Από τον Βοκάκιο στους Μπλοκάκιους

Από τον Βοκάκιο στους Μπλοκάκιους

Η Ελλάδα του Γιώργου Κατρούγκαλου δεν είναι η Φλωρεντία του Βοκάκιου. Όμως ο "Μαύρος Θάνατος" έχει τις ίδιες ή και παρόμοιες αναλογίες με την "Μαύρη" οικονομία στην οποία οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Επτά αιώνες από τη συγγραφή του “Δεκαήμερου” ο συγγράψας την εγκύκλιο για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση δίπλα στον Βοκάκιο. Και μπορεί ο Giovanni Boccaccio  να καθοδηγείτο από το πνεύμα του Πετράρχη, προκειμένου να περιγράψει στο εμπνευσμένο έργο του τις ανθρώπινες αδυναμίες, αλλά το πιθανότερο είναι να μη μάθουμε ποτέ ποιανού το “πνεύμα” καθοδηγούσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο ώστε να πλησιάσει το κλίμα της αντίστοιχης περιόδου που επικρατούσε στην Ευρώπη όταν ο Βοκάκιος έγραφε το “Δεκαήμερο”. Την περίοδο που λόγω της πανώλης ονομάστηκε “Μαύρος Θάνατος” και έγινε η αιτία να εξοντωθεί ο πληθυσμός της Φλωρεντίας.

Και μπορεί οι… Μπλοκάκιοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να μην είχαν την ικανότητα και το συγγραφικό χάρισμα ώστε να προσεγγίσουν το θέμα με την ευαισθησία και την ευγένεια του Βοκάκιου, αλλά την παραδοξότητα και  την τραγικότητα καθώς και τα ευτράπελα που εκτυλίσσονται καθημερινά με τα μπλοκάκια και τα μπλόκα στους δρόμους, την προσεγγίζουν σε μεγάλο βαθμό. Τέτοιο που ακόμα και πολλές από τις εκατό ιστορίες του “Δεκαήμερου” δεν μπορούν να αποδώσουν με τόσο ρεαλισμό το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η μεσαία τάξη της Ελλάδας. Προφανώς η Ελλάδα του Γιώργου Κατρούγκαλου δεν είναι η Φλωρεντία του Βοκάκιου. Όμως ο “Μαύρος Θάνατος” έχει τις ίδιες ή και παρόμοιες αναλογίες με την “Μαύρη” οικονομία στην οποία οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες είτε κλείνοντας τα βιβλία τους είτε μεταφέροντας την έδρα τους στο εξωτερικό.

Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες εξολόθρεψε η πανώλη στη Φλωρεντία, αλλά μ’ έναν πρώτο απολογισμό η “πανώλη” των φοροεισφορών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ μετράει μέχρι αυτή τη στιγμή 100.000 θύματα ελεύθερους επαγγελματίες. Όλους εκείνους που έσπευσαν να κλείσουν τα μπλοκάκια για να γλιτώσουν το χαράτσι. Για τους άλλους που δεν έκλεισαν τα μπλοκάκια το τέλος προβλέπεται αργό και βασανιστικό, όπως ακριβώς είναι το τέλος στις περισσότερες ιστορίες του “Δεκαήμερου”. Και προκειμένου να μην έχετε καμία αμφιβολία για το μέγεθος της παρακμής, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στο βιβλίο ή στις κινηματογραφικές μεταφορές του. Ασφαλώς εκεί δεν θα βρείτε τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε βέβαια την εγκύκλιο με την οποία η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το χάος καθιστώντας ουσιαστικά ανεφάρμοστες μερικές από τις διατάξεις του νόμου. Όπως εκείνη που αφορά κυρίως όσους είναι μισθωτοί και διατηρούν μπλοκάκια, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν διπλή εισφορά, πέραν του ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται θα μετακυλήσουν σ’ αυτούς την εισφορά.

Όλα τα παραπάνω δεν θα τα βρείτε. Θα βρείτε όμως, ή καλύτερα θα συναντήσετε τη ζοφερή ατμόσφαιρα του μεσαίωνα και τη μυρωδιά του θανάτου, όπως την έζησε η παρέα των νέων που είχε καταφύγει στους λόφους του Φιέζολε για να γλιτώσουν από την πανώλη. Περίπου όπως ζει τα τεκταινόμενα μια άλλη παρέα νέων από τους… λόφους του Μαξίμου. Με τη διαφορά ότι τον επίλογο των ιστοριών της παρέας του Μαξίμου δεν τον γράφει ο Βοκάκιος…    

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα