Το καλοκαίρι μπήκε με κρύο: Γιατί έχουμε άστατο καιρό – Πόσο θα κρατήσει

Το καλοκαίρι μπήκε με κρύο: Γιατί έχουμε άστατο καιρό – Πόσο θα κρατήσει
Eurokinissi

Γιατί έχουμε τόσο κρύο και άστατο καιρό Ιούνιο μήνα; Μέχρι πότε θα κρατήσουν αυτές οι θερμοκρασίες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα Βορειοδυτικά προς τα Νοτιοανατολικά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ. Τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking).

Στο πλανητικό ατμοσφαιρικό σύστημα οι αντικυκλώνες εμποδισμού είναι τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα της ατμοσφαιρικής πίεσης τα οποία είναι σχεδόν στάσιμα, “μπλοκάροντας” ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας τους κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες ή χαμηλά. Τέτοιου είδους αντικυκλώνες (βαρομετρικά υψηλά) μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές, αλλού ξηρασία.


Στο Βόρειο ημισφαίριο, παρατεταμένος εμποδισμός εμφανίζεται πιο συχνά την άνοιξη πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Οι Εμποδισμοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.

Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (Χ-Υ-Χ βλ παραπάνω σχήμα) διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στον παραπάνω χάρτη -που ισχύει για την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021- παρατηρούμε μια ύφεση δυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου ) , αντικυκλώνα στη Βόρεια Ευρώπη και ύφεση στα νοτιοανατολικά η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Απο την Ρωσία και μέσω της Μαύρης θάλασσας μεταφέρονται ψυχρές μάζες προς την χώρα μας . Αντίθετα στη Βόρεια Ευρώπη μεταφέρονται θερμότερες μάζες με μεγάλες αποκλίσεις των θερμοκρασιών και τον υδράργυρο να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή για το επόμενο 15ημερο .

Η διάταξη των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα “πηδαλιουχεί” τα επιφανειακά συστήματα και για τον λόγο αυτό έχουμε συνήθως διατήρηση αυτής της καιρικής κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα . Το αίτιο που δημιουργεί αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους , όπως για παράδειγμα λόγω της στρατοσφαιρικής θέρμανσης , της κατάρρευσης του πολικού στροβίλου κ.α. που ξεφεύγει από το αντικείμενο του σημερινού άρθρου.

Πολλές φορές ο εμποδισμός αυτός εμφανίζεται και το καλοκαίρι , όπως έχουμε αυτές τις μέρες , αλλά και όπως είχαμε στα τέλη Ιουνίου του 2018 , στις αρχές Ιουνίου του 1994 , όπου μάλιστα τότε είχε επικρατήσει ένας ανάλογα κρύος καιρός με χιόνια στην περιοχή της Φλώρινας (στις 7 Ιουνίου του 1994)

Δεν είναι συνηθισμένη κατάσταση να επικρατούν τόσο χαμηλές θερμοκρασίες αρχές Ιουνίου , όμως και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ανίστοιχα χαμηλές τιμές , όπως : Φλώρινα 2.4°C στις 8/6/1962, Σπάτα 5.0 °C στις 2/6/1990, Κοζάνη 3.4°C στις 5/6/1970, Σουφλί 2.8 °C την 1/6/97 Καλάβρυτα 0.2°C την 1/6/97, Βυτίνα 1.4 την 1/6/1997 και Τζερμιάδων 0.8°C στις 16/6/1984.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Στην μεσοπρόθεσμη τάση του καιρού το σενάριο για να ξεκινήσουν κάποιες ζέστες στη χώρα μας δεν υπαρκτό για το επόμενο 15νθήμερο


Απλά θα αρχίσει μέσα στο επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία να ανεβαίνει και να πλησιάζει στα κανονικά επίπεδα και διατηρηθεί κοντά σε αυτές τις τιμές μέχρι και τα μέσα Ιουνίου . Όπως είδαμε στο προηγούμενο βίντεο που παρουσιάζει την τάση της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850 hPa παρατηρήσαμε οτι οι θερμοκρασίες δείχνουν να βρίσκονται σε επίπεδα κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή, μέχρι τα μέσα του μήνα.


Αυτό αποτυπώνεται και στον παραπάνω χάρτη όπου στον χάρτη του EFFIS/Copernicus με στοιχεία του ECMWF αποτυπώνεται η απόκλιση των θερμοκρασιών που είναι της τάξεως του 1-2 περίπου βαθμών κάτω από τα κανονικά επίπεδα , που δεν θεωρείται όμως σημαντική.

Σε ότι αφορά στα επίπεδα των βροχοπτώσεων τα στοιχεία για το διάστημα 7 με 13 Ιουνίου μας δίνουν ύψη βροχής πάνω από το κανονικό με ύψη βροχής περί τα 10 mm πάνω από τη μέση βροχόπτωση

Να κλείσουμε με το βίντεο αποτύπωσης της βροχόπτωσης σε όλη την Ευρώπη όπου διακρίνεται η τάση συνέχισης της αστάθειας την ερχόμενη εβδομάδα και στη χώρα μας με τοπικές μπόρες κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Το καλοκαίρι πάντως είναι εδώ και αυτή η μικρή καιρική παρένθεση θα λάβει πέρας στα τέλη του δεύτερου δεκαημέρου του Ιουνίου .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα