Τα τρακτέρ καλλιεργούν το έδαφος για εκλογές

Τα τρακτέρ καλλιεργούν το έδαφος για εκλογές
Τρακτέρ στο μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Ν. Λάρισας στα Τέμπη την Τετάρτη 20 Ιανουρίου 2016. Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται,επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων,αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Οι αγρότες ήταν πάντα στους δρόμους, μια και κάποιοι τους έχουν μάθει να είναι στους δρόμους, και όπως με την ίδια έννοια η αριστερά ήταν πάντα στη κυβέρνηση, άσχετα αν δεν ήταν αυτή που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις

Οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Άλλωστε οι αγρότες δεν βγήκαν στους δρόμους για πρώτη φορά, όπως και η αριστερά δεν κυβερνά για πρώτη φορά αυτή τη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι οι αγρότες ήταν πάντα στους δρόμους, μια και κάποιοι τους έχουν μάθει να είναι στους δρόμους, και όπως με την ίδια έννοια η αριστερά ήταν πάντα στη κυβέρνηση, άσχετα αν δεν ήταν αυτή που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις.

Γιατί μπορεί η αριστερά να έχει κατασκευάσει το μύθο ότι κυβερνά για πρώτη φορά, αλλά η πραγματικότητα την διαψεύδει αφού με τη στάση της ήταν αυτή που υπαγόρευε τις αποφάσεις- ή τις μη αποφάσεις- των κυβερνήσεων. Θυμηθείτε τον κ. Τσίπρα τι έλεγε πάνω στο τρακτέρ πριν από 14 μήνες-όντας στην αντιπολίτευση- και ακούστε τι λέει σήμερα κάτω από το τρακτέρ. Τα “πάνω- κάτω” του πρωθυπουργού ενδεχομένως να απασχολήσουν σοβαρά στο μέλλον τους μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Προς το παρόν η συμπεριφορά του πρωθυπουργού και των υπουργών του ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνική εξέγερση.

Γιατί είναι εύκολο να συμβουλεύεις τους αγρότες να παραμείνουν ψύχραιμοι, εν προκειμένω να διαδηλώνουν τηρώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να τους ζητάς να συναινέσουν στην εξόντωσή τους. Κι αυτό ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Προφανώς η διαμαρτυρία δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται όμως περί διαμαρτυρίας, ή μήπως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ξεσηκωμός κατά της κυβέρνησης όλων των κοινωνικών ομάδων; Θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η κατάσταση δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού συστήματος. Κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης που οφείλουν να αντιδράσουν με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον, χωρίς να αγνοούν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των φορολογουμένων. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν πληρώσει το τίμημα της μη εκπλήρωσης των προεκλογικών τους υποσχέσεων. Τώρα είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τα ψέματα και τις υποσχέσεις που αφειδώς μοίραζε εκ του ασφαλούς στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας, αργά ή γρήγορα, δύσκολα θα αποφύγει τη τύχη των προκατόχων του. Έστω κι αν με ανασχηματισμό επιχειρήσει να ανατάξει το πολιτικό κλίμα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να κερδίσει χρόνο για τον ίδιο και τη κυβέρνησή του, αλλά η χώρα θα χάσει κι άλλο πολύτιμο χρόνο. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν όλων αυτών η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Άρα η κατάσταση για τον κ. Τσίπρα και τη κυβέρνηση του περιπλέκεται, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα που δύσκολα θα εκτονωθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να επιχειρήσει στροφή αριστερά και ηρωική έξοδο μέσω πρόωρων εκλογών. Βλέπετε, δεν χρειάστηκε παραπάνω από ένα χρόνο για να γίνει αντιληπτό ότι τα προβλήματα σε μια χώρα δεν αντιμετωπίζονται με “τσιτάτα” αλλά με σύνεση, μεθοδικότητα και ρεαλισμό. Κι αυτό ήρθε η σειρά της αριστεράς, μετά τη δεξιά, να το μάθει με το ανάλογο τίμημα για τη χώρα.   

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα