Γυναίκες και διασυρμός. Σε ποιον ανήκει η ντροπή;

Γυναίκες και διασυρμός. Σε ποιον ανήκει η ντροπή;

Αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο μία μικρή ομάδα που βρίσκεται στο περιθώριο. Αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί είναι ένα παράδειγμα κατάχρησης της πολιτικής εξουσίας. Να μπει τέλος στη διαπόμπευση εδώ και τώρα

Το 2012 η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζεται σε μια απάνθρωπη επιχείρηση διασυρμού αθώων ανθρώπων που είχαν την ατυχία να προσβληθούν από τον ιό HIV. Δεκάδες γυναίκες υποβάλλονται χωρίς τη συναίνεσή τους σε ιατρικές εξετάσεις και συλλαμβάνονται. Τα προσωπικά τους δεδομένα και οι φωτογραφίες τους αναρτώνται στη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και κάνουν τον γύρο των ΜΜΕ.

Το 2016 ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ζητάει δημόσια συγγνώμη για τη στάση του οργανισμού εκείνη την περίοδο.

Το 2012 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δηλώνει αναρμοδιότητα σχετικά με το θέμα της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών και των προσωπικών δεδομένων, επειδή η εντολή είχε δοθεί από εισαγγελέα, και δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το 2016 η Αρχή εκδίδει δελτίο τύπου κάνοντας συστάσεις για την απόσυρση των φωτογραφιών και των προσωπικών δεδομένων των γυναικών από το διαδίκτυο. Συνεχίζει όμως να αναφέρεται «σε εκδιδόμενες οροθετικές», προεξοφλώντας το αποτέλεσμα μιας δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, προβαίνει σε διόρθωση της διατύπωσης σε «κατηγορούμενες ως εκδιδόμενες οροθετικές», αλλά συνεχίζει να ενισχύει στερεότυπα και προκαταλήψεις για την ασθένεια, ποινικοποιώντας το πρόβλημα υγείας.

Το 2012 δεκάδες γυναίκες παραπέμφθηκαν με παράλογες κατηγορίες, σε μια περίοδο καλλιέργειας πολιτικού φόβου όπου έβρισκε πρόσφορο έδαφος ο σεξισμός, ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός. Ήταν εξαρτημένες και είχαν προσβληθεί από μία ασθένεια -την οποία δεν γνώριζαν- συνδεδεμένη με την σεξουαλική πράξη και για αυτόν τον λόγο ενδεικτική στην αντίληψη πολλών για το «ηθικό ποιόν» των φορέων της. Όπως συμβαίνει από την «εποχή του Αδάμ», η ηθική ευθύνη επιρρίφθηκε στις γυναίκες, οι «αθώοι» άνδρες απλώς παρασύρθηκαν. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς γνωστική επεξεργασία η υπόθεση καταγράφηκε στο συλλογικό ασυνείδητο με τρόπο που να ενισχύεται αυτή η αντίληψη.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2016, τρεις γυναίκες από την «σκούπα» του 2012 αθωώνονται από το δικαστήριο για τις κατηγορίες με τις οποίες παραπέμφθηκαν. Η υπόθεση περνά στη ψιλά της δημοσιότητας. Η διαφορά στον τρόπο υποδοχής και χειρισμού της είδησης από τα ΜΜΕ, σε σύγκριση με την εποχή που βρισκόταν σε εξέλιξη το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των γυναικών και ήταν πρώτο θέμα σε τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και διαδίκτυο, λέει πολλά από μόνη της.

Οι πρώτες γυναίκες που κατηγορήθηκαν  για κακούργημα το 2012 ήταν έντεκα. Σήμερα στη ζωή βρίσκονται μόνο έξι από αυτές και κάθονται στις 16 Δεκεμβρίου στο ειδώλιο. Η αρχική κατηγορία εναντίον τους για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», η οποία απηχούσε   μια φαντασιωτική προσέγγιση της υπόθεσης ως εγκλήματος προς τρίτον δίχως θύμα, αποσύρθηκε, και το κατηγορητήριο μετατράπηκε στην πορεία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ωστόσο, οι φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα όλων των γυναικών, ακόμα και αυτών που έχουν φύγει πια από τη ζωή,  τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, παραμένουν στο διαδίκτυο. Ο παραλογισμός «της πρόληψης της δημόσιας υγείας» μέσα από τη στοχοποίηση ασθενών  και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται.

Αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο μία μικρή ομάδα που βρίσκεται στο περιθώριο. Αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί είναι ένα παράδειγμα κατάχρησης της πολιτικής εξουσίας, παραβίασης της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αναγωγής των μέσων ενημέρωσης σε αυτόκλητα δικαστήρια που επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές δημόσιας ατίμωσης.

Οι υπόλογοι για αυτή την υπόθεση οι οποίοι θα έπρεπε  σήμερα να ντρέπονται, σίγουρα δεν είναι αυτές οι γυναίκες.

*Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

 

Πρωτοβουλία NEWS 247

Ζητούμε να κατέβουν από το διαδίκτυο όλες οι φωτογραφίες των γυναικών που συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν πριν από  4  χρόνια, γιατί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν εξυπηρετούνται η δημόσια υγεία, ούτε οι προσπάθειες για πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία. 

Η παραμονή τους στο διαδίκτυο εκθέτει τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας, συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μεταφέρει μια παραπλανητική εικόνα για τους ανθρώπους που πάσχουν από HIV/AIDS. 

Μπείτε και υπογράψτε εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα