Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Σε λίγες μέρες δύο κρίσιμες μάχες δεν είναι και λίγες για μια Κυβέρνηση . Ιδιαίτερα όταν και στις δύο θεωρείς νίκη το να περάσεις στην Βουλή και να παρουσιάσεις στην συνέχεια στο Εurogroup ως απόψεις σου, ότι μέχρι χθες κατάγγελες, διέψευδες ,πρόβαλες ως αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τραγικό …

Με την ψηφοφορία κατ΄αρχήν στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί επαξίως πια τον τίτλο της πιο Μνημονιακής από τις Κυβερνήσεις που πέρασαν από το 2010 μέχρι σήμερα.

Με τα 1,8 δισ. ευρώ νέους  έμμεσους φόρους που πέρασε συν τα 3,6 δισ. ευρώ που είχε περάσει λίγες μέρες πριν επιβάρυνση στο ασφαλιστικό και την φορολογία , η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την παραμονή της χώρας για όγδοη χρονιά στην ύφεση και την παραπέρα οριζόντια φτωχοποίηση των Ελλήνων. Όσα ακούτε για « ταξικά πρόσημα » στην πολιτική είναι απλά ανοησίες και ανούσιες δήθεν αριστερές  ρητορείες . Οι έμμεσοι φόροι για παράδειγμα θα πληρωθούν από όλους και αυτό επιβαρύνει κύρια τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η νέα επιπλέον φορολογία πλήττει θανάσιμα την μεσαία τάξη που δεν περνάει και πλουσιοπάροχα .Το περίφημο Υπερταμείο υποθηκεύει και μάλιστα για 99 χρόνια την εθνική κυριαρχία και τον εθνικό πλούτο. Καμία προηγούμενη Κυβέρνηση  ( από αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμαζε Κυβερνήσεις δοσιλόγων και που πάνε στα τέσσερα ) δεν τόλμησε να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση. Όπως τόλμησε να ψηφίσει και τους « κόφτες » ,τον ρόλο των οποίων ας δείξουμε λίγο υπομονή, θα τους νοι΄σουμε πριν ο αλλέκτωρ λαλήσει τρις. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε και έδειξε γιατί Αμερική και Ε.Ε είναι στο πλάι του. Ποιος θα μπορούσε να περάσει τέτοια μέτρα χωρίς ¨να ανοίξει μύτη» ; Το χτύπημα του μεγάλου κεφαλαίου μοιάζει με ανέκδοτο και μάλιστα χοντροκομένο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τα μέτρα στηριγμένος σε μια πειθαρχημένη πλειοψηφία 153 βουλευτών που αντιστοιχούν βέβαια σε κοινωνική και πολιτική μειοψηφία που δεν ξεπερνάει το 20-25% των πολιτών. Στο τέλος της ψηφοφορίας πολλοί βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγύρισαν ! Άγχος ; Μάλλον … Είναι όμορφο πράγμα η εξουσία και ας σε ξεγυμνώνει.

Ωστόσο, η ψηφοφορία αυτή έκλεισε και τον τελευταίο δρόμο διαφυγής που είχε στην διάθεσή του.

–  Απέτυχε να βρει συνενόχους. Δεν βρήκε στηρίγματα .Κάθε μέρα που θα περνάει , όλο και πιο μόνος θα σηκώνει ένα όλο και πιο αφόρητο κόστος πολιτικής διάψευσης, οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής δυσφορίας.

–   Η ψηφοφορία και οι ομιλίες του Α. Τσίπρα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν και τα όρια της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας ,αφού είναι πολιτική παραφροσύνη να κατηγορείς για παράδειγμα την Αντιπολίτευση για « στρατηγικό αδιέξοδο » ,την στιγμή που διαλύεσαι πολιτικά και ιδεολογικά, που χλευάζεσαι από την κοινωνία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση να είναι μπροστά 8-10%  .

–  Η ψηφοφορία έπληξε ανεπανόρθωτα τον μύθο της « ατσάλινης στρατιάς », του καραβανιού που προχωράει κι ας ουρλιάζουν τα σκυλιά κατά την αγαπημένη φράση του Πρωθυπουργού .Η διαφοροποίηση και στην συνέχεια παραίτηση από την θέση της της κ. Κατριβάνου ,αλλά και το «κλάμα» ουκ ολίγων βουλευτών δείχνουν ότι ο πύργος μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποδειχτεί χάρτινος.

Και εκεί που μετρούσε τις πληγές του , ήρθε και το Εurogroup όλα έγιναν ακόμα πιο σαφή. Δεν είναι τυχαία η αρχική αμηχανία της Κυβέρνησης που κατάφερε μετά από αρκετές ώρες να μας πει το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ ! Είναι όμως έτσι;

Ας σταθούμε σε δύο σημεία :

–  Η αξιολόγηση ασφαλώς έκλεισε ,αλλά και δεν έκλεισε .Έκλεισε γιατί οι εταίροι φαίνεται ότι αν και η Κυβέρνηση τα έδωσε όλα , δεν θέλουν φασαρίες για λόγους ανεξαρτήτως Ελλάδας .Ωστόσο είναι φανερό ότι η αξιοπιστία Κυβέρνησης και χώρας είναι στο ναδίρ . Γι αυτό και τα χρήματα δε θα δοθούν εδώ και τώρα ,αλλά σε δύο δόσεις. Αλλά γιατί κυρίως , η εκταμίευση της πρώτης δόσης με την οποία κυρίως θα αποπληρωθούν υποχρεώσεις στους δανειστές , προϋποθέτει επιπλέον ρυθμίσεις και μάλιστα όχι αμελητέες. Για να πάρουμε μια γεύση , η πρώτη εκταμίευση απαιτεί διόρθωση της Νομοθεσίας ώστε να μπορούν να πωλούνται σε fundsκαι κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ,ισοδύναμα για τα 70 εκατ. ευρώ του ΕΚΑΣ που δεν θα καταβάλουν τελικά οι συνταξιούχοι, μείωση από 13.000 σε 10.000 του εισοδηματικού ορίου των ελεύθερων επαγγελματιών για μειωμένες κατά 50% εισφορές κατά την πρώτη πενταετία, ολοκλήρωση ως τις 20 Ιουνίου της νέας αναθεωρημένης συμφωνίας για το Ελληνικό και ψήφισή της από την Βουλή, Έγκριση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ και άμεση ψήφισή της από την Βουλή και άλλα πολλά , διόλου απλά θέματα. Και αυτά για την πρώτη εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ .Υπάρχει δε μια ακόμα λίστα προαπαιτούμενων για τις εκταμιεύσεις των 2,8 δις. ευρώ μετά το Καλοκαίρι .

–   Γιατί η απομοίωση του χρέους πήγε για συζήτηση κάπου στο 2018 ! Η Κυβέρνηση ευνοήτως ήθελε κάτι πιο συγκεκριμένο και στο χέρι , ώστε να οικοδομήσει μια νέα αφήγηση για την συνέχεια. Εν ολίγοις , υπέστη δεινή ήττα ,έχοντας τσακωθεί με τους μόνους σύμμαχους που είχε στο συγκεκριμένο θέμα που είναι το Δ.Ν.Τ .Δεν το λες και επιτυχία αυτή την παραπομπή του θέματος αρκετά μετά …. Και βλέπουμε.

Που βρίσκεται λοιπόν το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ ; Πουθενά και ασφαλώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το γνωρίζουν.  Είναι δε λογικό να αισθάνονται ευτελισμένοι. Δεν φθάνει που τους έβαλαν να τα ψηφίσουν όλα για να πάρουν τα λεφτά, δεν φθάνει που ψήφισαν όσα καμία Κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί να ψηφίσει, αν θέλουν τα λεφτά θα πρέπει να διορθώσουν κι αυτά που ήδη ψήφισαν  προς το χειρότερο.

Ίσως εκεί να βρίσκεται και το μυστικό της νευρικής κρίσης που περνάνε μαζικά τα κυβερνητικά στελέχη. Ο Π. Καμένος καταγγέλει τον νέο Φ.Π.Α στα νησιά σαν αντισυνταγματικό και εγκληματικό ! Ο Πρόεδρος της Βουλής λέει ότι αυτά που ψήφισε η Βουλή βρίσκονται στα όρια της συνταγματικότητας ! Θυμίζω ότι και οι δύο δεν ψήφισαν τα μέτρα μόνο. Είχαν καταψηφίσει προηγουμένως και την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε !! Ο κ .Κατρούγκαλος είπε στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ » ότι ψηφίστηκε μια ριζική ασφαλιστική Μεταρρύθμιση ,που όμως στο πλαίσιο της ταξικής πάλης (!) δεν θα εφαρμοστεί. Ο κ  Σπίρτζης  έχοντας το άγχος του γνωστού πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚου πάλι τα δικά του .Ο κ .Σταθάκης διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε περίπτωση ιδιωτικοποίησης σε νερά , ενέργεια, συγκοινωνίες, όταν υπάρχει ΦΕΚ με τα 19 πωλητήρια του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο ( με ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ μέσα ) ,ΦΕΚ που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ! Αυθτό δεν λέγεται Κυβέρνηση . Μοιάζει με « το κλουβί με τις τρελές ».

Φταίνε οι απαιτήσεις των δανειστών; Φταίνε οι ενοχές που νοιώθουν για όσα έλεγαν και όσα υπερηφάνως ψηφίζουν ;Φταίει που ήδη όπου πάνε ,τους χαρακτηρίζουν ψεύτες ; Φταίει πως καταλαβαίνουν  ότι αυτά που κάνουν δεν ταιριάζουν σε μια αριστερή Κυβέρνηση ; Φταίει ότι δεν πιστεύουν και δεν θέλουν να εφαρμόσουν αυτά που οι ίδιοι ψήφισαν και δεν το αντέχουν ; Ποιος να ξέρει. Άλλωστε δικά τους τα γένια , δικά τους και τα χτένια.

Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί μαζί δεν μοιάζουν με Κυβέρνηση που έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση .Πολύ περισσότερο δεν μοιάζουν και με καμία Κυβέρνηση ελπίδας ,αλλά απελπισίας. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το πιο δύσκολο σημείο για την Κυβέρνηση , το πιο επικίνδυνο σημείο για την χώρα . Γιατί τα πιο δύσκολα είναι μπροστά. Σκεφτείτε ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι για το 2016 175 δισ. ευρώ και η Κυβέρνηση καλείται να εισπράξει 49 δις. σε άμεσους η έμμεσους φόρους και 21 δισ. ευρώ σε εισφορές ! Ψήφισαν δηλαδή και πρέπει να υλοποιήσουν στο όνομα της ανάπτυξης ( με τον ένα η τον άλλο τρόπο ) το 40% του ΑΕΠ !!! Είναι δε φανερό,ότι μέσα από την φρίκη των φόρων θα προβάλει όλο και περισσότερο ο μονόδρομος των αποκρατικοποιήσεων ,της μείωσης των κρατικών δαπανών και βέβαια και πιθανών απολύσεων.

Τα δύσκολα αρχίζουν λοιπόν τώρα. Θα τα καταφέρει η Κυβέρνηση ; Θα επιβεβαιωθεί από την άλλη  η επιλογή όσων από το εξωτερικό επένδυσαν σε μια αριστερή αλλά πλήρως αφομοιώσιμη Κυβέρνηση ; Θα δούμε. Στο επόμενο διάστημα θα φανούν οι αντοχές των κρατούντων ,πριν απ όλα όμως θα φανεί η αντοχή και η αντίδραση εκατομμυρίων Ελλήνων ,όταν θα νοιώθουν στο πετσί τους τα μέτρα και τα αδιέξοδα που θα δημιουργούνται. Έτσι ίσως έχουν δίκιο όσοι βλέπουν ότι η Κυβέρνηση « αγόρασε πολιτικό χρόνο » που ίσως της αποβεί « καυτή πατάτα ».

Αυτό που εγώ φοβάμαι , όσον αφορά το αποτέλεσμα των κυβερνητικών ελιγμών και μακρόσυρτων δήθεν διαπραγματεύσεων ,όπως και της Βαβυλωνίας που επικρατεί στην Κυβέρνηση στη  διαμόρφωση της άποψης των ξένων , είναι να μην επαληθευτεί η κυνική εκτίμηση του αρθρογράφου του Bloomberg Λεονίντ Μπερσίντσκι ,ότι « η νέα συμφωνία έχει στόχο να ξεχαστεί και όχι να βοηθηθεί η Ελλάδα ». Απλα θυμίζω, ότι στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται : « Όπως ένας εγκεφαλικά νεκρός συγγενής με μηχανήματα κάπου σε ένα νοσοκομείο , η Ελλάδα θα συνεχίσει ίσα να ανασαίνει επειδή κανείς δεν θέλει να τραβήξει την πρίζα ».

Υ.Γ : Παρεμπιπτόντως , δεν « μαζεύει » ο Πρωθυπουργός βλακώδεις ,γεμάτες μισαλλοδοξία και διχαστικό πνεύμα δηλώσεις σαν αυτού του ανεκδιήγητου αξιότιμου κυρίου νέου βουλευτή ( στην θέση της Κατριβάνου )κ. Κυρίτση ; Αρκετά προβλήματα έχει για να αναθερμαίνεται στην χώρα ένας νέος γύρος εμφυλιοπολεμικού πνεύματος και κλίματος. Εκτός και το θέλει και ο ίδιος. Προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός Αναλυτής, στέλεχος της Εταιρείας δημοσκοπήσεων OPINION POLL. Έχει πλούσια αρθρογραφία για θέματα Αυτοδιοίκησης, Ανάπτυξης, ανανέωσης του πολιτικού συστήματος κ.λ.π. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα