Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η “ανέμελη” δημοσιογραφία και οι Beatles

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η “ανέμελη” δημοσιογραφία και οι Beatles
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Καλές οι "διαφορετικές συνεντεύξεις" και οι χαλαρές στιγμές δημοσιογραφίας, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και οι "κανονικές".

Τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα καταγράφεται ένα άνευ προηγουμένου μιντιακό “λιβανιστήρι” προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όλες τις εκδοχές του.

Το πρωί της Πέμπτης (22/09), οι τηλεθεατές βρέθηκαν μπροστά σε ακόμη μια απόπειρα lifestyle καλλωπισμού της πρωθυπουργικής περιοδείας στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου βρέθηκε δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης για να λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για ακόμη μια από τις άρτια σκηνοθετημένες φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει προς τον Τύπο από το επιτελείο του πρωθυπουργού, όπου εν προκειμένω ο ίδιος απεικονίζεται σαν άλλο “πέμπτο σκαθάρι” (και δεν εννοούμε τον George Best). Φυσικά, η ευκαιρία για σύγκριση με την εμβληματική φωτογραφία των Beatles, δε πήγε χαμένη, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο. Ίσως πρόκειται βέβαια για μια απάντηση στη κριτική του Jimmy Fallon, δεν μπορούμε να ξέρουμε με ασφάλεια.

Προφανώς, ούτε κουβέντα περί “ελέγχου” ή υποψίας ελέγχου στη κυβερνητική πολιτική, την ώρα που το σκάνδαλο των υποκλοπών και η επερχόμενη ακρίβεια, χάνονται κάπου πίσω από τις συνταγές για επιτυχημένη ομελέτα και σπιτικά ντολμαδάκια.

Η δε φωτογραφία αλά Abbey Road, ήρθε λίγο μετά τη “τυχαία” συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με έναν Έλληνα αυτοκινιτιστή, η οποία φυσικά αναπαράχθηκε πολλάκις και ποικιλοτρόπως στα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη

Ιδού και το επίμαχο βίντεο:

Λίγη ώρα δε, πριν την απογείωση του πρωθυπουργού για την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο ίδιος έδωσε μια… σχεδόν “προεκλογική”, σε διάρκεια, συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2., όπου μας διαφώτισε για όλα τα ζητήματα τα οποία καθόλου δε μας αφορούν. Δηλαδή, για τα αγαπημένα του φαγητά, για τις προσφιλείς του συνήθειες και για τα προσωπικά του ζητήματα με τη σύζυγό του και το κλιματιστικό τους.

Τα ενεργειακά και τα ελληνοτουρκικά ξεπεράστηκαν ταχέως, ενώ σε ο,τι αφορά τις υποκλοπές, περασμένα ξεχασμένα. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πάντως σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το ότι για πολλούς αποτελεί μια άλλη εκδοχή του Happy Traveller, Ευτύχη Μπλέτσα, αναφέροντας πως “υπάρχει πάντα μια κριτική που ακούω, νομίζω ότι είναι άδικη, επειδή λένε ότι προέρχεται αυτός από μια πολιτική οικογένεια, είναι εύπορος, ότι δεν καταλαβαίνει. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε ότι μέσω των πολιτικών μας στρεφόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους”.

Κοινώς, η μπάλα στην εξέδρα, την ώρα που τα Σαββατοκύριακα στη Κρήτη συνεχίζονται όσο το επιτρέπει ο καιρός. Τα παραπάνω, αναπαράχθηκαν μάλιστα σε όλα τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, για να μπορέσουμε να τα αφομοιώσουμε καλύτερα.

Πρακτικά, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται πυρά (κυρίως στα social media) για τις πολιτικές επιλογές της και τις εξαγγελίες στήριξης που υπόσχεται, θα περιμέναμε περισσότερη εξειδίκευση επί των μέτρων αυτών, και αναλογικά μεγαλύτερη πίεση από τα Μέσα Ενημέρωσης σε αυτή την κατεύθυνση, μιας και οι προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται, μόνο ευοίωνες δεν είναι. Αντιθέτως, αυτό που διατυπώνεται σε κάθε τόνο από πλευράς Μαξίμου, και υιοθετείται από δημοσιογραφικούς φορείς του τόπου, είναι αφενός μια επιθετική αλαζονεία ως προς τα θέματα των υποκλοπών, και αφετέρου η αισθητική του ότι ο πρώτος άρχων της χώρας, είναι “ένας από εμάς”, παρότι τον χωρίζει άβυσσος με τον μέσο πολίτη.

Στα ουσιαστικά, είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση διατείνεται πως οι επιδοτήσεις της καλύπτουν το 90% των αυξήσεων στο ρεύμα. Αυτό όμως που αποσιωπάται, είναι πως με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι τιμές λιανικής της κιλοβατώρας έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000% μέσα σε έναν χρόνο. Την ίδια στιγμή, αντί για ειλικρίνεια (η ενσυναίσθηση είναι βαριά λέξη), αναπτύσσεται πλαγίως πλην σαφώς το δόγμα του “ή προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις”, δηλαδή ο μέσος πολίτης ή θα περικόψει κι άλλο τη καθημερινότητά του, ή θα αναγκαστεί να πληρώσει ακριβά την ενέργεια σε μια άλλη μεταπανδημική “ατομική ευθύνη”.

Τα δε “στοχευμένα μέτρα” βάσει “δημοσιονομικών περιθωρίων”, όχι μόνο δεν πείθουν όπως λέει ο πρωθυπουργός, αλλά συνοδεύονται από εισοδηματικά κριτήρια που αφήνουν απ’ έξω τεράστιο ποσοστό της μεσαίας τάξης, που πληρώνει το “μάρμαρο” από το 2015 και μετά. Λεπτομέρειες θα πείτε όλα αυτά για τα μεγάλα κανάλια, τι σημασία μπορούν να έχουν μπροστά σε μια ανέμελη συνάντηση του λαοφιλή ροκ σταρ που κυβερνάει την Ελλάδα, με κάποιον θαυμαστή του.

Εν κατακλείδι, παρόμοια πολιτική άμβλυνσης των εντυπώσεων, προσπαθεί να ακολουθήσει και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια παράλληλη διάσταση στη Νέα Υόρκη.

Διότι όταν η πολιτική περνάει κρίση, τότε επιστρατεύονται τα ρεπορτάζ για… Πούλιτζερ.

(Για την ιστορία, το Abbey Road ήταν ο ενδέκατος και τελευταίος δίσκος των Beatles).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα