Ο Τσακαλώτος… “βρέχει δισεκατομμύρια”

Ο Τσακαλώτος… “βρέχει δισεκατομμύρια”
Extraordinary Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on 9 May, 2016 / Eurogroup, , , , 9 2016. SOOC

Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι για έλλειψη φαντασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε σχέση με τους συντρόφους- υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που χρήζει ξεχωριστής αντιμετώπισης. Εντάξει, μπορεί να έχει αρπάξει την πετριά του επαναστάτη και να έχει την αιτία του, αλλά σε καμία περίπτωση που δεν μπορείς να τον κατατάξεις στην κατηγορία των “Πολάκηδων” που έχουν καθηλωθεί(ψυχαναλυτικός όρος) στο στάδιο του Βελουχιώτη.

Ο υπουργός Οικονομικών είναι κοσμοπολίτης, έχει αστική ευγένεια-αν και πολλές φορές τη ξεχνάει προκειμένου να μη χάσει την επαφή με το λούμπεν ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ όσο διευρύνει τον κύκλο των επαφών του τόσο δείχνει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ρόλου του.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ αλλά φρονώ ότι ο Ε. Τσακαλώτος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Στη γλώσσα του, the right man in the right place. Σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι περισσότερο ευέλικτος και ικανότερος στο να αλλάζει θέσεις και κανείς να μην το αντιλαμβάνεται. Το σπουδαιότερο μάλιστα είναι ότι όλοι στο κόμμα του πιστεύουν-πολλώ δε μάλλον οι “53” θεματοφύλακες του αριστερού ριζοσπαστισμού- ότι εμμένει στις θέσεις του και παραμένει συνεπείς στις απόψεις του. Προς επίρρωση αυτών η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έγραψε πρόσφατα πως « Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι για έλλειψη φαντασίας. Επινόησε τουλάχιστον πέντε. Έτσι, τώρα θα μπει φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ φόρος θα μπει και στους τουρίστες, καθώς μπαίνει τέλος διανυκτέρευσης 2 με 4 ευρώ τη  βραδιά».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στους συντρόφους- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε πόσο δύσκολα τα φέρνει βόλτα με τους δανειστές, με προφανή σκοπό να τους ζητήσει να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους ώστε να κατανοήσουν τις επινοήσεις τους. Και τι τους είπε; Τους είπε πως “όσοι δεν συμμετέχετε στις διαπραγματεύσεις, δεν ξέρετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”. Δεν ξέρω αν τους έπεισε η δραματική έκκληση του Ε. Τσακαλώτου, αλλά είναι βέβαιο ότι ως γνήσιοι αριστεροί θα υπερψηφίσουν τα μέτρα γιατί αυτό επιτάσσει η αριστερή τους συνείδηση και κυρίως η αμοιβή τους που είναι αναγκαία ώστε να δίνουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα για την διάδοση των ιδεωδών τους. Στο κάτω- κάτω καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, πόσο μάλλον όταν η ανεργία παραμένει υψηλή. Γι αυτό και οι σύντροφοι- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή του Θανάση Παπαχριστόπουλου και των υπολοίπων βουλευτών των ΑΝΕΛ, θα ψηφίσουν με βαριά καρδιά τα μέτρα.

Άλλωστε, όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αφού ψηφίσουν εναρμονισμένοι με τη φαντασία του Ε. Τσακαλώτου, θα “ξημερώσει μια καινούρια ημέρα για την Ελλάδα” και θα αρχίσει να “βρέχει δισεκατομμύρια”. Όπως καταλάβατε το επόμενο στάδιο του σοσιαλισμού, μετά τον ψεκασμό, είναι η βροχή.

* O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα