Ο Μπέος σε ρόλο… Οβελίξ

Ο Μπέος σε ρόλο… Οβελίξ

Ο κ. Μπέος είχε ήδη προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση στο πρόσωπο του αντιδημάρχου του αλλά, κυρίως, είχε σχεδιάσει πώς, παρά τη σχετική απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος δήμαρχος Βόλου

Στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εξέλεγε τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Θάνο Θεοδώρου στη θέση του δημάρχου Βόλου. Είχε προηγηθεί στις 2 Δεκεμβρίου η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Ηλία Τσέλιγκα με την οποία ο πρώην(;), πλέον, δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είχε τεθεί σε αργία μετά το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων του 2011, δίκη η οποία έχει ορισθεί για τον Απρίλιο του 2016.

Για τους παροικούντες τον Βόλο η αποπομπή του Α. Μπέου ήταν μια αναμενόμενη απόφαση που μάλιστα άργησε, καθώς, ως γνωστόν η ελληνική Δικαιοσύνη εκτός από τυφλή(;) είναι και (πολύ) αργή.

Όπως αποδεικνύεται, η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη μόνο από τους αντιπάλους αλλά και από τον ίδιο τον (πρώην;) πλέον δήμαρχο Βόλου. Ο κ. Μπέος είχε ήδη προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση στο πρόσωπο του αντιδημάρχου του αλλά, κυρίως, είχε σχεδιάσει πώς, παρά τη σχετική απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος δήμαρχος Βόλου. Δηλαδή, μιας και βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την Κυριακή της Τυροφάγου, μιλώντας με όρους αποκριάς, πώς θα μετατρέψει το Βόλο σε γαλατικό χωριό με τον ίδιο σε ρόλο… Οβελίξ! Και, μπορεί μεν η πραγματικότητα του Βόλου και γενικότερα της χώρας μας να είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή του γνωστού κόμικ των Γκοσινί και Ουντέρζο και ο Α. Μπέος να μπορεί να συγκριθεί με τον συμπαθή ήρωα τους μόνο στα πλαίσια μιας αποκριάτικης μεταμφίεσης, αλλά το δυστύχημα είναι ότι, καθώς όπως αποδεικνύεται για ακόμη φορά στην Ελλάδα η έννοια της τήρησης της νομιμότητας είναι σχετική, το πέτυχε!

Το αποκαλύπτει η προχθεσινή μηνυτήρια αναφορά για αντιποίηση Αρχής του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ιάσονα Αποστολάκη ο οποίος υποδεικνύοντας ως μάρτυρες ακόμη 10 συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου τονίζει ότι «μέχρι σήμερα, παρά την πράξη αργίας, ο κ. Μπέος βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του Δημάρχου, οδηγεί το δημαρχιακό αυτοκίνητο, παρευρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις που καλείται ο Δήμαρχος Βόλου, αποστέλλει ο ίδιος προσκλήσεις και υπογραφεί ως Δήμαρχος Βόλου, κάνει συναντήσεις στο δημαρχιακό κατάστημα, καλεί υπαλλήλους του Δήμου και τους δίνει εντολές, ζητεί και λαμβάνει εισηγήσεις υπηρεσιακών στελεχών, παρευρίσκεται στα δημοτικά συμβούλια και λαμβάνει το λόγο για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, σε όλες τις συνεντεύξεις του παρουσιάζεται ως ο ασκών τα πραγματικά καθήκοντα του Δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν εντολές και δίνουν αναφορές στον ίδιο και γενικά ασκεί όλες εκείνες τις πράξεις που ανάγονται στην άσκηση καθηκόντων ενός δημάρχου». Και συνεχίζει: Η τακτική δε αυτή είναι πασιφανής, δηλωμένη από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και εκφράζεται με κάθε ευκαιρία σε κάθε δημόσια δήλωση τους. Παράλληλα αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση σε όλους τους πολίτες ότι ο κ. Μπέος εξακολουθεί και ασκεί τα καθήκοντα του ως Δήμαρχος Βόλου», καταλήγει στη  μηνυτήρια αναφορά ο κ. Αποστολάκης. 

Κάτι που, άλλωστε, επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Α. Μπέος ο οποίος στην απάντησή του στη μήνυση τονίζει «ότι δεν παριστάνει, αλλά ήταν, είναι και θα παραμείνει Δήμαρχος Βόλου», προσθέτοντας ότι «η προσωρινή αργία, είναι μια απλή διοικητική πράξη (την οποία φυσικά σέβεται και τηρεί;), αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις ονειρώξεις τους, να τον δουν εκτός Δήμου….. Καλές απόκριες τους εύχομαι και μιας και μαζεύονται όλοι μαζί, παρεούλα, ας περάσουν από το Δημαρχείο να τους δώσουν και μερικές στολές να πάρουν μέρος στο Καρναβάλι. Θα διαπρέψουν…», καταλήγει βγάζοντας τη γλώσσα στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και στο κεντρικό κράτος που δεν μπορεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις που το ίδιο λαμβάνει ο, ντυμένος… Οβελίξ, Αχιλλέας Μπέος. 

Και, ασφαλώς, το γεγονός ότι ο κ. Μπέος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, δεν είναι, κυρίως, πρόβλημα δικό του αλλά του ίδιου του κρατικού μηχανισμού και σε τελική ανάλυση της κυβέρνησης. Η οποία εμφανίζεται να μην μπορεί να επιβάλει τη νομιμότητα σε μία περιοχή, μάλιστα, από την οποία κατάγεται και στην οποία πολιτευόταν μέχρι πρότινος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, εκ των «τοποτηρητών» του Μεγάρου Μαξίμου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το δυστύχημα είναι ότι, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, αυτή τη στιγμή ισχύει ο «νόμος Μπέου» και όχι ο νόμος του ελληνικού κράτους. Ο «νόμος του φόβου», όπως λένε πολλοί από τους αντιπάλους του πρώην(;) δημάρχου Βόλου και όχι η νομιμότητα που απορρέει από το Σύνταγμα και τη Βουλή. Και δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να στέκεται άπραγη τόσους μήνες απέναντι σε αυτό. Ακόμη κι αν στο υπουργείο Εσωτερικών  δικαιολογούνται λέγοντας ότι ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας που τυπικά πρέπει να κινηθεί εναντίον του κ. Μπέου είναι προσωρινός και αναμένει να αντικατασταθεί… 

* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδας  aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

SHARE: