαμαράς και βέβαια Παπακωνσταντίνου, Χαρδούβελης και Στουρνάρας (όλως περιέργως;) δεν άκουσαν τίποτε από αυτά που είπε ο Ντάιζελμπλουμ και δεν ένιωσαν την παραμικρή ανάγκη να εξηγήσουν γιατί και πώς έβαλαν την υπογραφή τους σε όλα αυτά που έγιναν “για να σωθούν οι τράπεζες” και να την σκαπουλάρουν “οι ξένοι επενδυτές”.

Όπως δεν άκουσαν τίποτε ο Τσίπρας και οι λαλίστατοι παλαιότερα υπουργοί της κυβέρνησης απορροφημένοι στην (μάταιη) προσπάθειά τους “να αφήσουν τα παλιά και να κοιτάξουν το μέλλον”. Και είναι ενδεικτικό του συνολικότερου προβλήματος του πολιτικού προσωπικού ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντί να τα σχολιάσει όλα αυτά προτίμησε να τιμήσει δεόντως τον… συνάδελφό του Γερούν Ντάιζελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι “έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στο Eurogroup”.

Αυτές οι καταστάσεις βέβαια, δεν δείχνουν το τέλος της επιτροπείας, αλλά, μάλλον, μια ακόμα προσπάθεια συμβιβασμού με τους… επιτρόπους, που συνεχίζουν να κάνουν κρίσιμα “λάθη”, όπως λόγου χάριν με τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία όμως θα παραδεχτούν εν ευθέτω χρόνω, αφού πρώτα τα πληρώσουμε πολλαπλώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα