Δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω…

Δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω…
Snapshot from a poll station, during the voting procedure of the referendum, in Kipseli, Athens, July 5, 2015 / , , , , 5 , 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Η απογοήτευση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της Ελλάδας πέρσι την περίοδο του δημοψηφίσματος και ο παραλληλισμός με το Brexit

Αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ τυρού και αχλαδιού – όπως αποκάλυψαν οι έγκυροι Financial Times – εξέφρασε την απογοήτευση του για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι ομόλογοί του το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Σε σχέση πάντα με τη διακριτική αντιμετώπιση του αποτελέσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πράγματι, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντιμετώπισαν την Ελλάδα με την ίδια διακριτικότητα που αντιμετωπίζουν την απόφαση του βρετανικού λαού. Ορθώς λοιπόν ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι άδικο να τιμωρείται αυτός που μένει στην Ευρώπη και να “διευκολύνεται” αυτός που αποφάσισε να φύγει. Μέχρι εδώ ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει καλά. Πολύ απλά γιατί λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν όσοι τον πίστεψαν και κυρίως γιατί ο ίδιος θέλει να πιστέψει ότι έκανε ό,τι μπορούσε.

Ωστόσο την πραγματικότητα συνθέτουν γεγονότα τα οποία ο πρωθυπουργός τα παραλείπει προκειμένου να κατασκευάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο τη δική του παράλληλη πραγματικότητα. Πρώτα απ’ όλα συγκρίνει ένα αποτέλεσμα που δεν είναι ίδιο, γιατί το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο λαοί ήταν διαφορετικό. Οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν- εκτός από τη ξενοφοβική υστερία για τους μετανάστες, κομψά “ενδοκοινοτικούς μετανάστες”- γιατί οι λαϊκιστές τους έπεισαν ότι πληρώνουν περισσότερα στην Ευρώπη από όσα καρπούνται από αυτήν. Αντιθέτως οι Έλληνες κλήθηκαν να απαντήσουν αν εγκρίνουν ή απορρίπτουν το σχέδιο συμφωνίας που αποτελούνταν από δύο μέρη. Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός παρέλειψε ότι με εντελώς διαφορετικές συνθήκες και για εντελώς διαφορετικούς λόγους, διενήργησε δημοψήφισμα του οποίου το αποτέλεσμα δεν σεβάστηκε.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να θυμάται ότι η δική του κυβέρνηση ώθησε τα πράγματα σε αδιέξοδο, από το οποίο θεώρησε(φαντάζομαι κατόπιν διαβεβαιώσεων που πήρε από τους συνεργάτες του) ότι θα τον έβγαζε η απόφαση του ελληνικού λαού. Από τότε μέχρι σήμερα η χώρα απέκτησε ένα καινούριο Μνημόνιο και μια σειρά σκληρών μέτρων, αλλά και μια επέτειο, αυτή των capital controls, που πριν από μερικές ώρες έσβησαν το πρώτο κεράκι των γενεθλίων τους. Άρα ο πρωθυπουργός στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησε να ξεγελάσει με χαριτωμένο τρόπο την ιστορία. Ατυχώς για τον ίδιο το ξημέρωμα της επομένης η ιστορία πήρε την εκδίκησή της μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των συνταξιούχων και των μισθωτών που χθες βρήκαν πετσοκομμένες τις συντάξεις τους και κουτσουρεμένους τους μισθούς τους. Και μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους προηγούμενους, αλλά όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι από τον Ιανουάριο του 2015 τη χώρα κυβερνούν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Εκ των υστέρων καλά τα λέει ο πρωθυπουργός, αλλά οφείλει πλέον να σταματήσει αυτό το ιδιότυπο blame game με τη κοινωνία. Κανείς δεν του είπε ότι οι Βρυξέλλες είναι οι… Άγιοι Τόποι και όλοι όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι… Άγγελοι. Κάτι ξέρουμε κι εμείς που όταν φωνάζαμε υπέρ της Ευρώπης κάποιοι άλλοι τη θεωρούσαν μαζί με το ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Κι αυτοί, ή τέλος πάντων οι περισσότεροι από αυτούς, βρίσκονται σήμερα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και πουλάνε ευρωπαϊσμό. Παρ’ όλα αυτά θα συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό. Αυτή η Ευρώπη πόρρω απέχει από την Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευαισθησίας των ιδρυτών της. Δεν χρειαζόταν η… Πρώτη φορά Αριστερά να μας το πει. Μήπως, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, της… Πρώτης φορά απλής αναλογικής, έχει σχέση με την Αριστερά και τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα; Τα συμφέροντά τους φροντίζουν οι γραφειοκράτες εκεί, τα δικά της συμφέροντα φροντίζει η κυβέρνηση εδώ.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα και σύνθετα όσο τα εμφανίζουν. Όπως δεν νοιάζονται για το μέλλον της Ευρώπης αυτοί που σήμερα ορίζουν τις τύχες μας, άλλο τόσο δεν νοιάζονται για το μέλλον της Ελλάδας αυτοί που σήμερα κυβερνούν με το αφήγημα του “νέου” και “άφθαρτου”. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως και που θα βρουν τους 200 προκειμένου να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική. Λύθηκαν βλέπετε όλα τα προβλήματα της χώρας και η κυβέρνηση μετά των προθύμων σπεύδουν να ικανοποιήσουν το παλλαϊκό αίτημα για τη θέσπιση της απλής και… άδολης αναλογικής. Σοβαρά κ. πρωθυπουργέ αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα της χώρας;

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα