Ο κεντρώος προσανατολισμός της “Ανάπτυξης για Όλους”

Ο κεντρώος προσανατολισμός της “Ανάπτυξης για Όλους”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη συνέντευξη που παραχώρησε MotionTeam

Ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει το momentum προκειμένου να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Αφενός στη κοινωνία, που σήκωσε και σηκώνει τα βάρη της κρίσης, αφετέρου σε όλους εκείνους που περιμένουν να ακούσουν αυτό που κάθε φορά περιμένουν για να επενδύσουν.

Τι γυρεύει ένας Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αυτό τον καιρό είναι δεδομένο, ή τουλάχιστον περίπου γνωστό. Πάνω- κάτω και τα προγράμματα όσων έχουν βρεθεί εκεί με την πρωθυπουργική ιδιότητα είναι γνωστά. Όπως γνωστό είναι και τι περιμένουν κάθε φορά να ακούσουν όσοι κατ’ έθιμο επισκέπτονται τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη λογική του «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του πρωθυπουργική εμφάνιση στη ΔΕΘ, δεν πάει γυρεύοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις. Δεν το έκανε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει ως πρωθυπουργός. Άλλωστε στους δύο μήνες που ασκεί τα καθήκοντά του, με τον τρόπο που τα ασκεί, έχει δείξει ότι ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο και αποφεύγει γενικώς τις «εκπλήξεις».

Δηλαδή, είναι εύλογο να σκεφθεί κάποιος, ο Πρωθυπουργός δεν θα τιμήσει την παράδοση της ΔΕΘ που έχει ως κύριο μενού τις εξαγγελίες; Κάθε άλλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι εκτός όσων βρίσκονται εκεί για ένα χαλαρό διήμερο, θα τον ακούσουν με προσοχή και όσοι αποφεύγουν… την πολυκοσμία. Και αυτοί συνήθως είναι που ακούνε προσεκτικά και κυρίως ερμηνεύουν τις προθέσεις που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις. Συνεπώς, ναι, ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει το momentum προκειμένου να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Αφενός στη κοινωνία, που σήκωσε και σηκώνει τα βάρη της κρίσης, αφετέρου σε όλους εκείνους που περιμένουν να ακούσουν αυτό που κάθε φορά περιμένουν. Σ’ αυτούς που περιμένουν να επενδύσουν και ακόμα περιμένουν, γιατί κάθε φορά ακούνε αυτό που περιμένουν να ακούσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη. Όπως δεν την ακολούθησε στο σχηματισμό της κυβέρνησης του, όπως δεν το κάνει στην επικοινωνία του με το κόσμο. Δεν θα πει συνεπώς αυτό που όλοι θέλουν να ακούσουν, αλλά θα πει αυτό που χρειάζεται η χώρα και θα είναι προς όφελος όλων. Σε πολιτικό επίπεδο έχει κατορθώσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αισθάνονται όλοι, ανεξάρτητα από πολιτική ή ιδεολογική προέλευση, ότι πιστεύει αυτά που λέει. Αυτός είναι και ο βασικότερος από τους λόγους που η πλειονότητα του κόσμου αισθάνεται άνετα με την κυβέρνηση του. Άνετα, γιατί αυτή η κυβέρνηση, ενώ έχει σαφές ιδεολογικοπολιτικό αφήγμα, δεν έχει κομματικό πρόσημο. Σ’ αυτή τη βάση θα κινηθεί και σε ό,τι αφορά την οικονομία, στην οποία θα προσδώσει το αυτονόητο κοινωνικό της υπόβαθρο.

Αν λοιπόν κάτι γυρεύει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι ένα νέο ξεκίνημα. Θα πει αυτά που πρέπει και μπορούν να γίνουν, αλλά δεν θα μπει στον πειρασμό της παροχολογίας και της πλειοδοσίας υποσχέσεων. Δεν του πάει και δεν θα το κάνει, ακόμα κι αν η ΔΕΘ προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ΔΕΘ είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τους άξονες επί των οποίων θα δρομολογηθεί η πολιτική αλλαγή. Ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και απαλλαγών από ληστρικούς φόρους που θα βασίζονται σ’ ένα σχέδιο απολύτως κοστολογημένο, ώστε η Ανάπτυξη να αφορά όλους και να μην είναι ένα ακόμα σύνθημα. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη εμφάνιση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, πέραν των προσδοκιών που αναπόφευκτα συνοδεύουν την ομιλία ενός Πρωθυπουργού, θα έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να βάλει τις βάσεις της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας, δίνοντας ένα σαφές φιλελεύθερο κεντρώο προσανατολισμό στην «Ανάπτυξη για όλους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα