ActionAid: Αντιμέτωπο με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια τo Κέρας της Αφρικής

ActionAid: Αντιμέτωπο με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια τo Κέρας της Αφρικής
Khadija Farah

Η ΑctionAid κάνει έκτακτη έκκληση ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Σε μία πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι χώρες της ανατολικής Αφρικής. Αιθιοπία, Σομαλία και Κένυα αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών με τουλάχιστον 36,1 εκατ. ανθρώπους να έχουν επηρεαστεί ήδη.

Αν και η ανατολική Αφρική πλήττεται συχνά από ξηρασία, αυτή των ετών 2020-2022 είναι χειρότερη από τις εξαιρετικά επώδυνες ξηρασίες των ετών 2010-2011 και 2016-2017 και δυστυχώς, υπάρχουν φόβοι ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο βροχών που προβλέπεται για τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο 2022.

Στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τουλάχιστον 4,6 εκατ. παιδιά και 986 χιλιάδες έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες πάσχουν από υποσιτισμό οξείας μορφής στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία. Τα κορίτσια και οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την παρατεταμένη ξηρασία, καθώς συχνά χρειάζεται να περπατήσουν τη διπλάσια ή και την τριπλάσια απόσταση για να βρουν και να μεταφέρουν νερό. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις τις εκθέτουν σε περισσότερους κινδύνους επίθεσης και σε αφυδάτωση. Την ίδια στιγμή, όπως σε κάθε κρίση, αυξάνεται και ο κίνδυνος για σεξουαλικές επιθέσεις, σεξουαλική εκμετάλλευση και κλειτοριδεκτομές.

Σύμφωνα με την ΑctionAid, την ήδη δύσκολη κατάσταση έχουν επιβαρύνει οι αυξημένες τιμές τροφίμων και ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η δράση της οργάνωσης εστιάζει στη στήριξη των πιο ευάλωτων. Στην Κένυα ξεκίνησε πρόγραμμα σχολικής σίτισης σε δημοτικά σχολεία, μοιράζοντας παράλληλα πακέτα προσωπικής υγιεινής και υποστήριξε οικονομικά οικογένειες που βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη. Στην Αιθιοπία μοίρασε βυτία με νερό και προσφέρει καθημερινή σίτιση σε μαθητές και μαθήτριες. Στη Σομαλιλάνδη, εστιάζει στις γυναίκες, οι οποίες λαμβάνουν ηγετικό ρόλο, ώστε να εξασφαλιστεί η δίκαιη διανομή στα πιο ευάλωτα άτομα. Έχει ήδη στηρίξει περισσότερα από 16.000 νοικοκυριά με χρήματα για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και περισσότερα από 8.500 νοικοκυριά με τρόφιμα.

ActionAid

Η 40χρονη Amina Jama Ismail από τη Σομαλιλάνδη εξηγεί με γλαφυρό τρόπο αυτό που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι. «Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δε θα μπορέσουν να μαγειρέψουν απόψε και πολλοί άλλοι δεν θα έχουν νερό γιατί οι πηγή βρίσκεται μακριά. Το νερό και η τροφή είναι αυτά που έχουμε περισσότερο ανάγκη.»

Πολλές οικογένειες, όπως και εκείνη της Amina, βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης και αναγκάζονται να κόψουν γεύματα καθημερινά, γιατί δεν έχουν αρκετή σοδειά και δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Η ΑctionAid κάνει έκτακτη έκκληση για να συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να στηρίξετε την προσπάθεια κάνοντας μια δωρεά εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα