Καιρός: Bροχές και χιόνια τις επόμενες ημέρες – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Καιρός: Bροχές και χιόνια τις επόμενες ημέρες – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα
Καταιγίδα στην Αθήνα Eurokinissi

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να επεκτείνονται τις επόμενες ημέρες. Πότε και πού θα σημειωθούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εξηγήσει σε αναλυτικό άρθρο μας γιατί ο καιρός δεν θα γινόταν άμεσα χειμωνιάτικος στη χώρα μας και είχαμε προσδιορίσει με σαφήνεια ότι μόνο μετά τις 18 του μηνός και κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο καιρός πράγματι στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη άλλαξε προς το χειμωνιάτικο και τα Πυρηναία αλλά και οι Άλπεις, τις επόμενες μέρες θα δεχτούν έντονες χιονοπτώσεις. Η αλλαγή προς το παρόν του καιρού στη χώρα μας θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές βροχές που τοπικά θα είναι έντονες.

Τα χιόνια -τα οποία θα είναι πολλά- δεν θα κατέβουν χαμηλά και θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά, ένα πολύ καλό νέο για του λάτρεις του σκι και τους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών μας.

Η ανάλυση της παρούσας κατάστασης

Καθοριστικό ρόλο για την έλευση του χειμώνα διαδραμάτισε η παρουσία του αεροχείμαρρου η οποία ήδη από σήμερα έχει αποκτήσει ΒΔ ροή με αποτέλεσμα ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια να κινηθούν νοτιότερα και να προκαλέσουν αλλαγή του καιρού στη Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη με πολλά φαινόμενα και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη οι θερμοκρασίες στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας (στη στάθμη των 850 hPa) βρίσκονται κατά 8 έως 14 βαθμούς κάτω από τα συνήθη επίπεδα, σε Ισπανία και Νότια Γαλλία, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου τοπικά οι θερμοκρασίες βρίσκονται κατά 10 με 14 βαθμούς πάνω από τις συνηθισμένες για την εποχή τιμές.

Άμεση αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από πλευράς θερμοκρασιών στη χώρα μας δεν φαίνεται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, όμως η αλλαγή από πλευράς βροχοπτώσεων θα γίνει νωρίτερα από την ερχόμενη Παρασκευή και μετά , με την έλευση διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας.

Η πρώτη φάση μεταβολής του καιρού

Καθοριστικό ρόλο για πολλά φαινόμενα στη Κεντρική Μεσ3σόγειο θα διαδραματίσει η ψυχρή μάζα που θα κατέβει από τη ΒΔ Ευρώπη και η ο οποία θα δημιουργήσει ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στο Τυρρηνικό πέλαγος, το οποίο θα στροβιλίζεται και θα προσκαλεί έντονες βροχές, θυελλώδεις ανέμους αλλά και χιόνια στη γειτονική Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια.


Σε αυτή τη “λεκάνη” συρροής των ασταθών και υετοφόρων αερίων μαζών θα δημιουργηθούν και άλλα βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα επηρεάσουν τη χώρα μας με μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο. Τα χιόνια σε αυτή τη φάση θα είναι πολλά, αλλά θα περιοριστούν πάνω από τις ορεινές περιοχές και όχι σε χαμηλότερα υψόμετρα, λόγω διατήρησης της ΝΔ ροής και των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Στο παραπάνω βίντεο παρότι παρουσιάζονται οι περιοχές των βροχοπτώσεων από την Πέμπτη έως σχεδόν όλη την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά θα περιοριστούμε μόνο μέχρι τις αρχές, όπου φτάνει και η επιχειρησιακή πρόγνωση της ΕΜΥ. Το λέμε αυτό διότι στα μέσα της εβδομάδας υπάρχει η τάση να δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό σύστημα αλλά η πρόγνωση είναι πολύ επισφαλής και είναι πολύ νωρίς, ώστε ειδικοί και μη να “κρούσουμε τον κώδωνα” των έντονων βροχοπτώσεων. Έχουμε καιρό μέχρι τότε…

Η δεύτερη φάση μεταβολής του καιρού από την ερχόμενη εβδομάδα

Μετά την κατάβαση των πολύ ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών που είδαμε προηγουμένως στη κεντρική Μεσόγειο, θα δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο αποκομμένο χαμηλό το οποίο θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, δημιουργώντας επιφανειακά χαμηλά τα οποία θα συνεχίσουν να προκαλούν υετό στη χώρα μας αλλά και γενικότερα σε όλα τα νότια, όπως είδαμε στο προηγούμενο video.

Το ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa παρότι θα είναι πιο εξασθενημένο, είναι ικανό να προκαλέσει τοπικά έντονα φαινόμενα, κάτι το οποίο το έχουμε συναντήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με συστήματα που δημιουργούνται στο κόλπο της Σύρτης. Έχουμε όμως αρκετό χρόνο για τις μεταβολές αυτές, να αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα μας.

Στο ερώτημα αν θα έχουμε κρύο και χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη την εξέλιξη του καιρού, διότι είναι πολύ νωρίς ακόμα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα όπου αυτή η προοπτική φαίνεται να αργεί.

Είχαμε αναφέρει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε καιρό τύπου “κλασσικού χιονιά” είναι απαραίτητη η ΝΔ ροπή στον Ατλαντικό ή έστω η δημιουργία ενός Ω εμποδισμού , (όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα ) και ο οποίος θα είναι ικανός να μεταφέρει τις ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική Ευρώπη νοτιότερα.

Υπάρχει αυτή τάση, αλλά αυτό δεν παύει να είναι ένα μόνο πιθανό σενάριο και θα το εξετάσουμε μετά τις 25 Ιανουαρίου, όπου θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία και δεδομένα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα