Νικητής του πρώτου γύρου ο κόσμος της Κεντροδεξιάς

Νικητής του πρώτου γύρου ο κόσμος της Κεντροδεξιάς
Kyriakos Mitsotsakis waits for the final results of the elections for New Democracy Party leader, at his office, in Athens, on Dec. 20, 2015 / , , , 20 , 2015 Sooc

Η ψυχή της Κεντροδεξιάς χτυπάει ακόμα κι αυτό είναι ένα ευχάριστο μήνυμα όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος

Η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τη νέα ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία ήταν απρόσμενη. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αιφνιδίασε φίλους και αντιπάλους. Το γεγονός αυτό θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη σημασία-τηρουμένων των αναλογιών- από τη σειρά των υποψηφίων και του νικητή του πρώτου γύρου, μια και ο πραγματικός νικητής είναι ο κόσμος της Κεντροδεξιάς που αψηφώντας τα όσα είχαν προηγηθεί και παραμερίζοντας την πικρία του, έδωσαν ηχηρό παρόν σε μια διαδικασία που αμφισβητήθηκε-όπως και το 2009- από το κομματικό κατεστημένο.

Η κινητοποίηση του κόσμου της Κεντροδεξιάς, στην οποία συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό και οι τέσσερις υποψήφιοι, έστειλε ένα διττό μήνυμα μέσα και έξω από τα νοητά όρια της παράταξης. Απ’ τη μια όσοι αποφάσισαν να σταθούν στις ουρές είπαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πώς θέλουν την Κεντροδεξιά ισχυρή και διευρυμένη. Απ’ την άλλη με την παρουσία τους απαιτούν από όλους να κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να καταστεί σοβαρή και υπεύθυνη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης.

Προφανώς η ψυχή της Κεντροδεξιάς χτυπάει ακόμα κι αυτό είναι ένα ευχάριστο μήνυμα όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Αλλά όλοι τώρα στη Νέα Δημοκρατία οφείλουν να αντιληφθούν ότι έχουν αυξημένες υποχρεώσεις έναντι αυτού του κόσμου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον προδώσουν. Διότι πίσω από τους χιλιάδες που προσήλθαν στις κάλπες υπάρχει η ισχυρή νομιμοποίηση τόσο προς τη νέα ηγεσία όσο και προς το πολιτικό σκηνικό.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η αθρόα προσέλευση υποδηλώνει και την έντονη δυσφορία των πολιτών έναντι της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο αιφνιδιασμός είχε τη μορφή ψήφου διαμαρτυρίας προς τη κυβέρνηση, και όλο αυτό-σε ελεύθερη μετάφραση- δεν ήταν παρά μια δεύτερη ευκαιρία που έδωσε ο κόσμος στη Νέα Δημοκρατία για ένα νέο ξεκίνημα. Επιπλέον οι ψήφοι που μοιράστηκαν μεταξύ των υποψηφίων δείχνει ότι ο κόσμος δεν θέλει έναν “αντί- Τσίπρα” αλλά έναν “μετά- Τσίπρα” που θα προτάξει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αλλά και από εκείνο που εφήρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, όση σημασία μπορεί να έχει, οι πολίτες που σηκώθηκαν από τους καναπέδες τους και πήγαν να ψηφίσουν έδειξαν με σαφήνεια την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πορευθεί η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτή είναι το Κέντρο, αφού στο δεύτερο γύρο δεν πέρασαν οι υποψήφιοι που υποστήριξαν συντηρητικές θέσεις.

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Φωτο sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα