Θα μπορέσει η κεντροαριστερά να ξαναμπεί στο γήπεδο αξιόμαχη;

Θα μπορέσει η κεντροαριστερά να ξαναμπεί στο γήπεδο αξιόμαχη;
Ντιμπέιτ νεολαίας με Τζιάνι Πιτέλα και Γκι Φερχόφσταντ στην δευτερη ημέρα του Συνεδρίου του Ποταμιού το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Αυτή η βδομάδα όμως δεν ήταν σημαντική για την Κεντροαριστερά μόνο για την στάση της στην Βουλή για τον εκλογικό Νόμο. Ήταν σημαντική και γιατί μετά από τρεις μήνες εργασίας και διαλόγου παρουσιάστηκε το κοινό πόρισμα της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΠΟΤΑΜΙ

Η βδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από την μεγάλη στρατηγική πολιτική και κοινοβουλευτική ήττα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ,γεγονός που θα έχει σαφή επίδραση στις επερχόμενες εξελίξεις. Ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να περάσει το κόλπο του που εμφάνισε ως ευαισθησία ψήφισης της απλής αναλογικής την προσπάθειά του να διατηρήσει ρόλο για το κόμμα του μετά από εκλογές , βλέποντας την δημοσκοπική κατακρήμνισή του. Σημαντικό ρόλο σ΄αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα ,αποτέλεσμα ουσιαστικό και συμβολικό προς το εσωτερικό της χώρας αλλά και προς τα έξω , διαδραμάτισε η κάθετη ,αποφασιστική στάση των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ ) . Διατύπωσε ένα μεγάλο ,καθαρό ΟΧΙ που δεν ήταν ασφαλώς ένα ΟΧΙ σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Ήταν ένα ΟΧΙ σ ΄ένα Πρωθυπουργό αναξιόπιστο συνολικά αλλά και ειδικότερα απέναντί τους . Ήταν πράγματι πολύ αποκαλυπτικός ο Σ. Θεοδωράκης για το τι έλεγε πέρυσι ο Πρωθυπουργός στον ίδιο και την Φ.Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο και απάντηση δεν πήρε. Ήταν ένα ΟΧΙ στην όλη μεθόδευση που ακολουθήθηκε κουτοπόνηρα ,ώστε να τους πιέσει .Ήταν ένα ΟΧΙ σε μια διαρκώς ψευδόμενη Κυβέρνηση που απλά νέμεται την εξουσία ,με φανερή αδυναμία να δώσει λύσεις στα προβλήματα του λαού που η ίδια επιδείνωσε με ένα Μνημόνιο που η ίδια διαπραγματεύτηκε , υπέγραψε, εξειδίκευσε και εφαρμόζει .. Ήταν ένα ΟΧΙ στα κολπάκια ,στα επικοινωνιακά τρυκάκια και ένα μήνυμα ότι η κλεψύδρα γύρισε και το αήττητο του Τσίπρα τέλειωσε.

Ήταν μια σημαντική κίνηση αυτονόμησης κόντρα σε όσους και από το ΠΑΣΟΚ κυρίως μεθόδευαν μια « γέφυρα » παλαιάς κοπής  και όσους θεωρούν ότι η σύγχρονη, ευρωπαϊκή ,μεταρρυθμιστική , Κεντροαριστερά μπορεί να προκύψει από μία ώσμωση και ίσως σύγκλιση με όσους ψευδολόγησαν συνειδητά, εξαπάτησαν τον λαό και ελεεινολόγησαν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ ,ξεχνώντας τις καταλυτικές ευθύνες της καταστροφικής περιόδου Καραμανλή .Ήταν ένα μήνυμα ότι οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς δεν θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ ,ούτε λόγος πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας , ούτε τώρα ,ούτε και στο μέλλον με ότι αυτό σημαίνει. Ήταν όμως και ένα μήνυμα και προς όσους στην Ευρώπη φωνάζουν τον « χρήσιμο » Τσίπρα που τα κάνει όλα σε Συνόδους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ,ίσως για να πάρουν και ολίγον αριστερό η αριστεροφανές προφίλ ,ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα υπάρχει και υπό όρους μπορεί να κάνει δυναμικό come back.

Ήταν επομένως ένα σημαντικό βήμα ,μια πολιτική κίνηση πέραν των άλλων και υψηλού συμβολισμού η οποία δεν χρειάζεται να θολώνει με « αμυντικού » τύπου δηλώσεις. Σαφώς και ο Νόμος που ψηφίστηκε πρέπει να ακυρωθεί από την αμέσως επόμενη Κυβέρνηση .Ας το πούμε απλά κάνοντας μια υπόθεση εργασίας  : Αν μετά από εκλογές που θα πρέπει ασφαλώς να βγάλουν Κυβέρνηση για να μην πάει τσάμπα η κίνηση , ο Κ. Μητσοτάκης που θα είναι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Κόμματος όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν δεχτεί : Ψήφο ομογενών – Ψήφο για τους Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης – σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών – προσέγγιση της θέσης ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ για ένα κλιμακωτό bonus που να διασφαλίζει την δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης , γιατί και με ποια λογική το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα αρνηθούν να ενταφιαστεί οριστικά ένα εκλογικό νόμο που οδηγεί απλά στο χάος; Τα πράγματα στην Πολιτική είναι απλά  και γι αυτό ας μην βιάζονται ορισμένοι να κάνουν δηλώσεις .Αν μη τι άλλο δείχνουν αμυντισμό που δεν χρειάζεται και άγχος ,την ώρα που το άγχος πρέπει να έχει άλλος και απ ότι φαίνεται το έχει.

Αυτή η βδομάδα όμως δεν ήταν σημαντική για την Κεντροαριστερά μόνο για την στάση της στην Βουλή για τον εκλογικό Νόμο. Ήταν σημαντική και γιατί μετά από τρεις μήνες εργασίας και διαλόγου παρουσιάστηκε το κοινό πόρισμα της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΠΟΤΑΜΙ .Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κείμενο που δεν αποτελεί βέβαια πρόγραμμα ,αλλά συμπυκνώνει σημαντικές σκέψεις , ιδέες , προτάσεις . Μπορεί να το παίδεψαν, μπορεί να μην είναι σαφείς αρκετές θέσεις , μπορεί πάλι να φάνηκαν « κολλήματα » σε θέματα όπως Χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας και μη κρατικά Πανεπιστήμια κ.α ,αλλά είναι ένα βήμα που δείχνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση ενός νέου , ενιαίου πολιτικού υποκειμένου στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς .

Είναι ένα βήμα που από μόνο του δεν αρκεί.

ΠΡΩΤΟΝ , γιατί χρειάζεται αποσαφήνιση της Στρατηγικής αυτού του χώρου  ,κάτι που δεν γίνεται με αφορισμούς και γενικολογίες δια του αυτοπροσδιορισμού και όχι δια τακτικών ίσων αποστάσεων, επισημάνσεων δίχως σημασία « δεν είμαστε ούτε με τον ένα ,ούτε με τον άλλο κ.α » .Σ΄αυτή την φάση οφείλουν αυτές οι δυνάμεις κυρίαρχα να προσδιορίζουν την ταυτότητά τους να αποσαφηνίζουν τις θέσεις τους , να κάνουν καθαρό τι πιστεύουν ότι κυρίαρχα πρέπει να αντιμετωπίσουν πολιτικά , να καθορίζουν σαφείς στόχους και αιχμές. Όλα τα άλλα θα καθοριστούν με βάση αυτά  .Και οι συμμαχίες και οι κυβερνητικές συνεργασίες και όλα . Τα άλλα είναι λόγια που θα σκορπίσουν στην πρώτη στιγμή που θα μπουν σκληρά διλήμματα . Αν δε , δεν είσαι έτοιμος για αυτά , κινδυνεύεις να σκορπίσεις εσύ …  Ας λάβουν πάντως υπόψη όλοι , ότι οι διαχωριστικές γραμμές που ήδη έχουν δημιουργηθεί  στην ελληνική κοινωνία είναι λαϊκισμός η νέα αντίληψη, μεταρρυθμίσεις η τέλμα , ξεμπέρδεμα με το πελατειακό κράτος οποιασδήποτε μορφής  η όχι , βάθεμα της δημοκρατίας η ανοχή στο κάνω ότι θέλω ακόμα και αν είναι κατάφορα αντισυνταγματικό , με την λογική η τον παραλογισμό , την αλήθεια η την ψευδολογία .Όλες οι άλλες διαχωριστικές γραμμές παίζουν ένα ρόλο ,αλλά περισσότερο πια ιστορικό .

ΔΕΥΤΕΡΟ , γιατί αυτό που επείγει, είναι να αφυπνιστεί ο κόσμος της παράταξης , να μπει στον χορό ,να δώσει το παρόν. Μέχρι στιγμής συνεδρίαζαν κάποια καθ ΄όλα άξια  στελέχη που καθορίστηκαν από εσωκομματικές ισορροπίες  ,χωρίς να μαθαίνει κανείς τίποτα. Εν πάσει περιπτώσει παρουσίασαν κάτι και αυτό είναι σημαντικό . Αυτό που λείπει τώρα είναι το πολιτικό και επικοινωνιακό γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να δώσουν το παρόν και να δώσουν το μήνυμα: Ξεκινάμε !Αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα: Η άμεση ,ανοικτή εκλογή αρχηγού μέσα από μια καμπάνια που θα δώσει στην κοινωνία χώρο και ρόλο. Καμπάνια με νεύρο, με αντίθετες ηγετικές σκέψεις, κόντρες και όλα όσα χρειάζονται για να ξαναζωντανέψει η υπόθεση αυτή. Οι συζητήσεις για το αν θα γίνει πρώτα Συνέδριο και μετά η εκλογή η το αντίστροφο , είναι συζητήσεις που πέραν των σκοπιμοτήτων που μπορεί να κρύβουν ,δεν έχουν καμία αξία ,κανένα νόημα και απογοητεύουν όσους ακόμα ελπίζουν . Τρώνε δε πολιτικά ωφέλιμο χρόνο που μπορεί να αποδειχτεί πολύ ,μα πολύ καθοριστικός. Εδώ και τώρα εκλογή αρχηγού και τα άλλα θα τα κανονίσει ο αρχηγός. … Έτσι γίνονται πάντα τα νέα ξεκινήματα .

Μια αρχή έγινε λοιπόν. Στο χέρι των ηγεσιών είναι να πορευτούν ουσιαστικά, γρήγορα ,αποφασιστικά .Έχοντας στον νου ,ότι το 11% που είναι το άθροισμα των εκλογικών επιδόσεων των κομμάτων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015  που συμμετέχουν στην διεργασία , μπορεί να αυξηθεί πού ενθαρρυντικά . Τότε και μόνο τότε θα χαλάσει « το πάρτυ των δύο » που λέει και η Φ.Γεννηματά , μόνο που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πάμε σε « πάρτυ του ένα » με τον άλλο να ψάχνει να συγκρατήσει όσους δυσαρεστημένοι και διαψευσμένοι αποχωρούν. Αυτή είναι και η ώρα. Γιατί αν θες να χαλάσεις το πάρτυ , ανασυγκροτείσαι γρήγορα, δεν χάνεις χρόνο ,αποσαφηνίζεις τι θέλεις για να δουν και οι πολίτες αν συμφωνούν μαζί σου , προχωράς. Τώρα είναι η ώρα ,γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περιμένει. Αυτή είναι η ώρα γιατί η εκλογική κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που επιτρέπει πια και σκέψεις ότι ένα τέτοιο, νέο ,σύγχρονο , μεταρρυθμιστικό ,κεντροαριστερό κόμμα μπορεί να διεκδικήσει την δεύτερη θέση, αντλώντας δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλάζοντας τα πάντα και δημιουργώντας νέα δεδομένα , ανοίγοντας τον δρόμο « να μπει αυτό στο πάρτυ » . Μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε « κεφαλοτύρι » που θα χάνει προς όλες τις πλευρές ( έχουν εμπειρία στο ΠΑΣΟΚ άλλωστε για το πώς την πάτησαν ).

Πως τα φέρνει η ζωή. Η μισοπεθαμένη, εξαντλημένη , πολυκερματισμένη , αδύναμη  Κεντροαριστερά μπορεί να ξαναμπεί στο γήπεδο. Θα τα καταφέρει ; Θα προλάβει τις ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές  εξελίξεις του Φθινοπώρου που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές ;

Η ζωή θα δείξει , η οποία δεν σου δίνει συχνά ευκαιρίες …..

Τα κενά στην ζωή και στην Πολιτική πάντα καλύπτονται

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός Αναλυτής, στέλεχος της Εταιρείας δημοσκοπήσεων OPINION POLL. Έχει πλούσια αρθρογραφία για θέματα Αυτοδιοίκησης, Ανάπτυξης, ανανέωσης του πολιτικού συστήματος κ.λ.π. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα