Ο ταλαντούχος κ. Τσίπρας και τα 'χειρότερα'

2nd day EU Summit Turkey EU Deal
2nd day EU Summit Turkey EU Deal ARIS OIKONOMOU

Το ταλέντο που κυρίου Τσίπρα να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες διακυβέρνησης

Το "σαρδάμ" του κ. Μουζάλα απ' τη μια και η προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τη διαφθορά την ερχόμενη Τρίτη, δίνουν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να συνεχίσει να κυβερνά, αφού μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας δεν έχει να επιδείξει έργο.  Οι δύο θητείες του επιβεβαιώνουν ότι αξιοποιεί στο έπακρο-κι εκεί έγκειται το ταλέντο του- τις κρίσεις μετατρέποντας τις σε ευκαιρίες διακυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι ο πρώτος διδάξας μια και με παρόμοιες μεθόδους κυβερνήθηκε η χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου έχει χρόνο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του μέχρι να φθάσουν τα πρώτα εκκαθαριστικά από την εφορία.

Μέχρι τότε ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο, θα αφηγούνται τη δική τους ιστορία και με "ειδικά εφέ" θα εμφανίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί τους. Τα υπόλοιπα, όπως το σίριαλ με την παραίτηση του κ. Μουζάλα ή όπως οι δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη για τα "άσχημα που τελειώνουν" και για τα "χειρότερα που έρχονται", δεν είναι παρά μικρά επεισόδια τα οποία ο ταλαντούχος κ. Τσίπρας αξιοποιεί ως ευκαιρίες για να συνεχίσει να κυβερνά.

Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο  ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν πέφτουν ούτε από τα σαρδάμ ούτε από την "ευαισθησία" του ενός εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Συνεπώς μην περιμένετε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα τα χαλάσουν για μια κουβέντα παραπάνω που είπε ο κ. Μουζάλας. Ούτε οι φόροι που ξεκίνησαν να αυξάνονται πολλά χρόνια πριν έρθει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, θα άρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου προς τη κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί οι φόροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι "δίκαιοι" και "αναλογικοί". Που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η μεσαία τάξη θα πληρώσει αυτά που υποτίθεται ότι θα πλήρωναν οι "φτωχοί".

Τώρα μένει να ακούσουμε από έναν αριστερό και από έναν δεξιό, που συγκυβερνούν, ποιοι είναι οι "πλούσιοι" που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα για να μείνει το αφορολόγητο, το οποίο δεν έχει κανένα αντίκρισμα προς εκείνους για τους οποίους υποτίθεται ότι θεσπίζεται. Εικάζω ότι ως "πλούσιοι" λογίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με εισοδήματα άνω των 25000 ευρώ. Οι... Πλουτοκράτες δηλαδή. Και να σκεφθείτε ότι η τρόικα πρότεινε το αφορολόγητο να επεκταθεί σε όλους τους φορολογούμενους, αλλά η κυβέρνηση των "φτωχών"- αυτών δηλαδή που ελάχιστα έως καθόλου συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό- προτίμησε να υπερφορολογηθεί η μεσαία τάξη ώστε να έχει κάτι να λέει σε εκείνους που πιστεύουν ακόμα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ προστατεύει τους ασθενέστερους.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Τσίπρας και μέχρι ο κόσμος να αρχίσει να πληρώνει τους φόρους θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κόσμου. Κι αυτό γιατί τα ψέματα του κ. Τσίπρα είναι πιο "γλυκά" από τα ψέματα των προκατόχων του. Συνεπώς και επειδή ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με τους φόρους-κι εδώ η ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων είναι μεγάλη- δεν θα πέσει εύκολα. Και δεν θα πέσει ούτε για τον κ. Μουζάλα ούτε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θα πέσει, όταν πέσει, από την ώρα που ο κόσμος αρχίσει να βάζει το χέρι στη τσέπη και θα τη βρίσκει άδεια.

*Ο Χάρης Παυλίδης, είναι δημοσιογράφος.

SHARE: