Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία: Θυελλώδεις άνεμοι και κλειστοί δρόμοι από τα χιόνια

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία: Θυελλώδεις άνεμοι και κλειστοί δρόμοι από τα χιόνια
Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη και πάλι MotionTeam

Με χιόνια, θυελλώδεις βοριάδες και παγωνιά, η "Ωκεανίς" έκανε αισθητή την παρουσία της στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οδικές αρτηρίες ανά την επικράτεια έκλεισαν λόγω της χιονόπτωσης, ενώ δεμένα έμειναν τα πλοία στα λιμάνια.

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις, βροχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει από τα χιόνια, ενώ τέθηκε σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου στις περισσότερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα.

Δύο οικογένειες εγκλωβισμένες στην Πάρνηθα

Συναγερμός σήμανε στην Πάρνηθα, όπου δύο οικογένειες – συνολικά οκτώ άτομα – εγκλωβίστηκαν κοντά στο καταφύγιο Φλαμπούρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στο σημείο μετέβη δύναμη της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Ανατολική Αττική

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν από το απόγευμα του Σαββάτου σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και στους πρόποδες της Πεντέλης. Προβλήματα σημειώθηκαν σε Κορωπί, Νέα Μάκρη και Σπάτα, όπου έσπασαν κολώνες και κόπηκαν καλώδια λόγω των θυελλωδών ανέμων. Στα σημεία που καταγράφηκαν προβλήματα έσπευσαν συνεργεία της ΔΕΗ για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών.

Ρεκόρ ανέμων στην Παξιμάδα Καρύστου

Σύμφωνα με το ΕΑΑ/meteo, το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).

2.000 κεραυνοί στο Αιγαίο

Σημαντικά ύψη βροχής και μεγάλο αριθμό κεραυνών προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς» Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών.

Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο Λέσβου (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά).

Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Κλειστοί δρόμοι από τα χιόνια

Στην περιοχή της Αττικής, λόγω της χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω ενώ έκλεισε και η περιφερειακή οδός Πεντέλης- Νέας Μάκρης.

Στη Βόρεια Ελλάδα, σε ισχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

“Δεμένα” πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος. To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.


Σε κλοιό χιονιά η Θεσσαλονίκη

Στα λευκά ντύθηκε η συμπρωτεύουσα όπου χιόνιζε από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η έντονη χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα σε οδικές αρτηρίες, ενώ υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.


Εγκλωβισμένοι από τα χιόνια

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, όπου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δυο ατόμων που βρίσκονται με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα δύο άτομα εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης στην περιοχή.

Χιόνισε σε όλη την Εύβοια

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε όλη την Εύβοια, ενώ παντού επικράτησαν πολύ δυνατοί άνεμοι. Τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού δέχθηκε η Κεντρική και Βόρεια Εύβοια.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στην Εύβοια tvstar.gr

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού η κυκλοφορία διακόπηκε για τα φορτηγά και λεωφορεία ενώ για τα ΙΧ αυτοκίνητα μόνο με αλυσίδες.

Επίσης, χιόνισε από τα 200μ υψόμετρο και πάνω, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Στενής του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων η Περιφέρεια επενέβη με πέντε μεγάλα οχήματα.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στην Εύβοια tvstar.gr

Στα “λευκά” η Λέσβος

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκε στη διάρκεια της ημέρας η χιονόπτωση στον ορεινό όγκο της Λέσβου «ντύνοντας» τα πάντα στα λευκά.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, έριξε χιόνι σε ορεινές περιοχές της Λέσβου, με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων. Η σφοδρή κακοκαιρία που εντάθηκε από τις μεσημεριανές ώρες δημιούργησε προβλήματα σε επαρχιακούς, και όχι μόνο, δρόμους της Λέσβου, με την αστυνομία να βγάζει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα