Ένας Γιάννος δε φέρνει την κάθαρση 

Ένας Γιάννος δε φέρνει την κάθαρση 
Ο Γιάννος Παπαντωνίου Eurokinissi

Η προφυλάκιση του πρώην τσάρου των κυβερνήσεων Σημίτη Γιάννου Παπαντωνίου μπορεί να έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δε λύνει όμως το ζήτημα της διαφθοράς εάν δεν γίνουν και ουσιαστικά βήματα 

Όταν ο Κώστας Σημίτης ήταν πρωθυπουργός ήδη κάμποσα χρόνια (και ο Γιάννος Παπαντωνίου υπουργός του), τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ένας γνωστός, σοβαρός και αξιοσέβαστος επιχειρηματίας. Κάποια στιγμή του είπε “Πρόεδρε, πρέπει κάτι να κάνετε με τη διαφθορά”. Εκείνος φέρεται να του απάντησε απλώς: “Διαφθορά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Όπου υπάρχει ανάπτυξη υπάρχει και διαφθορά”. 

Ο επιχειρηματίας, αν και ο άνθρωπος προερχόταν από την αγορά και όχι από τις…καλόγριες, έφυγε ελαφρώς σοκαρισμένος από το γραφείο του πρωθυπουργού. Διότι κάποιοι αυτή τη στάση θα την έλεγαν μοιρολατρία, κάποιοι από ρεαλισμό έως κυνισμό και κάποιοι πιο κακόπιστοι ακόμη και ανοχή ή απάθεια. 

Αν και προφανώς τα περί διαφθοράς ως αποτέλεσμα ανάπτυξης δεν έχουν ούτε βάση, ούτε αποτελούν δικαιολογία (οι πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου δεν είναι κατ ανάγκην πλούσιες) σε ένα σκέλος βέβαια ο κύριος καθηγητής πρωθυπουργός είχε δίκιο: Διαφθορά θα υπάρχει, καθώς πάντα θα υπάρξει αυτός που θα επιχειρήσει να βάλει το δάχτυλο στο μέλι. Το ερώτημα όμως είναι όχι μόνο τι κάνεις με αυτό το δάχτυλο όταν το πιάσεις μέσα στο μέλι, αλλά και πως διασφαλίζεις ότι δε θα μπορεί κανείς εύκολα να ανοίξει το βάζο με το μέλι. 

Ένας Γιάννος δε φέρνει την κάθαρση. Και όσοι σήμερα πανηγυρίζουν για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, ας μετρούν λόγια, γιατί σε δέκα- δεκαπέντε- είκοσι χρόνια μπορεί να “πέσουν από τα σύννεφα” με άλλους Γιαννους. 

Ναι, η παραδειγματική τιμωρία όπου ζημίωσε το δημόσιο, εφόσον αποδειχθεί τελεσίδικα από τη Δικαιοσύνη (γιατί μέχρι τότε, ακομη και ένας Γιάννος είναι αθώος) θα λειτουργήσει αποτρεπτικά- το ελπίζουμε τουλάχιστον. 

Αλλά αντί για χαρές και καυγάδες με την αντιπολίτευση για το ποιανού ήταν βρε γυναίκα αυτό το εκσυγχρονιστικό παιδί, ιδίου πεδίο δόξης λαμπρό για κυβέρνηση και αντιπολίτευση (δε βλάπτει κανείς να στηρίζει θεσμικές αλλαγές αν είναι σωστές) να χαραχθούν πιο αυστηροί κανόνες και δικλείδες ασφαλείας, ιδίως στο πονεμένο θέμα των εξοπλιστικών, όπου οι μίζες καλύπτονται πίσω από δικαιολογίες περί εθνικής ασφάλειας. 

Να δούμε λοιπον τη θεσμική θωράκιση απέναντι στη διαφθορά, χωρίς παραθυράκια, Αλλιώς, τι είχες Γιάννο, τι είχα πάντα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα