“Πώς θα ήταν η Θεσσαλονίκη αν…”: Ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο με 3D

“Πώς θα ήταν η Θεσσαλονίκη αν…”: Ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο με 3D

Ο Γιώτης Ντόρτογλου μέσα από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις παρουσιάζει πώς θα μπορούσε να ήταν η Θεσσαλονίκη αν κρατούσε στοιχεία του παρελθόντος της.

Εικόνες από μια Θεσσαλονίκη όπου το χθες συναντά το σήμερα δημιούργησε μέσω 3D απεικονίσεων ο 24χρονος Γιώτης Ντόρτογλου θέλοντας να δείξει πώς θα μπορούσε να ήταν η πόλη αν έμεναν αλώβητα κάποια κτήρια της και αν διατηρούσε πολλά από τα διατηρητέα της.

Ο νέος από τη Θεσσαλονίκη ασχολείται από την εφηβεία του ερασιτεχνικά με το 3D, το οποίο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει την αγάπη του για τον αρχιτεκτονικό πλούτο και την πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης. Έναυσμα του ήταν μια παλιά φωτογραφία της Θεσσαλονίκης η οποία απεικονίζει το τότε «κολυμβητήριο» των ανδρών που υπήρχε μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με το Voria.gr, στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δημιούργησε συνδυάζει στοιχεία της Θεσσαλονίκης από διάφορες περιόδους του προηγούμενου αιώνα μαζί με στοιχεία του παρόντος, όπως διαβάσεις, κήποι και αγάλματα, ενώ πρόσθεσε και κάποια στοιχεία της φαντασίας του, όπως λεπτομέρειες σε κτήρια.

Για τα στοιχεία του παρελθόντος, ο κ. Ντόρτογλου μελέτησε φωτογραφίες και καρτ ποστάλ της εποχής ώστε να μπορέσει να αποτυπώσει τα κτήρια και τις λεπτομέρειες τους. «Η περιοχή που κάλυψα είναι από τον Κήπο του Λευκού Πύργου, δηλαδή κοντά στο σημερινό Βασιλικό Θέατρο, μέχρι το ύψος της προέκτασης της Ναυαρίνου», αναφέρει. Όπως εξηγεί, αποτυπώνει στις φωτογραφίες το προτείχισμα του Λευκού Πύργου, μαζί με το τζαμί που υπήρχε μέσα. «Μπροστά από τον Λευκό Πύργο, στη διασταύρωση, στη δεκαετία του ’70 υπήρχε ένας κόμβος με ένα σιντριβάνι το οποίο θεωρούσα κόσμημα και το οποίο το είχαν καταστρέψει. Οπότε το κράτησα. Απέναντι, το πάρκο του Λευκού Πύργου, το έχω διαμορφώσει όπως είναι σήμερα και στην προέκταση έχω κάνει μια προβλήτα με μία αψίδα που υπήρχε τη δεκαετία του 1910», εξηγεί. Σε δύο περιπτώσεις, ο δημιουργός πρόσθεσε δύο κτήρια που υπήρχαν αλλού στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ο ίδιος σημειώνει πως διατήρησε και το εντυπωσιακό κτήριο του Κήπου του Λευκού Πύργου, ένα κτήριο-κόσμημα με θέατρο και αίθουσες ψυχαγωγίας, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1956.

Ο 24χρονος ασχολήθηκε ακόμα και με την περιοχή του λιμανιού και των Λαδάδικων για τα οποία προχώρησε σε αντίστοιχες απεικονίσεις.

«Η πόλη μας θα μπορούσε να είναι αντάξια όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων αν δεν καταστρέφονταν κάποια κτήρια, αν τα διατηρούσαμε ή αν έστω και τώρα διατηρήσουμε, σώσουμε και αναδείξουμε τα διατηρητέα που υπάρχουν σήμερα», σημειώνει ο κ. Ντόρτογλου.

Με τις απεικονίσεις του, υπογραμμίζει με γλαφυρό τρόπο την απώλεια ενός μεγάλου θησαυρού της πόλης καθώς πολλά από τα διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης έδωσαν τη θέση τους σε ψηλές και συχνά άχαρες πολυκατοικίες.

Ο κ. Ντόρτογλου ασχολήθηκε τρεις μήνες με το πρότζεκτ αυτό. Το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος είχε ασχοληθεί εθελοντικά με απεικονίσεις μνημείων επί τέσσερα χρονιά για το Google Earth.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα