Ο Μπόρις Τζόνσον συναντά τη βασίλισσα και γίνεται πρωθυπουργός

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντά τη βασίλισσα και γίνεται πρωθυπουργός
Ο νέος βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον AP

Ημέρα ανάληψης καθηκόντων είναι η σημερινή για το νέο βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ποια η διαδικασία που προβλέπεται.

Πρώτα στο Μπάκιγχαμ και μετά στη Ντάουνιγκ Στριτ: είναι η μέρα της «ενθρόνισης» του Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δίνει την σκυτάλη της διακυβέρνησης και…του Brexit.

Έπειτα από μία συντριπτική νίκη έναντι του αντιπάλου του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στην ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον θα γίνει σήμερα ο 14ος αρχηγός κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας της Ελισάβετ ΙΙ.

Η Τερέζα Μέι, αναγκασμένη να αποχωρήσει αφού απέτυχε σε όλες τις προσπάθειες να πείσει τους βουλευτές να επικυρώσουν την συμφωνία του Brexit πέρασε μία τελευταία νύκτα στην Ντάουνινγκ Στριτ. Προς το μεσημέρι θα παρουσιασθεί για μία τελευταία φορά στο κοινοβούλιο, όπως κάθε εβδομάδα, για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Στην συνέχεια, θα κάνει μία σύντομη ομιλία μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ακριβώς εκεί όπου ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 24 Μαΐου εκφράζοντας με δάκρυα στα μάτια την λύπη της που δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

Στη συνέχεια, η Τερέζα Μέι θα κατευθυνθεί προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα παρουσιάσει επισήμως την παραίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ για να επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, από όπου ως απλή βουλευτής «θα υποστηρίξει πλήρως» το διάδοχό της.

Επειτα, ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει δεκτός από την βασίλισσα, η οποία θα του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και έπειτα ο νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα απευθύνει ομιλία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα