Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Φτάνουν οι προγνώσεις ως τότε;

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Φτάνουν οι προγνώσεις ως τότε;
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κηφισιά Panorama Press

Πόσο ακριβείς είναι οι προγνώσεις που γίνονται για τον καιρό των γιορτών, δύο και πλέον εβδομάδες πριν; Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς δίνει τις απαντήσεις.

Εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει αναφορές για το τι καιρό θα κάνει τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ όσο περνάνε οι μέρες θα δούμε το πλήθος αυτών των ανακοινώσεων να αυξάνεται εκθετικά. Βλέπετε πλέον όλοι έχουμε γίνει μικροί μετεωρολόγοι, καθώς μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση που υπάρχει στη μετεωρολογική πληροφορία, έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα καιρού στους υπολογιστές ή στα κινητά μας να διαβάζουμε τις διαθέσεις του καιρού.

Πολλές φορές όμως παρατηρούμε τα μοντέλα να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από μέρα σε μέρα και αυτό οδηγεί πολλούς από εσάς να πάρετε την απόφαση να ακούσετε και ένα ειδικό. Ένα μετεωρολόγο.

Σας έχω παρουσιάσει πολλές φορές τέτοιου τύπου μετεωγράμματα, όπως αυτό της Αθήνας, που μας δείχνει πως θα κυμανθεί η θερμοκρασία αλλά και οι βροχοπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

Αυτού του είδους οι προγνώσεις τρέχουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αξιοπιστίας των μοντέλων και αποτελούν έναν απλό αλλά και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς «τρέχουμε» συστήματα πολλαπλών μοντέλων. Αυτά τα διαφορετικά συστήματα πρόγνωσης εμπεριέχουν διαφορετικά σφάλματα αλλά και διαφορετικές αρχικές συνθήκες. Αν συνδυάσουμε διαφορετικές προγνώσεις, οι επιδράσεις ορισμένων από τα σφάλματα που σχετίζονται με το κάθε μοντέλο, υπολογίζονται κατά μέσο όρο, δίνοντας μας έτσι μια καλύτερη εκτίμηση του πιο πιθανού αποτελέσματος. Ταυτόχρονα, οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων δίνουν ένα μέτρο της αβεβαιότητας στην πρόγνωση, που σχετίζεται με το σύστημα. Τα συστήματα πολλαπλών μοντέλων δεν είναι τέλεια, για παράδειγμα, ορισμένα σφάλματα μπορεί να είναι κοινά σε όλα τα μοντέλα. Παρ ‘όλα αυτά, τείνουν να δίνουν προγνώσεις που είναι και πιο ακριβείς και πιο αξιόπιστες.

Στο παραπάνω παράδειγμα με μια γρήγορη ματιά μπορούμε να διακρίνουμε τα δύο κύρια κύματα βροχοπτώσεων που έρχονται στις 11 και στις 15 του μηνός Δεκεμβρίου, ενώ στο πάνω μέρος βλέπουμε ότι η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Στο μετεώγραμμα γίνεται αναφορά ότι έχω καλή προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας μέχρι τις 15 του μηνός. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, από εκεί και μετά οι αποκλίσεις των τιμών γίνονται μεγάλες και απέχουν πολύ από τον μέσο όρο (την μαύρη καμπύλη). Θεωρώ λοιπόν το μοντέλο αξιόπιστο μέχρι αυτήν την ημερομηνία και δεν ψάχνω για τις επόμενες ημέρες.

Παρόλα αυτά, αν θέλετε να δείτε κάποια τάση του καιρού στην περιοχή σας για το επόμενο 15νθήμερο παρακολουθείστε το παρακάτω video.

Αν θέλετε να παρακολουθείτε καθημερινά την αβεβαιότητα των προγνώσεων δεν έχετε παρά να διαβάσετε δυο λόγια παρακάτω.

ΕΝΑ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ

1. Πατήστε εδώ και επιλέξτε το σημείο που σας ενδιαφέρει

2. Πατώντας με αριστερό κλικ θα μας βγάλει την παρακάτω οθόνη

3. Με ένα γραφιστικό software ( πχ Photoshop) μετατρέπουμε σε αρνητικό την εικόνα για να διακρίνονται καλύτερα οι καμπύλες.

4. Αν θέλετε να δείτε την 15νθήμερη πρόγνωση του καιρού- πάντα με τις επιφυλάξεις που είπαμε παραπάνω, πατήστε εδώ

Καλή σας επιτυχία !

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version