Ηρώ Σαΐα: “Πιστεύω στον άνθρωπο και όχι στα πολιτικά κόμματα”

Ηρώ Σαΐα: “Πιστεύω στον άνθρωπο και όχι στα πολιτικά κόμματα”
H Ηρώ Σαΐα Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Λίγο πριν ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας μαζί με δυο υπέροχους σολίστες η Ηρώ Σαΐα μίλησε στο NEWS 24/7 για την άνοιξη που γεννά μέσα μας την ελπίδα.

Δύο ημέρες πριν ξεκινήσει το Θείο Πάθος και ενώ η άνοιξη «οργιάζει», η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ θα πλημμυρίσει από κατάνυξη και μυσταγωγία. Για μια μόνο βραδιά η Ηρώ Σαΐα «παντρεύει» τον πόνο του θείου πάθους με τη γιορτή της φύσης και της άνοιξης και μας προσφέρει μια παράσταση «βάλσαμο» που μας προτρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας.

Συμβολισμοί, ανυπέρβλητη δραματικότητα, λυρισμός, ελπίδα. Όπως ξαναζωντανεύει η φύση την Άνοιξη, έτσι ανασταίνονται ο Λάζαρος, ο Χριστός. Η Ηρώ Σαΐα μαζί με δυο υπέροχους σολίστες, θα ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, ύμνους προς τη ζωή και την αλληλεγγύη, θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Παράδοση, αλλά και Μεγάλων Ελλήνων Συνθετών με θέμα τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη.

Ακούστε την παρακάτω να τραγουδά το “Wa Habibi”, ένα παραδοσιακό τραγούδι – θρήνο του Λιβάνου με το οποίο η Μητέρα – Παναγία εκφράζει τον Πόνο της για τα Θεία Πάθη του Γιού της Ιησού Χρηστού. Το Wa Habibi είναι ένας από τους πιο όμορφους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής που προκαλεί σεβασμό σε όλον τον κόσμο ανεξαρτήτως δογμάτων. Τον έχουν «ψάλλει» η Feirouz, και η ακόμη παλαιότερή της Um Kulthum κι έχει φτάσει σήμερα να αποτελεί έναν οικουμενικό ύμνο που αγγίζει τους πάντες.

Λίγο πριν από την εμφάνισή της μας μίλησε για όσα γεννούν την ελπίδα και για τη σημασία που έχει το Πάσχα για εκείνη.

“Εαρινό πάθος” λίγο πριν από το Πάσχα. Είναι η πρώτη φορά που ερμηνεύετε στη σκηνή Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας; Πώς προέκυψε αυτή η βραδιά στην αίθουσα Παρνασσός;

Ήθελα εδώ και χρόνια να κάνω μια παράσταση που να περιέχει ύμνους. Η βυζαντινή μουσική είναι κομμάτι των παιδικών μου χρόνων λόγω του πατέρα μου που είναι ιερέας. Ιδιαίτερα τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που πήγαινα σε κάθε ακολουθία, οι ύμνοι του Θείου Πάθους όπως το «Ιδού ο Νυμφίος» με συγκινούσαν και τους γνωρίζω από μικρό παιδί. Θα μπορούσαμε λοιπόν, να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο, η παράσταση δημιουργήθηκε χάρη στα παιδικά μου χρόνια και τις προσλαμβάνουσες που είχα. Φυσικά δεν περιέχει μόνο ύμνους, αλλά και τραγούδια.

H Ηρώ Σαΐα

Τι συμβολισμοί πιστεύετε ότι αναδύονται μέσα από την παράσταση. Συνδέονται οι Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας με την ελπίδα και την αλληλεγγύη;

Και βέβαια συνδέονται εφόσον και ο ίδιος ο Χριστός θυσιάστηκε για χάρη των άλλων. Αυτό σίγουρα συμβολίζει μια ύψιστη μορφή αλληλεγγύης. Κυρίως όμως εστιάζουμε στην ελπίδα που δίνεται όχι μόνο μέσω της Θυσίας του Χριστού αλλά και μέσω της φύσης, εφόσον η παράσταση έχει πολλές αναφορές στην άνοιξη. Η άνοιξη είναι αυτή η οποία γεννά και πάλι μέσα μας την ελπίδα.

Πώς νιώθετε που ετοιμάζετε ένα live μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στις οποίες όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Μα ο πόλεμος αυτός είναι ένας ακόμα επιπλέον λόγος για τον οποίο διάλεξα αυτό το θέμα, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Μια παράσταση – προσευχή, που εστιάζει στην αγάπη και στην ελπίδα που όλοι πρέπει να κρατήσουμε οπωσδήποτε ζωντανή μέσα μας, τώρα ειδικά, που έχουμε περάσει μια δύσκολη δεκαετία και συνεχίζουμε.

Ποια πιστεύετε ότι οφείλει να είναι η θέση της μουσικής και των καλλιτεχνών απέναντι στα όσα βιώνουμε;

Η μουσική, η Τέχνη γενικότερα οφείλει πρωτίστως να κάνει τη δουλειά της. Οι καλλιτέχνες δηλαδή, αφουγκραζόμενοι τον παλμό και τα προβλήματα της εποχής, να παράγουν έργο. Αυτή είναι η αποστολή τους. Πιστεύω πως οφείλουμε να είμαστε «παρόντες» σε δράσεις αλληλεγγύης, κυρίως όμως, πιστεύω ότι αυτό που προέχει είναι να μένουμε ενωμένοι. Αυτό που με τρομάζει σε τέτοιες εποχές είναι ο διαχωρισμός σε στρατόπεδα και παρατάξεις.

Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο συναυλιών για τη στήριξη της Ουκρανίας ότι κάποιοι καλλιτέχνες ίσως να φοβούνται να δώσουν το παρών σε τέτοιες προσπάθειες μήπως …παρεξηγηθούν ή και να αρνούνται να εμφανιστούν επειδή είναι “κομματικά χρωματισμένες”. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι για να λάβουμε μέρος σε κάποιες δράσεις πρέπει να μας ζητηθεί. Δεν ζητείται η συμμετοχή όλων μας. Από εκεί και πέρα όμως, ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να έχει τους ενδοιασμούς του.

Μιλώντας για εμένα, θα σας πω ότι προτιμώ οτιδήποτε δεν είναι κομματικά χρωματισμένο. Πιστεύω μόνο σε λίγες εξαιρέσεις φωτεινών και ιδιαίτερων ανθρώπων που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε κόμμα. Πιστεύω στον άνθρωπο και όχι στα κόμματα.

Μεσολάβησαν “τρελά πράγματα” μέσα σε μία δεκαετία: Η αποδυνάμωση της δισκογραφίας, η κρίση, ο κορονοϊός και τώρα ο πόλεμος. Πώς βλέπετε όλα αυτά τα γεγονότα να επηρεάζουν τη μουσική και τον καλλιτεχνικό χώρο;

Σίγουρα δεν ήταν και η καλύτερη περίοδος για τον καλλιτεχνικό χώρο, για πολλούς λόγους. Όμως, η μουσική και η Τέχνη δε σταματά. Πάντα υπάρχει δημιουργία. Όπως βλέπουμε κάποιες φορές και μέσα από μια χαραγματιά στο τσιμέντο να ανθίζει ένα λουλούδι, έτσι και η μουσική πάντα θα βρίσκει τον τρόπο ακόμα και σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Ας επιστρέψουμε στην εμφάνισή σας στην αίθουσα Παρνασσός. Τι σημαίνει Πάσχα για εσάς; Συνδέεται και πώς με τα παιδικά σας χρόνια;

Πάσχα για εμένα σημαίνει αναγέννηση. Όπως η φύση αναγεννιέται, έτσι φυτρώνει ξανά η όρεξη για ζωή, για νέα ξεκινήματα. Αν κάτι πρέπει να θυμηθώ από τα παιδικά μου χρόνια από το Πάσχα, αυτό είναι σίγουρα η μυρωδιά των λουλουδιών και ειδικά της βιολέτας που στολίζαμε τον Επιτάφιο αλλά και της Πασχαλιάς.

Πάσχα για εμένα είναι τα γλέντια στο σπίτι με φίλους και συγγενείς την ημέρα του Πάσχα. Την προσμονή ως παιδάκι, να ειπωθεί το “Χριστός Ανέστη”, να τσουγκρίσω αυγό και να φάω μαγειρίτσα. Τα δημοτικά τραγούδια στην αυλή. Πάσχα για μένα είναι αισθήσεις, εικόνες, μυρωδιές, μουσικές, γεύσεις, χαρές.

Όλα ξεκίνησαν για εσάς από τη Λάρισα. Μία διαδρομή που αρχικά δεν είχε ξεκάθαρο στόχο τη μουσική, όπως έχετε δηλώσει. Πόσο πιστεύετε στην τύχη – τι είναι τύχη για εσάς – και πόσο βοήθησε στην πορεία σας μέχρι σήμερα;

Τύχη για μένα είναι όσα συνέβησαν χωρίς να τα επιδιώξω. Ό,τι επεδίωξα είναι δουλειά, διάβασμα, εκπαίδευση και εξέλιξη. Συν Αθηνά και χείρα κίνει λοιπόν.

Έχετε συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ποια από αυτά ανακαλείτε με ευγνωμοσύνη γιατί “έπαιξαν” κομβικό ρόλο σε σημεία “ορόσημα” της καριέρας σας;

Σίγουρα θα ξεχωρίσω τη συνεργασία μου με τον Σταύρο Ξαρχάκο, διότι όπως έχω πει και κάποια άλλη στιγμή, μαζί του «αναγκάστηκα» να γίνω ακόμα καλύτερη. Δε θα γινόταν να σταθώ διαφορετικά στη σκηνή δίπλα του. Όμως, ευγνωμοσύνη οφείλω σίγουρα στην “τύχη” μου για κάθε συνεργασία την οποία είχα, ακόμα και τις λιγότερο καλές, διότι από κάθε συνεργασία κάτι έχω αποκομίσει.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε τον νέο σας δίσκο “Παραδώσου” – που συνδέεται με την παραδοσιακή μουσική – μιλήστε μας λίγο για αυτό και για το τραγούδι “Κι Εγώ Η Θάλασσά Σου” που αγαπήθηκε στο σίριαλ “Γη της Ελιάς”.

Ο δίσκος αυτός είναι το αποτέλεσμα της φιλίας και της 12ετούς συνεργασίας μου με τον συνθέτη και πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη. Και οι δυο αγαπάμε τη δημοτική ποίηση και έτσι μοιραία κάποια στιγμή μαζί και με τον φίλο, τον ηθοποιό Άγγελο Μπούρα φτιάξαμε το 2019 την παράσταση “Παραδώσου” που είχε ως βασικό της άξονα την Παράδοση. Τότε πρωτοπαρουσιάσαμε και το αγαπημένο πια “Κι εγώ η θάλασσά σου” και ακολούθησαν τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου μας. Ένας δίσκος ο οποίος χρειάστηκε 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί, φτιάχτηκε με πολλή αγάπη, πάθος και συναίσθημα.

Παράλληλα παρουσιάζετε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ “Οι θησαυροί του Πόντου”. Πώς προέκυψε αυτή η πρόταση;

Έχω τη χαρά να παρουσιάζω το ντοκιμαντέρ “Οι θησαυροί του Πόντου”, το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα στην ΕΡΤ. Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς της ομάδας που έκανε μια προσεκτική έρευνα έτσι ώστε να παρουσιάσουμε τους “θησαυρούς” των Ποντίων όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και του σήμερα!

Αυτή η πρόταση ήταν μια έκπληξη για μένα εφόσον δεν είχα ξαναπαρουσιάσει ποτέ κάτι, όμως η παραγωγός του ντοκιμαντέρ κ. Άννα Παπανικόλα, είδε σε μένα την αγάπη που είχα για τις Ποντιακές μου ρίζες, αλλά και ότι μπορούσα να τα καταφέρω καλά στην παρουσίαση.

Η συνέχεια … στους δέκτες σας !

Info για παράσταση “Εαρινό πάθος”

“Εαρινό Πάθος”, Ερμηνεία: Ηρώ Σαΐα, Πιάνο: Νεοκλής Νεοφυτίδης, Πολίτικη λύρα: Χρυσάνθη Γκίκα, Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Διεύθυνση: Πλ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα, Ημερομηνία: Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, Ώρα Έναρξης: 20.30, Τιμή εισιτηρίων: από 12€, Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr, 2107234567, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 Αθήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα