Ο Βενιζέλος προβάρει το γαλάζιο κουστούμι

Ο Βενιζέλος προβάρει το γαλάζιο κουστούμι
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρουσίαση βιβλίου του Ι.Ν. Μέρτζου με τίτλο "Το Μακεδονικό" Eurokinissi

Όταν το κόμμα σου προτείνει να ανοίξει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος και εσύ κάνεις λόγο για “σύγχυση στρατηγικής”, υπάρχει πρόβλημα

Ήταν να μην πάρει φόρα ο Ευ. Βενιζέλος. Αυτή τη φορά το πρόσχημα ήταν η πρόταση της Γεννηματά για αναθεώρηση του Συντάγματος που ναι μεν δεν του άρεσε αλλά του έδωσε την ευκαιρία να ξανακλείσει το μάτι στη “μεγάλη δεξιά παράταξη”

Όταν το κόμμα σου προτείνει να ανοίξει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος και εσύ κάνεις λόγο για “σύγχυση στρατηγικής”, υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα μεγαλώνει όταν δηλώνεις για τους “συντρόφους” σου ότι “δεν μπορούν να παίζουν με το Σύνταγμα”.

Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, για κάτι τέτοιες καταστάσεις δημιουργήθηκαν τα πειθαρχικά των κομμάτων, τα αποκαλούμενα επί το διπλωματικότερον… Επιτροπές Δεοντολογίας, και για τέτοια ζητήματα ισχύει το περιβόητο “έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως -γιατί αυτός σήκωσε μπαϊράκι με αφορμή τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αναθεώρηση του Συντάγματος- είναι ειδική περίπτωση. Όλοι γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος έχει σαλπάρει για τη Νέα Δημοκρατία και το μόνο που ακόμα τον προβληματίζει είναι το πότε θα το ανακοινώσει επισήμως, καθώς ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι.

Η Φώφη Γεννηματά πάντως κάνει ότι δεν πολυκαταλαβαίνει τα παιχνίδια του Βενιζέλου και εμφανίζεται -τουλάχιστον δημοσίως- να σφυρίζει αδιάφορη, αν και μέσα της είναι λογικό να βράζει. Γιατί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό έχει ξεχάσει αυτή την ιδιότητα και το μόνο που θυμάται από την πρόσφατη πολιτική του διαδρομή είναι ότι υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Οπότε, αν και τα επόμενα βήματα της πολιτικής του διαδρομής είναι ήδη αποφασισμένα, εξακολουθεί να παραμένει υπό αίρεση η διαδικασία που θα που θα ακολουθηθεί. Ο Βενιζέλος θέλει να τον αποβάλουν για να μπορεί να λέει ότι τον ανάγκασαν να αναζητήσει την συνεργασία με τον Μητσοτάκη, ενώ η Φώφη τον κρατάει για να τον αναγκάσει να πάρει μόνος τα μπογαλάκια του και να φύγει.

Πρόκειται για ένα κλασικό παιχνίδι (μικρο)πολιτικής όπου όλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Ο Βενιζέλος παριστάνει ότι μελετά τις κινήσεις του, οι οποίες -λέει- καθορίζονται από το “εθνικό συμφέρον” αν και έχει ήδη αποφασίσει ότι το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται στη “μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη”. Και η Φώφη Γεννηματά καμώνεται την “υπεράνω” ώστε να περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες στις απολύτως αναμενόμενες, σαν τον Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον Δημήτρη Λιντζέρη.

Στην πραγματικότητα η ιστορία είναι προ πολλού τελειωμένη και το γνωρίζουν όσοι κινούνται γύρω από τις συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής. Είδαν άλλωστε την καρέκλα του Βενιζέλου να μένει κενή στην εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος. Όπως είδαν και τον Βενιζέλο να ψηφίζει -μόνος αυτός από τους βουλευτές του Κινήματος- την πρόταση Μητσοτάκη για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τους υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί είναι σαφές ότι ο Βενιζέλος επιστρέφει στις κεντροδεξιές του ρίζες, κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον: Να συνεργάζεται χωρίς δισταγμό με οποιονδήποτε μπορεί να γίνει το επόμενο σκαμνάκι για να μείνει το υπερτροφικό εγώ του στο πάνω ράφι.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα