Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τους πολίτες της χώρας μας

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τους πολίτες της χώρας μας
Στιγμιότυπο από νοσοκομείο George Vitsaras / SOOC

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον" γράφει στο NEWS 24/7 για την επόμενη ημέρα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δεκέμβριος 2022. Τρία σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και έχουμε περάσει πλέον σε μία νέα φάση που η πανδημία είναι ελεγχόμενη. H χώρα μας παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μία δεκαετία βαθύτατης κοινωνικοοικονομικής κρίσης και στέρησης σημαντικών πόρων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της – όταν συστήματα άλλων χωρών κατέρρευσαν – αλλά και να πρωτοπορήσει και να ανταπεξέλθει στην κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας.

Στα τρία χρόνια της πανδημίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε. Η Ελλάδα διπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ και έφτασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρωτοστάτησε σε μέτρα δημόσιας υγείας – υπήρξε από τις πρώτες χώρες σε testing στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδίασε και οργάνωσε τις ΚΟΜΥ που κάλυψαν όλη την επικράτεια- έργο που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υλοποίησε ένα πρωτοποριακό εμβολιαστικό πρόγραμμα, την επιχείρηση “Ελευθερία”, που εξέπληξε ευχάριστα τους πολίτες και έθεσε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας – για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει ραντεβού 10:03, να εξυπηρετείται 10:03- και πετύχαμε την ψηφιοποίηση σε όλα τα στάδια -από την αποθήκευση και διανομή των εμβολίων μέχρι την καταχώρηση του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα και την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών- κάτι το κάτι το οποίο θα επεκτείνουμε σε όλες τις δράσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στα τρία όμως αυτά χρόνια, αναδείχθηκαν καίριες αδυναμίες που αν και επισημάνθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ αποτελεσματικά. Μία από αυτές τις αδυναμίες αφορά την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καταδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας.

Πριν αναπτύξω τον σχεδιασμό για αυτή τη μεταρρύθμιση, επιτρέψτε μου να κάνω μία γενικότερη παρατήρηση. Όταν πρόκειται να προχωρήσει κάποιος σε μία μεγάλη θεσμική και συστημική αλλαγή θα πρέπει πρώτα να θέσει τρία βασικά ερωτήματα. Γιατί γίνεται η αλλαγή; Ποιος είναι ο στόχος; και τρίτον και κυριότερο πώς θα το επιτύχει;

Στο πρώτο ερώτημα, στο γιατί θέλουμε να αλλάξουμε, έχουμε συμφωνήσει όλοι. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, φορείς και παράγοντες στον τομέα της Υγείας, στηριζόμενοι και στις μετρήσεις δεικτών για την ποιότητα, την προσβασιμότητα, την οργάνωση, όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην Υγεία και θα αλλάξει.

Στο δεύτερο ερώτημα- ποιος είναι ο στόχος, θα διαπιστώσει κανείς – ίσως με έκπληξη, ότι σε μία χώρα, που φημίζεται για την ασυμφωνία των πολιτικών της δυνάμεων, εδώ υπάρχει συμφωνία. Και η συμφωνία αφορά το μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η βασική ιδέα στηρίζεται στο ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε ιατρό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έτσι λοιπόν το 2014 η Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δημιουργεί για πρώτη φορά με το νόμο που ψήφισε το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού και ακολούθως ο θεσμός επεκτείνεται με το νόμο του 2017 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, η σημερινή Κυβέρνηση, χωρίς να ξηλώνουμε τις προηγούμενες προσπάθειες, διορθώνουμε τις αδυναμίες που δεν επέτρεψαν στις προηγούμενες Κυβερνήσεις να τον εφαρμόσουν στην πράξη και θέτουμε σε εφαρμογή τον αναβαθμισμένο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού.

Στο τρίτο ερώτημα, στο πώς θα τα καταφέρουμε – που πάντα είναι το πιο δύσκολο σε μία αλλαγή και ιδιαίτερα στη χώρα μας που πολλές φορές ακόμη και ψηφισμένοι νόμοι δεν έχουν εφαρμοστεί- ερχόμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε διορθώνοντας όλα αυτά, που όπως ήδη ανέφερα, δεν επέτρεψαν στις προηγούμενες Κυβερνήσεις να είναι επιτυχείς. Με την εμπειρία από την επίτευξη του εμβολιαστικού προγράμματος, με επιμονή, υπομονή και με προσεκτικά βήματα θα το πετύχουμε.

Στόχος μας είναι όλοι οι πολίτες τα επόμενα χρόνια να αποκτήσουν τον Προσωπικό τους Ιατρό και η σχέση αυτή, πολίτη- προσωπικού ιατρού, να είναι ενεργή και να παράγει αποτελέσματα για τη βελτίωση της υγείας. Ο Προσωπικός Ιατρός θα παρέχει μία ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας πέρα από την παραδοσιακή διάγνωση και θεραπεία. Θα είναι ο σύμβουλος υγείας κάθε πολίτη με σκοπό την πρόληψη, την αγωγή υγείας και τη θεραπεία. Για παράδειγμα μία γυναίκα άνω των 60 ετών θα ενημερώνεται για τη σημασία της προληπτικής μαστογραφίας – αυτό είναι πρόληψη, ένας παχύσαρκος για προγράμματα υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής- αυτό είναι αγωγή υγείας. Επίσης θα αντιμετωπίζουμε τη δυσκολία που υπάρχει σήμερα στην εξασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας.

Καμία αλλαγή δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Κάθε μεταρρύθμιση απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί και να φέρει τα μέγιστα οφέλη στους πολίτες. Ήδη έχουμε πετύχει να εγγραφούν στο θεσμό περισσότεροι από 4.700.000 πολίτες. Πάνω από το 50% της χώρας και πάνω από το 70% άνω των 70 ετών. Επίσης πετύχαμε για πρώτη φορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να δημιουργηθούν περισσότερα από 1.000.000 ραντεβού στον Προσωπικό Ιατρό.

Η επόμενη ημέρα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει. Δυνατή και οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα σημαίνει ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε και θα δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου εφάμιλλο ή ακόμα και καλύτερο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

*Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2023: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα