Καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά
Κύματα σκάνε στην προβλήτα του λιμανιού της Σκοπέλου Eurokinissi

Η απότομη αλλαγή του καιρού οφείλεται στην ενίσχυση του αντικυκλώνα στον Β. Ατλαντικό και τη στροφή του πολικού αεροχειμμάρου σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

Πριν από λίγες ημέρες εξηγούσαμε για ποιον λόγο παρουσιάζεται το φαινόμενο της ανομβρίας και λέγαμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία ισχυρών αντικυκλώνων στη Κεντρική Ευρώπη.

Συμπληρώναμε ότι η ανατροπή της καιρικής κατάστασης θα μπορούσε συμβεί μόνο αν κατάφερναν οι ψυχρές αέριες μάζες της μέσης τροπόσφαιρας από τη Βόρεια Ευρώπη, να περάσουν από τα ανατολικά κράσπεδα του Αντικυκλώνα και να βρεθούν στην περιοχή μας και γενικότερα πάνω από την Μεσόγειο.

 

Απ’ ότι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα που προκύπτουν από το αριθμητικό μοντέλο GFS, φαίνεται ότι τελικώς θα έρθει αυτή η αλλαγή του καιρού στην περιοχή μας από την Δευτέρα το απόγευμα και όλη την Τρίτη, με πολλές βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος, καθώς δημιουργείται βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της χώρας μας.

 

Το αίτιο που προκαλεί αυτήν την αλλαγή είναι από τη μια μεριά η ενίσχυση του Αντικυκλώνα στον Βόρειο Ατλαντικό και από την άλλη η στροφή του πολικού αεροχειμμάρου σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Ο πολικός αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα με ταχύτητες πάνω από 100 Knots (μίλια ανά ώρα), βρίσκεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και «πηδαλιουχεί» όλα τα συστήματα που μας επηρεάζουν.

Αξίζει να παρακολουθήσετε με ποιον τρόπο  αυτό το ισχυρό ρεύμα αέρα δημιουργεί ένα ανώτερο χαμηλό στα 500 hPA , το οποίο και μας φέρνει πολύ ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες από την περιοχή της Βαλτικής προς την περιοχή μας.

Η πορεία του ανώτερου χαμηλού (στα 500 hPa) από την Βαλτική προς την Μεσόγειο:

Το κέντρο του χαμηλού υποδηλώνεται με το γράμμα C το οποίο την Τρίτη τελικώς γίνεται ένα αποκομμένο χαμηλό (cut off) με κέντρο στο Βόρειο Αιγαίο. Η παρουσίαση αυτή στοχεύει στο να αναδείξει στο κοινό πόσο δύσκολο είναι το έργο του Μετεωρολόγου για την σωστή εκτίμηση της τελικής θέσης του χαμηλού όταν αυτό έχει να κάνει τόσο μεγάλη διαδρομή μέχρι να μας επηρεάσει. Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αβεβαιότητα, δείτε την πορεία αυτού του ανώτερου χαμηλού με στοιχεία που είχαμε προ δύο ημερών δηλαδή της 17ης του Οκτωβρίου, τα οποία ανέβασα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Το κέντρο του χαμηλού, το έδειχναν στο Ιόνιο, οπότε από πλευράς καιρού τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά απ ότι τώρα.

Σήμερα μετά το μεσημέρι θα πρέπει τα προγνωστικά δεδομένα να μας δίνουν καλύτερες εκτιμήσεις για την πορεία του καιρού και προσανατολιζόμαστε για έκδοση σχετικής προειδοποίησης γι’ αυτήν την επιδείνωση του καιρού. Όπως καταλαβαίνετε θα δοθεί μια γενική εικόνα, η οποία τις επόμενες ημέρες θα γίνει λεπτομερέστερη και περισσότερο ακριβής.  

Μπορείτε πάντως να πάρετε μια εικόνα του καιρού, παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο του καιρού από σήμερα Παρασκευή έως και την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου:

Όλα τα στοιχεία δείχνουν στο παραπάνω βίντεο ότι θα επηρεαστεί σχεδόν όλη η χώρα και υπάρχει μάλλον και συνέχεια από το άλλο χαμηλό που δημιουργείται στην Ιταλία. 

Σας παραθέτουμε στο τέλος δύο μετεωγράμματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας που μπορείτε να τα βρείτε και από τη σχετική ιστοσελίδα της ΕΜΥ και αποτελούν προϊόντα τα οποία σας παρέχουν λεπτομερείς προγνώσεις ανά τρίωρο με επιπλέον πληροφορίες, όπως την πιθανότητα να έχουμε κάποια ύψη βροχής πάνω από κάποια ενδεικτικά όρια. 

 

Για παράδειγμα με μια πρώτη ματιά μπορείτε να παρατηρήσετε ότι στην Θεσσαλονίκη την επόμενη Τρίτη υπάρχει πιθανότητα 25% για ύψος βροχής πάνω από 20 mm και περίπου 50% για ύψος βροχής πάνω από 10 mm.Για την Αθήνα τα 20 mm αντιστοιχούν σε μικρότερες πιθανότητες.   

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα