Πότε επανέρχεται “καιρική κανονικότητα” με άνοδο θερμοκρασίας

Πότε επανέρχεται “καιρική κανονικότητα” με άνοδο θερμοκρασίας
Ηλιοφάνεια Eurokinissi

Επανέρχεται το καλοκαίρι μετά την αστάθεια που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, με την θερμοκρασία να αγγίζει… 30άρια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πριν από μια εβδομάδα είχαμε εξηγήσει σε σχετικό άρθρο μας ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια ο άστατος καιρός με τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων  που επικρατούσαν στην Ευρώπη. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν ενώ τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η θερμοκρασία έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα παραμείνει σχετικά χαμηλή,  αλλά θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά. Παράλληλα θα περιοριστεί ή ακόμη και θα σταματήσει αυτή παρατεταμένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

 

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι οι θερμοκρασίες θα έχουν απόκλιση 1 με 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις μέσες τιμές για το χρονικό διάστημα από 14 έως και 20 Ιουνίου. Η απόκλιση αυτή δεν θεωρείται σημαντική και όπως θα δούμε ευθύς παρακάτω η κατάσταση αυτή θα αλλάξει για τις μέρες που θα ακολουθήσουν, δηλαδή την μεθεπόμενη εβδομάδα από 21 μέχρι τις 27 Ιουνίου.

 

Έτσι βαίνοντας στο τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου η θερμοκρασία επανέρχεται σε κανονικές τιμές (λευκό) ή ακόμη και λίγο πάνω από τις μέσες τιμές στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο (κόκκινο).

Πολύ εντυπωσιακά απεικονίζεται η αλλαγή της θερμοκρασίας στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω,  όπου την θέση των χαμηλότερων τιμών (μπλε) παίρνουν οι υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (κόκκινα)

Αυτή η γενική τάση παρουσιάζεται και για την περιοχή της Αθήνας στο μετεώγραμμα που ακολουθεί και φαίνεται ότι κοντά στις 20 του μηνός η θερμοκρασία σταθεροποιείται σε υψηλότερες τιμές απ ότι έχουμε τώρα, αλλά δεν θα τις χαρακτηρίζαμε και ιδιαίτερα υψηλές. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ και η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά και ο υετός θα είναι σχεδόν «μηδενικός»  για την Αθήνα.

 

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές μετά τις 6 με 7 ημέρες,οι αποκλίσεις μεγαλώνουν και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί.

Κρατάμε πάντως σαν συμπέρασμα ότι προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος ο καιρός επανέρχεται σε μια κανονικότητα, χωρίς αστάθειες και με θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Θα μας λείψουν πάντως τα δυνατά μελτέμια που από τη μια μεριά είναι καλό για τους λάτρεις του ψαρέματος αλλά από την άλλη το, «τίμημα» είναι ότι θα στερηθούμε τη δροσιά τους. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου, κυρίως στην περιοχή της Δωδεκανήσου όπου οι άνεμοι θα ενισχυθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Ο Ιούλιος και κυρίως ο Αύγουστος πάντως είναι ο κύριος μήνας των μελτεμιών, οπότε οι δροσιές θα έρθουν τότε που θα τις χρειαζόμαστε 

Δείτε το βίντεο με τους μέσους και τους ριπαίους ανέμους για το επόμενο 10ήμερο:

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο news247.gr επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα