Καιρός: “Μάχη” με τον παγετό εν αναμονή του “Τηλέμαχου”- Το θερμόμετρο στους -17

Καιρός: “Μάχη” με τον παγετό εν αναμονή του “Τηλέμαχου”-  Το θερμόμετρο στους -17
Χιόνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης MotionTeam

Σε ετοιμότητα τίθεται ξανά ο κρατικός μηχανισμός περιμένοντας τον Τηλέμαχο - Αντιμέτωπες με ολικό παγετό πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Η χρήση η αλυσίδων είναι απαραίτητη σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου - Οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η «Σοφία» έφυγε και ο «Τηλέμαχος», το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, έρχεται, φέροντας χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα η νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη Χαλκιδική όπου αναμένονται για σήμερα κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με πιο χαμηλές στο Νευροκόπι Δράμας, όπου υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου, και την Ορεστιάδα (-9 βαθμοί).

Τη ίδια ώρα επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη, όπου από νωρίς καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο στα Γρεβενά να «δείχνει» το πρωί -10 βαθμούς Κελσίου και σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα -9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία βρίσκεται στους 0 βαθμούς και επικρατούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ υπάρχει πιθανότατα για πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις. Το χιόνι των τελευταίων ημερών και ο πάγος ταλαιπωρούν αρκετούς Θεσσαλονικείς κυρίως περιφερειακών δήμων, ενώ δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια. Κλειστοί εξακολουθούν να είναι οι επαρχιακοί δρόμοι Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου. Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

MotionTeam

Αισθητό είναι το κρύο και στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σε πολλές ορεινές περιοχές η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Το ίδιο ισχύει σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας.

Άλλωστε η κατάσταση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο μας Θοδωρή Κολυδά, από το μεσημέρι της Δευτέρας και καθώς έρχονται νοτιότερα οι ξηρές και ψυχρές μάζες από τα βόρεια θα προκαλέσουν φαινόμενα υετού κυρίως πάνω πό τα ανατολικά προσήνεμα και θα επηρεαστεί κυρίως η Χαλκιδική, οι βόρειες Σποράδες, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η ανατολική και η κεντρική Πελοπόννησος καθώς επίσης και τα νησιά του Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας θα επηρεάσουν κυρίως μια «ζώνη» που θα ξεκινά από τη Χαλκιδική και θα φτάνει μέχρι τα βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής.

Την Τρίτη στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στο Ιόνιο κι από το βράδυ στα υπόλοιπα θα αυξηθούν. Αντίθετα στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή η χιονόνερο στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις βόρειες Σποράδες. Επίσης μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα και από τα βόρεια θα σταματήσουν και από το μεσημέρι θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 πιθανώς το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Και θα σημειωθεί πολύ ισχυρός παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, οπού κατά τόπους θα είναι ολικός.

Παρακολουθείστε την εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού

Οδηγίες για το νέο κύμα κακοκαιρίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στον νομό Ημαθίας, από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας-Δασκίου, στις δημοτικές οδούς Νάουσας-Ροδοχωρίου και Νάουσας-Αρκοχωρίου.

MotionTeam

Στον νομό, Κιλκίς αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού-Σκρα, και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

Στον νομό Πέλλας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Ο παγετός δημιουργεί προβλήματα και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών-Λαϊλιά, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εφοδιασμένοι με αλυσίδες πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στην Χαλκιδική, από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου-Βαρβάρας-Ολυμπιάδος, Αρναίας-Στανού, Παλαιοκάστρου-Ταξιάρχη, καθώς και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, χωρίς αλυσίδες κινούνται πλέον τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Λιβαδιού-Κολινδρού του νομού Πιερίας.

Στον πάγο και η Θεσσαλία

Με θερμοκρασίες που μόνιμα πλέον τις τελευταίες μέρες βρίσκονται κάτω από το μηδέν και με παγετό -ολικό σε ορισμένες περιοχές- εξελίσσεται το σκηνικό του καιρού στους νομούς της Θεσσαλίας, εν αναμονή του «Τηλέμαχου».

«Προετοιμαζόμαστε, είμαστε σε επιφυλακή για το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις θα πλήξει το νομό μας κυρίως, το βράδυ της Τετάρτης με πυκνές χιονοπτώσεις», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. Μεγάλη βαρύτητα σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνεται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι, προκειμένου μεγάλα οχήματα να έχουν πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις, για την ομαλή λειτουργία τους.

Σε ετοιμότητα ακόμα και στην Κρήτη

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Χανίων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν από το απόγευμα και την Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε, διευρύνεται το ωράριο του νυκτερινού καταφυγίου αστέγων του δήμου, η λειτουργία του οποίου, σήμερα, θα ξεκινήσει στις 17:00. Η δομή θα λειτουργεί όλο το 24ωρο λόγω της πρόβλεψης για δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ εάν χρειαστεί θα παραταθεί.

Παράλληλα, το ΚΑΠΗ Παλιάς Πόλης (Δασκαλογιάννη 62) θα παραμείνει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Διαθέσιμο για φιλοξενία πολιτών θα είναι και το Δημοτικό Γηροκομείο.

Ο Δήμος Χανίων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από πιθανούς κινδύνους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα