Το ‘Γεράκι της Μάλτας’ δείχνει εκλογές το 2018

Το ‘Γεράκι της Μάλτας’ δείχνει εκλογές το 2018
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble waits for the start of a meeting of the eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, Dec. 8, 2014. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Το σίγουρο είναι ότι την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήταν το σύνηθες «γεράκι», αλλά το πολύτιμο «Γεράκι της Μάλτας»

Το «Γεράκι της Μάλτας» είναι ένα κλασικό αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα που έγραψε το 1929, στην αρχή, δηλαδή, της «Μεγάλης Ύφεσης», ο Ντάσιελ Χάμετ. Έγινε ωστόσο παγκοσμίως γνωστό σχεδόν 12 χρόνια αργότερα, όταν η αμερικανική οικονομική κρίση είχε τερματιστεί αλλά, ακριβώς λόγω αυτής της κρίσης που έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε εξαπλωθεί τόσο, ώστε να βάλει στο κάδρο την Ρωσία, την Ιαπωνία ακόμη  και τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείας. Τότε, το 1941, ήταν που ο Τζον Χιούστον στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του κάνει διάσημο το βιβλίο του Χάμετ και μαζί του και τον ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ, κατά κόσμο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Αν και το «Γεράκι της Μάλτας» δεν ήταν πραγματικό γεράκι αλλά ένα πολύτιμο άγαλμα για το οποίο γίνονται μια σειρά φόνοι, όσοι περίμεναν ότι, τώρα στο τέλος (;) της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε θα παίξει το συνήθη ρόλο του «γερακιού» στο Eurogroup της 7 Ιουνίου, έπεσαν έξω. Ήταν η  τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ την προηγουμένη, όταν την περασμένη Πέμπτη η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για να του πει ότι  «δουλεύει για να κλείσει η συμφωνία»; Είναι οι επερχόμενες (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) γαλλικές εκλογές που αποτελούν πονοκέφαλο για όλους τους Ευρωπαίους και, βεβαίως, και για την κ. Μέρκελ; Είναι, οπωσδήποτε, οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς που, επίσης, ανησυχούν την Καγκελάριο, η οποία θέλει έναν πρόβλημα λιγότερο στην τελική ευθεία; Είναι όλα αυτά μαζί;

Το σίγουρο είναι ότι την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήταν το σύνηθες «γεράκι», αλλά το πολύτιμο «Γεράκι της Μάλτας» που, αν και στην αρχή προκαλεί φόνους, δίνει, τελικώς, τη λύση στην  ομώνυμη ταινία. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η  «η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί λίγες ακόμη ημέρες», ενώ, γεγονός πρωτόγνωρο για το «γεράκι» Σόιμπλε,  προέβλεψε ότι   «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί».  

Ακριβώς αυτή η φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αν συνδυαστεί με την  συμφωνία για μέτρα από το 2019, και μάλιστα αρχής γενομένης από την περικοπή των συντάξεων που θα φανεί αμέσως στην τσέπη των πολιτών και όχι στη μείωση του αφορολόγητου που θα γινόταν αντιληπτή το 2020,  προϊδεάζει για τον ορίζοντα της παρούσας κυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι το, παρών, τρίτο πρόγραμμα λήγει, αν όλα πάνε καλά, τον Αύγουστο του 2018. Τότε είναι που θα ανακοινωθούν επίσημα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τότε είναι που, σύμφωνα και με την πρόβλεψη του κ. Σόιμπλε, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.

Αν, λοιπόν, όλα κυλήσουν ομαλά, με την χώρα να έχει μπει για τα καλά σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την καλοκαιρινή περίοδο να ολοκληρώνεται με εξαιρετικές, για μια ακόμη χρονιά, επιδόσεις στον τουρισμό, την κυβέρνηση να έχει πάρει τα μέτρα για το χρέος και να ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, και τους Έλληνες να βλέπουν, μετά από πάνω από οκτώ χρόνια συνεχούς λιτότητας, φως στην άκρη του τούνελ, το φθινόπωρο του 2018 μοιάζει να είναι η ιδανική περίοδος για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσουν τη χώρα, τρία χρόνια μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2015, σε νέες, πρόωρες, εκλογές.

Και τότε, μένει να αποδειχθεί, αν η ψήφος στις πραγματικές κάλπες θα είναι διαφορετική από αυτή στις «τηλεφωνικές κάλπες» των εταιρειών δημοσκοπήσεων που βλέπουμε σήμερα.

 Φωτογραφία: AP Photo/Virginia Mayo

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα