Κορονοϊός: Ελπίδες για παρασκευή φαρμάκου που θα επιβραδύνει την εξάπλωση

Κορονοϊός: Ελπίδες για παρασκευή φαρμάκου που θα επιβραδύνει την εξάπλωση
Pixabay.com

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, δίνει ελπίδες για την παρασκευή φαρμάκου επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στις ελπίδες που υπάρχουν για την παρασκευή φαρμάκου προς αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, και μάλιστα έως τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΦ (Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Open.

«Aυτήν την περίοδο υπάρχει ένας πρωτοφανής παγκόσμιος συνασπισμός από ερευνητικές εταιρίες και φαρμακοβιομηχανίες τσι ώστε να μπορέσουν πολύ γρήγορα να δουν ποια από τα υπάρχοντα μόρια μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου ή να βελτιώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα φάρμακο καινούργιο, το οποίο να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα διότι τα νέα φάρμακα θέλουν πάρα πολλά χρόνια ερευνητικών προσπαθειών και κλινικών μελετών από εργαστήριο σε ζώα και ανθρώπους» διευκρίνισε αρχικά ο κ. Τρύφων.

«Αυτήν την περιοδο εξετάζουμε υπάρχοντα παλιά μόρια, τα οποία είναι για άλλες παθήσεις (αντιικά φάρμακα, φάρμακα για ρευματοειδή αρθρίτιδα, μονοχρωμικά αντισώματα κ.ά.) δοκιμάζονται ως προς τον ιό. Αυτή η ερευνητική προσπάθεια και οι κλινικές έρευνες των φαρμάκων αυτών είναι σε εξέλιξη. Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο με τετράμηνο θα έχουμε αποτελέσματα από τις κλινικές αυτές μελέτες και άρα θα ξέρουμε ποια από αυτά τα σκευάσματα θα είναι πιο κατάλληλα στην επιβράδυνση της νόσου και στη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης για όσους είναι στη ΜΕΘ» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη μελέτη Solidarity από τον ΠΟΥ, η οποία επιτηρεί τέσσερις θεραπείες για να δει ποια θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα ως προς την επιβράδυνση της νόσου. Εμείς στην Ελλάδα στηρίζουμε μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια που είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα καταλήξουν σε κάποια φάρμακα  που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.»

Όπως τόνισε, σε δεύτερη φάση εξετάζεται και η παρασκευή φαρμάκου ή εμβόλιου, η οποία ωστόσο απαιτεί περισσότερο χρόνο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα