“Μικρό καλοκαιράκι” και την Κυριακή

“Μικρό καλοκαιράκι” και την Κυριακή
Άνδρας ψαρεύει στο Παλαιό Φάληρο Eurokinissi

Ασθενείς μέχρι μέτριοι θα πνέουν οι άνεμοι - Αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά.

Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα την Κυριακή με ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και με θερμοκρασίες της τάξεως των 30 με 32 βαθμών Κελσίου στα ηπειρωτικά , δηλαδή τιμές κατά 5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Από πλευράς επικινδυνότητας πυρκαγιών θα έχουμε Μέσο κίνδυνο Πυρκαγιάς σε Αττική, Κύθηρα, Νότια Εύβοια, νησιά Βορείου & Νοτίου Αιγαίου & Κρήτη σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στον γενικό χάρτη της Ευρώπης διακρίνεται ένα ισχυρό βαρομετρικό πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Βόρεια Ευρώπη με 3 κέντρα χαμηλών πιέσεων τα οποία δεν μας επηρεάζουν. Αντίθετα στα Νότια έχουμε υψηλές πιέσεις και πολύ ζεστό καιρό.

ΓΑΙΔΟΥΡΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ Η’ INDIAN SUMMER

Πέρυσι , περίπου ιδιά εποχή είχαμε γράψει αναλυτικό άρθρο για αυτά τα μικρά καλοκαιράκια που στη χώρα μας καλούνται «Καλοκαιράκια του Αγίου Δημητρίου» η γαιδουροκαλόκαιρα.

Θυμίζουμε απλά ότι αυτή την εποχή μετεωρολογικά αυτά τα μικρά καλοκαιράκια δημιουργούνται όταν έχουμε ευσταθείς καιρικές συνθήκες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά και στην επιφάνεια, με έναν ισχυρό αντικυκλώνα να καλύπτει πολλές περιοχές. Στον παραπάνω χάρτη παρατηρείται μια έξαρση (Ridge) των ισοϋψών (πράσινη γραμμή) η οποία υποδηλώνει τις περιοχές των υψηλών πιέσεων είτε αυτές είναι μετακινούμενες ή στάσιμες. Κάτω από αυτές τις περιοχές που εμφανίζεται στην επιφάνεια επικρατεί κατά κανόνα ζεστός και άνομβρος καιρός.

Στον χάρτη της Βαλκανικής διακρίνεται ένας ασθενής συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια με το χαμηλό στην Κύπρο που όμως δεν προκαλεί εντάσεις πάνω από 5 μποφόρ.

Την Κυριακή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα δυτικά και τα βόρεια τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά τους 31 βαθμούς, στα βόρεια τους 31 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 32 και στο Αιγαίο τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός . Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός . Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ξέρετε ότι : Σαν σήμερα στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση στην Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα