Όλυμπος: Χιονίζει στο βουνό των Θεών τον Αύγουστο;

Όλυμπος: Χιονίζει στο βουνό των Θεών τον Αύγουστο;
χιόνια στους πρόποδες του Ολύμπου΄. Eurokinissi

Μπορεί να χιονίσει στο τέλος Αυγούστου στην Ελλάδα; Στον Ολυμπο μπορεί να γίνει και έχει ήδη καταγραφεί.

Μπορεί ημερολογιακά να βρισκόμαστε ακόμη στον Αύγουστο, οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις πλαγιές του Ολύμπου να ασπρίσουν όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στο βίντεο που ακολουθεί.

Η συνοπτική εικόνας της ατμόσφαιρας δεν μας παραπέμπει βέβαια σε έναν καιρό χιονιά, ωστόσο αν δούμε κάποια ιστορικά δεδομένα θα παρατηρήσουμε ότι έχουν καταγραφεί χιόνια ακόμη και στα τέλη Αυγούστου στα ορεινά της χώρας μας. Οι χιονοπτώσεις της 31ης Αυγούστου 1995 στα ορεινά των Γρεβενών και εκείνες που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουλίου 2006 στις υψηλότερες κορυφές της βόρειας Πίνδου και του Ολύμπου είναι οριακές και εξαιρετικά σπάνιες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΩΙΜΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Παρακάτω καταγράφονται οι πρωιμότερες χιονοπτώσεις σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας στο χρονικό διάστημα 1955-2010.

1)Κορυφές βόρειας Πίνδου και Ολύμπου Πρωιμότερη χιονόπτωση: 31/8/1995

2)Πάρνηθα Πρωιμότερη χιονόπτωση: 17/10/2006

3)Φλώρινα Πρωιμότερη χιονόπτωση: 19/10/1972

4)Θεσσαλονίκη Πρωιμότερη χιονόπτωση: 22/10/1972

5)Τρίπολη Πρωιμότερη χιονόπτωση: 3/11/1971

6)Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) Πρωιμότερη χιονόπτωση: 4/11/2006

Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 30Ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Μεταξύ πολλών χαρτών ανώτερης ατμόσφαιρα οι χάρτες στα 700 mb hPa (περίπου στα 3000 μέτρα από την επιφάνεια) μας δίνουν την εικόνα του καιρού και σημαντικές πληροφορίες για την υγρασία, αλλά και την ταχύτητα κίνησης των συνοπτικών συστημάτων.

Σήμερα τα ξημερώματα έγινε ραδιοβόληση στον σταθμό της Θεσσαλονίκης που κατέγραψε σε αυτή τη στάθμη θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου (χάρτης).

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι από την περιοχή του Boot στην Ιταλία μεταφέρθηκαν προς στη περιοχή του Ολύμπου ψυχρότερες μάζες της τάξεως των 3 με 4 βαθμών (εκτίμηση με παρεμβολή) .

Δείτε το παρακάτω βίντεο που μας δείχνει την κατάσταση της ατμόσφαιρας που επικρατούσε από το πρωί της σημερινής ημέρας 20 Αυγούστου 2022 στη χώρα μας.

Στο βίντεο διακρίνεται προς το μεσημέρι (0900 UTC) η ανάπτυξη νεφώσεων στην περιοχή του Ολύμπου η οποία εντάθηκε καθώς μεταφέρθηκαν οι ψυχρότερες αέριες μάζες από την Νότια Ιταλία.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνονται και οι έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Συνεκτιμώντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους , δηλαδή την θερμοκρασία στα 700 hPa και τις δορυφορικές εικόνες συνάγουμε ότι αυτά τα στοιχεία δικαιολογούν το ελαφρύ “πασπάλισμα χιονιού” . Λόγω της συνοπτικής κατάστασης εκτιμάται ότι μέρος του «χιονιού» που εναποτέθηκε στην πλαγιά θα μπορούσε να προέρχεται και από χαλάζι, το οποίο σημειώθηκε λόγω της έντονης αστάθειας που επικράτησε στην περιοχή. Η περίπτωση αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα για να μελετηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με όλα τα εργαλεία της επιστήμης της Μετεωρολογίας .

ΠΗΓΗ: Οι περιπτώσεις χιονοπτώσεων από το βιβλίο του Δήμ. Ζιακόπουλου «ΚΑΙΡΟΣ Ο γιος της Γης και του Ήλιου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα