Όταν είσαι “βρεγμένος” και “καμένος” απ’ τις μπουλντόζες πιάνεσαι…

Όταν είσαι “βρεγμένος” και “καμένος” απ’ τις μπουλντόζες πιάνεσαι…
Φωτογραφία από τις πλημμύρες και καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής eurokinissi

... κι έχεις μόνο μια επιλογή, να δείξεις ότι δεν υπολογίζεις το πολιτικό κόστος, και ότι συγκρούεσαι με τα συμφέροντα.

Πέρσι τέτοιο καιρό η Μάνδρα ήταν στη θέση της (για να είμαι ακριβής δεν… επέπλεε), οι μάντρες ήταν νόμιμες, οι μπουλντόζες είχαν πάει διακοπές, ενώ για τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο δεν ήταν… υπεύθυνα τα αυθαίρετα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός, όταν εμφανίστηκε ώστε να δείξει το ενδιαφέρον του, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είχε δηλώσει ικανοποιημένος για την ετοιμότητα και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού. Ούτε λόγος για αυθαίρετα και μάντρες.

Μετά από μερικούς μήνες που ο πρωθυπουργός τα είχε βρει όλα καλά, τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα και τον άρτι παραιτηθέντα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη απολύτως επαρκή, η Μάνδρα πλημμύρισε αφήνοντας πίσω της μερικές δεκάδες νεκρούς. Και τότε ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους πυροσβέστες για τις ηρωικές τους προσπάθειες, ενώ και τότε ο αναπληρωτής-που και τότε δεν είχε βρει επιχειρησιακά λάθη- με τον υπουργό Εσωτερικών άφησαν στην Περιφερειάρχη το… σφουγγάρισμα.

Μετά, πάλι, από λίγους μήνες η Μάνδρα πλημμύρισε. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός δεν πήγε και οι συναρμόδιοι προτίμησαν να αφήσουν μόνη την περιφερειάρχη με τον κουβά και το σφουγγαρόπανο. Και στον πρώτο και στον δεύτερο… απόπλου της Μάνδρας, παραμένει η απορία: Η κλιματολογική αλλαγή ευθύνεται ή τα αυθαίρετα; Πάντως μπουλντόζες δεν πήγαν στη Μάνδρα. Η Μάνδρα «στέγνωσε», οι μάντρες παρέμειναν στις θέσεις τους και το θέμα ξεχάστηκε.

Και η Μάνδρα ξεχάστηκε, και οι μάντρες και οι νεκροί. Οι μόνοι που δεν ξέχασαν ήταν οι κάτοικοι της περιοχής. Όλα αυτά τα ξαναθυμηθήκαμε όχι γιατί καταστράφηκε το Μάτι -άλλωστε και ο Κάλαμος καιγόταν τέσσερις ημέρες- αλλά γιατί χάθηκαν 90 ανθρώπινες ζωές κάτω από τραγικές συνθήκες. Θα πείτε και στη Μάνδρα δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές; Ασφαλώς. Μόνο που αυτή τη φορά τα λάθη έβγαζαν… Μάτι. Αφήστε, που η επίρριψη των ευθυνών στα αυθαίρετα, αφού προηγήθηκε η προσπάθεια να εμφανισθεί η τραγωδία ως αποτέλεσμα «οργανωμένου σχεδίου», επιβεβαίωσε την υποψία ότι η κυβέρνηση δεν είχε καν σχέδιο.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα που «ξεφορτώθηκε» τον Νίκο Τόσκα, θα παίξει με τις μπουλντόζες. Και θα επιμείνει κυρίως για λόγους υψηλού συμβολισμού. Όταν είσαι και «βρεγμένος» και «καμένος» έχεις μόνο μια επιλογή: Να δείξεις ότι δεν υπολογίζεις το πολιτικό κόστος, και ότι συγκρούεσαι με τα συμφέροντα, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα συγκρατήσεις μια μερίδα ψηφοφόρων που θέλει ριζικές αλλαγές. Άλλωστε σε συνδυασμό μ’ έναν ευρύ ανασχηματισμό, ελπίζει ότι κερδίσει χρόνο.

Ηθικό δίδαγμα: Δυο… Μάντρες έχει η ζωή. Όπως φαίνεται και η κυβέρνηση. Στην πρώτη Μάνδρα πνίγηκαν, ενώ εξ αιτίας της δεύτερης κάηκαν. Ας ευχηθούμε, τουλάχιστον, να μη τριτώσει το κακό. Όχι τιποτ’ άλλο γιατί τώρα που θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες, η κυβέρνηση που θα επιρρίψει τις ευθύνες;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα