Νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από τη Γένοβα – Ο καιρός μέχρι την Τετάρτη

Νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από τη Γένοβα – Ο καιρός μέχρι την Τετάρτη
Βροχή στην Αθήνα eurokinissi

Ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα κινούμενες προς τη χώρα μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση συνθηκών έντονης αστάθειας και το σχηματισμό νέου κύματος κακοκαιρίας. Γιατί προκλήθηκε κακοκαιρία στη Ναύπακτο και την Αχαΐα.

Σε εξέλιξη είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας που  πλήττει την χώρα μας. Περιοχές της Αχαΐας και της Ναυπακτίας ήταν από τις πρώτες που δέχτηκαν τις συνέπειες, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αυτό συνέβη διότι η δυτική ροή στις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας δημιούργησαν ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες διατήρησης των καταιγίδων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Προς το πρωί η ροή της ατμόσφαιρας άλλαξε και οι καταιγίδες που ήρθαν από την περιοχή του Αγρινίου κινήθηκαν ΝΑ και εξασθένησαν.

Βελτιωμένος θα είναι τη Δευτέρα καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια.

 

Από τον κόλπο της Γένοβας τη Δευτέρα από το μεσημέρι και μετά δημιουργείται ένα χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα, το οποίο θα κινηθεί ανατολικά και την Τρίτη και Τετάρτη θα προκαλέσει νέα μεταβολή του καιρού στη χώρας μας με τοπικά έντονη αστάθεια.

 

Στην πρόγνωση πολλών ημερών της ΕΜΥ τονίζεται αυτή η μεταβολή και ειδικότερα για την Τρίτη αναφέρεται «Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς στα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Κρήτης.

Το συνολικό κύμα που θα μας επηρεάσει διακρίνεται  στην μεγαλύτερη φωτογραφία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τα ύψη στα 500 hPa, τον χάρτη της επιφάνειας και τα ύψη του υετού.

Για το απόγευμα της Τρίτης (ίδια ώρα με τον παραπάνω χάρτη) διακρίνονται καλύτερα τα αυξημένα ύψη υετού σε όλα τα ηπειρωτικά.

 

Μεγάλα ύψη βροχής θα έχουμε και το βράδυ της Τετάρτης (Τετάρτη 0000utc) .

 

Τα ύψη υετού το πρωί της Τετάρτης είναι πολύ αυξημένα στην περιοχή των Σποράδων της Ευβοίας και της Ανατολικής Θεσσαλίας. Η ΕΜΥ σημειώνει ότι μόνο στα βορειοδυτικά ο καιρός της Τετάρτη θα είναι βελτιωμένος, ενώ αντίθετα δίνει φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές.  

 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και την Κρήτη. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.»

Την Πέμπτη ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση με άνοδο της θερμοκρασίας.

Τη συνολική εικόνα του καιρού μπορείτε να την δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα