“Χωρίς Ιδανικά”: Από τον “Άξιο” στον “Πάντα Άξιο”

“Χωρίς Ιδανικά”: Από τον “Άξιο” στον “Πάντα Άξιο”
O Παύλος Πολάκης Eurokinissi

Ο Παύλος Πολάκης που εξελέγη βουλευτής, ετοιμάζεται για το ρόλο της ζωής του. Να... παίξει το θύμα.    

Καλοκαίρι στην Αθήνα με υψηλές θερμοκρασίες και τα… πολύ λιπαρά αντενδείκνυνται στην αρθρογραφία. Ειδικά όταν ο Αύγουστος έρχεται φουριόζος μετά από μια φορτισμένη με γεγονότα πολιτική περίοδο. Συνεπώς θα μεταφερθούμε νοερά σε μια εποχή που υπήρχαν ιδανικά, αλλά κάποιοι πρωτοπόροι φρόντιζαν να μας δροσίζουν με τσόντες… χωρίς ιδανικά. Ένας από αυτούς, πρωτοπόρος στα ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού, ξεκίνησε «Χωρίς Ιδανικά» για να καταλήξει στο γενικό επιφώνημα: «Ήταν Άξιος»! Και τα δύο έμειναν στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Στην εποχή της πολιτικής τσόντας που διανύουμε, αποδεικνύεται «Πάντα Άξιος» και επιβραβεύεται από τους ψηφοφόρους ένας πρωτοπόρος του πολιτικού stand up comedy. Ξεκίνησε από κομπάρσος και αφού έγινε γνωστός ως πρωταγωνιστής του σίριαλ «Βοθροκάναλα» έφτασε στο απόγειο της καριέρας του όταν με την ερμηνεία του στο ρόλο του νεκροθάφτη υποχρέωσε όλους τους κριτικούς(και εκτός Σφακίων) να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Η ατάκα «Έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη», έμεινε στην ιστορία δίπλα σε εκείνη «Είμαστε, αυτό το οποίο έχουμε διαλέξει να είμαστε» που είχε πει ο Green Goblin στο Spider-Man.

Νομίζω ότι δεν χρειάζονται συστάσεις γι αυτές τις δύο μεγάλες μορφές που έδωσαν κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο στη τσόντα. Ο Κώστας Γκουσγκούνης και ο Παύλος Πολάκης είναι δύο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς… όπως μπαίνει κανείς στο υπονοδωμάτιο. Και οι δύο αγαπημένα πρόσωπα των ηγετών που άλλαξαν την Ελλάδα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο μεν πρώτος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο δεύτερος του Αλέξη Τσίπρα. Και τα έφερε έτσι η ζωή ώστε ο Γκουσκγούνης να βρεθεί μαζί με τον Πολάκη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωτοπόρος της τσόντας αφού έδωσε… κοινωνικούς αγώνες επί σκηνής, ηράσθη τον Ανδρέα της Μεταπολίτευσης.

 «Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τέτοιον άνθρωπο, ακομπλεξάριστο, έξυπνο, ευφυή», είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Κώστα Γκουσγκούνη. Το 2015 ήρθε ο έρωτας για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοια διαδρομή ακολούθησε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά γοητεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και μετακόμισε με τη συνιστώσα του στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο… «Ήταν Άξιος» αξιώθηκε να είναι φίλος του Ανδρέα, έτσι και ο «Πάντα Άξιος» χαίρει της εμπιστοσύνης και της φιλίας του Αλέξη. Αν και «αψύς» εν τούτοις είναι «μεγάλη καρδιά» συνηθίζει να λέει γι αυτόν ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο συναντήθηκαν με τον σοσιαλισμό σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά το στοιχείο που καθιστά τις σχέσεις τους με τα ιδανικά του σοσιαλισμού ξεχωριστή είναι… «Χωρίς Ιδανικά». Σύμβολα και οι δύο των λαϊκών αγώνων και της πάλης για τον σοσιαλισμό, έχουν πολλούς φανατικούς οπαδούς με τις ίδιες ανησυχίες και τους  προβληματισμούς ως προς τις εφηρμοσμένες πρακτικές  στην πάταξη της διαφθοράς του παλιού πολιτικού συστήματος. Παιδί της «Αλλαγής» ο ένας και της παραλλαγής ο άλλος, θα συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τις ατάκες τους το… πεινασμένο για τη σοσιαλιστική επανάσταση κοινό τους.  Ο Κώστας Γκουσγκούνης ωστόσο μπορεί να πρωταγωνίστησε στην ταινία «Χωρίς Ιδανικά», αλλά έδειξε ότι διαθέτει ιδανικά όταν αρνήθηκε την πρόταση του Ανδρέα να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ. Εν αντιθέσει με τον Παύλο Πολάκη που εξελέγη βουλευτής και ετοιμάζεται για το ρόλο της ζωής του. Να… παίξει το θύμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα