Τρία συν ένα στοιχήματα για τον Μητσοτάκη

Τρία συν ένα στοιχήματα για τον Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή και σαφώς τη χρεώνεται προσωπικά ο Μητσοτάκης - Όμως πάντα τη Δευτέρα μετά τις εκλογές αρχίζουν τα δύσκολα. Που θα κριθεί ο νέος πρωθυπουργός.

Το 2004 δεν μπορούσες να μπεις στη Ρηγίλλης από τον κόσμο. Κυριολεκτικός χαμός με ΟΝΝΕΔίτες να φωνάζουν το παραλλαγμένο σύνθημα “πάρτυ/πάρτυ/στις επτά του Μάρτη/έλα Γιωργάκη/κερνάμε και σφηνάκι” και να χαλάνε τον κόσμο όταν ο Καραμανλής βγήκε στο μπαλκόνι, ενώ είχε πανηγύρια και χαρές στους δρόμους. Χθες στο Μοσχάτο τα ηχεία έπαιζαν απαλή τζαζ και lounge μουσική και ο κόσμος που μαζεύτηκε ήταν λιγότερος και πιο χαλαρός αν και βεβαίως έγινε θερμά δεκτός ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν βγήκε έξω σε μία χαμηλή τόση δα εξεδρούλα, από όπου μίλησε για δικαίωση αλλά γενικά θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Οι εποχές έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί. Το 2015 άλλαξαν για την ακρίβεια. Αν και ο νέος δικομματισμός είναι εδώ , τίποτε δεν ειναι ίδιο όπως παλιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε, αλλά η νίκη της ΝΔ είναι πεντάκαθαρη και σαρωτική. Σαφώς τη χρεώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ισχυρή εντολή τετραετίας και με δεδομένο ότι μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση και στην αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, δεν έχει εκλογικό σκόπελο μπροστά του- αυτό ήταν άλλωστε ένα από τα στρατηγικά λάθη του Αλέξη Τσίπρα, ότι έκρινε αναθεωρητέο το άρθρο 82 για την εκλογή Προέδρου και έχασε τη δυνατότητα να είναι εκείνος ο παίκτης που θα έκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν είναι ισχυρός πρωθυπουργός με καθαρή εντολή και μηδενική εσωκομματική αμφισβήτηση. Φυσικός σύμμαχος του στο εσωκομματικό παιχνίδι αναδεικνύεται ο Κώστας Καραμανλής, ενώ από τη σκληρή δεξιά σαμαρική πτέρυγα κανένας δεν μπορεί να αρχίσει το “πριόνισμα”.

Όμως πάντα τη Δευτέρα μετά τις εκλογές αρχίζουν τα δύσκολα. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έπαψε να υπάρχει από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος και το γνωρίζει- το έχει πει άλλωστε ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός. Τρία συν ένα είναι τα μεγάλα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πρώτον, να νιώσουν όλοι οι πολίτες στην τσέπη τους πρακτική ελάφρυνση. Στο επιτελείο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η δέσμευση για μείωση των φόρων για όλους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη των ευρωεκλογών και των εθνικών. Για να γίνει πράξη κρίσιμο είναι η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεύτερον, να είναι όντως όπως δεσμεύτηκε πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Η πρώτη του δήλωση μετά τα επίσημα αποτελέσματα ήταν ενωτική. Αυτό όμως θα πρέπει να εντυπωθεί και σε όλα τα στελέχη της ΝΔ. Ρεβανσισμοί και αλαζονεία δε συγχωρούνται από τους πολίτες. Και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε αυτό.

Τρίτον, να διαψεύσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πως θα φέρει “εποχή ΔΝΤ” σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και η μη αλλαγή της επί το δυσμενέστερον, θα διασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη και αποδοχή.

Και ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο, είναι να επιβεβαιώσει ότι κατάφερε να αφήσει εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, χωρίς εκείνος και η κυβέρνηση του να έρθουν στην ατζέντα της. Οι επιλογές σε πρόσωπα και πολιτικές στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επιστρέφει ως υφυπουργείο στο Προστασίας του Πολίτη, θα δώσουν δείγμα γραφής. Αλλά στην τελική κανείς δε χρειάζεται να στρέφει την οργή των πολιτών στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, εάν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα ουσίας και της οικονομίας. Και η οικονομία όπως αναφέρθηκε είναι το πρώτο στοίχημα. Αυτό που πρωτίστως πρέπει να κερδίσει, μη λησμονώντας ταυτόχρονα ότι δεν τον ψήφισαν μόνο δεξιοί ψηφοφόροι και βέβαια ότι κυβερνά όλους τους πολίτες, ό,τι και εάν ψήφισαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα