Η Δανία απαγορεύει την Μπούρκα

Η Δανία απαγορεύει την Μπούρκα
Η Μπούρκα απαγορεύεται σε ευρωπαϊκές χώρες - Φωτογραφία αρχείου. AP

Η Δανία παίρνει την σκυτάλη από την Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Βουλγαρία και την Βαυαρία, που έχουν ήδη επιβάλει συγκεκριμένους περιορισμούς για την πλήρη κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Η Δανία απαγόρευσε τη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, ακολουθωντας το παράδειγμα της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, που έχουν θέσει ουσιαστικά εκτός νόμου τη χρήση Μπούρκας ή Νικάμπ από μουσουλμάνες γυναίκες.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη το νόμο που πρότεινε η κεντροδεξιά κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο τα πέπλα προσώπου αντιβαίνουν στις παραδοσιακές αξίες της χώρας.

Οι πολέμιοι αυτού του νόμου, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών να ντύνονται όπως επιλέγουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σόρεν Πάπεν Πόουλσεν δήλωσε ότι η αστυνομία δεν θα επιβάλει στους παραβάτες να αφαιρέσουν τα πέπλα τους, αλλά θα τους επιβάλει πρόστιμο και θα τους ζητά να πάνε στο σπίτι τους.

Τα πρόστιμα θα κυμανθούν από 1.000 δανικές κορώνες (160 δολάρια) για ένα πρώτο αδίκημα, μέχρι 10.000 κορώνες για την τέταρτη παραβίαση.

 

Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν ήδη επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στη χρήση πέπλου προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάπας Πούλσεν, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος σε μια κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από το εθνικιστικό δανικό λαϊκό κόμμα, δήλωσε όταν το νομοσχέδιο προτάθηκε τον Φεβρουάριο: “Είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες της δανικής κοινωνίας ή με το σεβασμό για την κοινότητά μας, να κρατήσει κρυμμένο το πρόσωπό του κάποιος όταν συναντάμε ο ένας στον άλλο σε δημόσιο χώρο. “

Η Ζαινάμπ Ιμπν Χουσέιν, η οποία ζει στην Κοπεγχάγη και φορούσε Νικάμπ μέχρι πέρυσι, δήλωσε στο Reuters: “Δεν είναι ωραίο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορώ να πάω στο σχολείο, να πάω στη δουλειά ή να βγω έξω με την οικογένειά μου. Αλλά δεν θα αφαιρέσω τη Νικάμπ μου, οπότε πρέπει να βρω μια άλλη λύση”, πρόσθεσε η 20χρονη.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την απαγόρευση “διάκριση σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών”.

“Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να ντύνονται όπως θέλουν και να φορούν ρούχα που εκφράζουν την ταυτότητα ή τις πεποιθήσεις τους”, ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα