Καιρός: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν την χώρα – Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα

Καιρός: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν την χώρα – Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα
Φωτό αρχείου: Πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα Eurokinissi

Τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες αναμένεται να είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, με σφοδρότατες καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία. Βελτίωση του καιρού στο τέλος της εβδομάδας. Αναλύει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Τι πρέπει να ξέρεις

  • Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας χτυπά Αττική, Εύβοια, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα
  • Προσοχή στους ισχυρούς ανέμους
  • Μέχρι το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες σε Θράκη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
  • Η κακοκαιρία θα απομακρυνθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν την Τετάρτη στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία και οι Σποράδες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη. Αργά το βράδυ η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει τους 20 βαθμούς στα βόρεια, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 21 με 22 και στα νησιά του Αιγαίου τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Καταιγίδες και στην Αττική

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη, ένα πρώτο σύντομο κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας έπληξε το βράδυ της Τρίτης την Αττική. Το σύστημα “εισέβαλε” από τον Σαρωνικό. Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζει ο μετεωρολόγος μας Θοδωρής Κολυδάς, το βραδινό έντονο φαινόμενο με τις βροχοπτώσεις δεν είναι το κύριο μέτωπο που θα επηρεάσει την Αττική από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κέρκυρα

Σε ποταμούς έχει μετατρέψει το οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας, η έντονη κακοκαιρία, που πλήττει το νησί από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Τρίτης. Οι δυνατοί άνεμοί που πνέουν στο νησί και φτάνουν μέχρι και τα εννέα μποφόρ, έχουν κρατήσει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, «έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό δρόμων από δέντρα και κλαδιά, αλλά και άντληση νερών από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα».

Σε πολλά σημεία του νησιού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ενώ υποχώρησε τοιχίο στην παλιά εβραϊκή συνοικία. Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλές διακοπές ρεύματος και υδροδότησης, ενώ στην παραλιακή της Γαρίτσας έχει διακοπεί η κυκλοφορία, καθώς τα κύματα της θάλασσας κατάφεραν να «πνίξουν» τον παραλιακό δρόμο.

Οι Πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Με λίγες βροχές θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες και με ανέμους που δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μπ στα πελάγη.

ΠΕΜΠΤΗ 14-11-2019

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά οπού θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-11-2019

Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στην ανατολική νησιωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-11-2019

Στα δυτικά αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χωρά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΛΕΠΤΟ VIDEO ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα