Γόρτυνα: Εκεί που γεννήθηκε, πεθαίνει η Ευρώπη

Γόρτυνα: Εκεί που γεννήθηκε, πεθαίνει η Ευρώπη

Αφού η Ευρώπη, που επιθυμούν διακαώς και ζητούν να πάνε οι πρόσφυγες, κλείνει ερμητικά τις πόρτες της με το επιχείρημα ότι "δεν τους θέλουμε γιατί βιάζουν τις γυναίκες μας ή γιατί είναι τρομοκράτες", γιατί να μην τις κλείσει και ο τόπος που αυτή γεννήθηκε;

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στη Γόρτυνα στη σκιά ενός πλάτανου που από τότε παρέμεινε αειθαλής, ενώθηκαν ο Δίας με την Ευρώπη. Πρόκειται για την γνωστή ιστορία του έρωτα του Δία-ταύρου με την Ευρώπη κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσας, ηγεμόνων της Φοινίκης, που, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρέσκεται στους  συμβολισμούς, απεικονίζεται μεταξύ άλλων στο κέρμα των δύο ευρώ αλλά και στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αυτή η απεικόνιση της «αρπαγής της Ευρώπης», της εικόνας, δηλαδή, της Ευρώπης καβάλα στον Δία-ταύρο που ο πατέρας των θεών του Ολύμπου άρπαξε από τη Φοινίκη (το σημερινό Λίβανο στη Μέση Ανατολή) για να την φέρει στην Κρήτη και να ενωθεί μαζί της, στο οικονομικό και πολιτικό κέντρο της σημερινής Ευρώπης επιχειρεί να επιστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις, χιλιάδες ετών, ρίζες της και, άρα, εκκινώντας από το ιστορικό βάθος της γέννησής της να οραματιστεί το (λαμπρό) μέλλον της.

Μόνο που, παραφράζοντας ελαφρώς τον Μαρξ, η ιστορία (και η μυθολογία) ενίοτε επαναλαμβάνεται τόσο ως φάρσα όσο και ως τραγωδία.

Αυτή τη φορά ο «άρπαγας» δεν είναι ο Δίας αλλά η ίδια η Ευρώπη που μαζί με τους συμμάχους της (ΗΠΑ, Τουρκία κλπ) όχι μόνο καταστρέφει χώρες και λαούς της Μέσης Ανατολής (πρώτα την Παλαιστίνη, μετά το Λίβανο και το Ιράκ και τώρα τη Συρία) για να λεηλατήσει τον πλούτο τους και να εξυπηρετήσει τις γεωπολιτικές σκοπιμότητές της αλλά λέει κι ένα μεγάλο «όχι» στα εκατομμύρια των προσφύγων που πνίγονται κατά χιλιάδες στη Μεσόγειο, αναζητώντας σανίδα σωτήριας στο έδαφός της.

Μ’ αυτή την έννοια η, απ’ όποια οπτική γωνία κι αν τη δει κανείς, σοκαριστική απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας, του τόπου, δηλαδή, που γεννήθηκε η Ευρώπη, έρχεται, δυστυχώς, ως φυσικό επακόλουθο.

Αφού η Ευρώπη, που επιθυμούν διακαώς και ζητούν να πάνε οι πρόσφυγες, κλείνει ερμητικά τις πόρτες της με το επιχείρημα ότι «δεν τους αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία μας», «δεν τους θέλουμε γιατί βιάζουν τις γυναίκες μας ή γιατί είναι τρομοκράτες» και άλλα τραγελαφικά, γιατί να μην τις κλείσει και ο τόπος που αυτή γεννήθηκε; Γιατί οι σύγχρονοι (Κρητικοί) Γορτύνιοι να μην πουν προκαταβολικά «όχι» στους πρόσφυγες ακόμη κι αν ούτε οι ίδιοι θέλουν να πάνε στα δικά τους μέρη ούτε, βεβαίως, τους ζητήθηκε από κανέναν να τους φιλοξενήσουν, επικαλούμενοι τα οικονομικά προβλήματα του («κόκκινου») δήμου τους αλλά και το, συνωμοσιολογικής έμπνευσης, επιχείρημα ότι τα χωριά τους «διαλέχτηκαν για να σηκώσουν το βάρος του σκληροπυρηνικού κομματιού του ΙSIS!!!!».

«Η πατρίδα μας, αν και λαβωμένη, δίνει μαθήματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο. Σ΄ αυτά τα μαθήματα ο Δήμος Γόρτυνας, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δηλώνει «παρών» και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως, αφού αφουγκραστήκαμε τη γνώμη των Δημοτών μας και  με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και την έλλειψη υποδομών, δηλώνουμε μετά λύπης ότι εάν μας ζητηθεί η φιλοξενία προσφύγων, θα είμαστε αρνητικοί», αναφέρει στην απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας.

Μόνο που στην πραγματικότητα με αυτή τους την απόφαση οι Γορτύνιοι, αν και δεν φαίνεται να το πολυκαταλαβαίνουν (ή μήπως και δεν τους πολυενδιαφέρει;),  δηλώνουν ότι (με μεγάλη τους λύπη) στον τόπο τους, εκεί, δηλαδή, που γεννήθηκε, σκοτώνουν την Ευρώπη.

* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδας  aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα