Γιατί θέλουν τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ στη γωνία

Γιατί θέλουν τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ στη γωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Είναι δύσκολος ο δρόμος του Μητσοτάκη, γιατί πέραν των άλλων κάνει αντιπολίτευση και συχνά βρίσκεται «απολογούμενος» για το τι θα έκανε εάν αυτός ήταν πρωθυπουργός.

Σκεφτόμουν ότι στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας ισχύει απολύτως η παροιμία «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Αυτή η παροιμία σε συνδυασμό με αυτό που είχε πει ο Μάρκ Τουαίην ότι «Είναι πιο εύκολο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους παρά να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί», συνθέτουν το πολιτικό παράδοξο που καταλήγει ενίοτε σε διχασμό και πόλωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή να πει αυτό που ήθελαν όλοι να ακούσουν και να δουν. Νέος, ωραίος, αριστερός, με εκατοντάδες ώρες προπόνησης στον καθρέπτη, κατάφερε εύκολα να εξαπατήσει έναν κόσμο που εναγωνίως αναζητούσε ένα νέο πρόσωπο. Ο πρωθυπουργός εργάστηκε σκληρά για να αλλάξει τόνο και χροιά στη φωνή του, αντιγράφοντας και ενσωματώνοντας στοιχεία άλλων πολιτικών. Και όταν πλέον ήταν έτοιμος να ανέβει στο κύμα της αγανάκτησης, ήρθε και η βοήθεια των «φίλων». Των «εντιμότατων φίλων» που στηρίζουν διαχρονικά κάθε καλή προσπάθεια που αμφισβητεί το σύστημα. Δηλαδή τους ίδιους.

Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να εξαπατά, αφήνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη την άχαρη δουλειά να προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι έχουν εξαπατηθεί. Και η προσπάθεια του Μητσοτάκη γίνεται περίπλοκη, αφού πέραν των εξαπατημένων πρέπει να πείσει κι εκείνους μέσα στο κόμμα του που θεωρούν ότι οφείλει να… γίνει Τσίπρας. Να κάνει αυτό που έκανε εκείνος. Να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι και να εξαπατήσει ακολουθώντας το παράδειγμα του Τσίπρα. Είναι δύσκολος ο δρόμος του Μητσοτάκη, γιατί πέραν των άλλων κάνει αντιπολίτευση και συχνά βρίσκεται «απολογούμενος» για το τι θα έκανε εάν αυτός ήταν πρωθυπουργός.

«Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα»: Και στην προκειμένη περίπτωση ο Τσίπρας έχει καταφέρει- πάλι με τη βοήθεια των «εντιμότατων φίλων»- να συντηρεί το ψέμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι… Ακροδεξιά. Ο Τσίπρας που συνεργάζεται με τον Καμμένο και την Παπακώστα είναι προοδευτικός και δημοκράτης, ενώ ο Μητσοτάκης που έχει στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας να τον βρίζουν τουλάχιστον 4-5 κομματίδια είναι… «Ακροδεξιός»!

Ο Τσίπρας δηλώνει αριστερός και με τη διευκόλυνση των «εντιμότατων φίλων» επιχειρεί να εξαπατήσει τους κεντρώους, ενώ ο Μητσοτάκης που ηγείται της παράταξης που ο ιδρυτής της τοποθέτησε πέραν των ετικετών της Αριστεράς του Κέντρου και της Δεξιάς, δεν δικαιούται κατά τον Τσίπρα και τους «εντιμότατους φίλους» του να κάνει ανοίγματα στο Κέντρο. Είναι προφανές ότι το παράδοξο έχει και τη κωμική του πλευρά. Ο υπάκουος αριστερός μετέρχεται όλων των μέσων προκειμένου να αναχαιτίσει τη διείσδυση του Μητσοτάκη σε δεξαμενές ψηφοφόρων που θεωρούσε δεδομένους. Φθάνει μέχρι τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ώστε να κατηγορήσει τον Μητσοτάκη στην περίπτωση που αυτός συνεργασθεί με κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Στόχος του ο διχασμός και η πόλωση δια μέσου της εξαπάτησης. Στη λογική του «κάτι θα μείνει» ο Τσίπρας και οι «εντιμότατοι φίλοι» του θέλουν τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στη γωνία. Θέλουν να αποκόψουν τη Νέα Δημοκρατία από κάθε συνεργασία στο χώρο του Κέντρου ώστε η νίκη της στις εκλογές να αποτελέσει παρένθεση. Γι αυτό και οι λυσσαλέες επιθέσεις έχουν στόχο τον Μητσοτάκη, που δεν έχει κόμπλεξ με την ιδεολογική ταυτότητα της παράταξης που ηγείται, αλλά και καμία αναστολή να ανοίξει τις πόρτες της σε ανθρώπους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς που έχουν πλέον πεισθεί ότι εξαπατήθηκαν από τον Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα