“Άδειες καρέκλες”: Διαμαρτυρία σε όλη την Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Κρήτη

“Άδειες καρέκλες”: Διαμαρτυρία σε όλη την Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Κρήτη
MotionTeam

Εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καφέ διαμαρτυρήθηκαν για την αβεβαιότητα των επιχειρήσεών τους, ζητώντας μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες της εστίασης.

“Άδειες καρέκλες” γέμισαν τις πλατείες διάφορων πόλεων της χώρας την Τετάρτη, που συμμετείχαν στην πανελλαδική διαμαρτυρία των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης. 

Τόσο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, την Κρήτη, τον Βόλο, την Πρέβεζα, το Ναύπλιο και άλλες περιοχές, οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καφέ διαμαρτυρήθηκαν για την αβεβαιότητα των επιχειρήσεών τους και ζήτησαν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία.

Θεσσαλονίκη: Άδειες καρέκλες στον Λευκό Πύργο

Με πλαστικές «άδειες» καρέκλες στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου διαμαρτυρήθηκαν εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ, μέλη της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, θέλοντας να εκφράσουν, συμβολικά, την αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, την επόμενη ημέρα της λήξης των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού, που θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

«Θέλουμε κεφάλαιο κίνησης, μείωση ΦΠΑ, επιδότηση ενοικίου για όλο το διάστημα που είμαστε κλειστεί και να ενταχθούμε σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, στο ΕΣΠΑ, κ.τ.λ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης κ Γιάννης Φιλοκώστας. Πρόσθεσε, ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα υπάρχει και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτόν.

MotionTeam

Βόλος: Διαμαρτυρία στην παραλία

Με άδειες καρέκλες μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλία του Βόλου, διαμαρτυρήθηκαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου τους, αφού ανησυχούν ότι δεν θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, λίγες ημέρες πριν την άρση των μέτρων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι “είμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο, που δείχνει ότι στο σύνολο της εστίασης, ενδέχεται να επαναλειτουργήσει μόλις το 20%. Περίπου το 50-60% πρόκειται για καταστήματα, που έχουν είτε μόνο εσωτερικούς χώρους, ή διαθέτουν ελάχιστο εξωτερικό χώρο. Ως τις 18 Μαΐου θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού. Αν τα κρούσματα είναι λιγοστά όπως είναι τώρα, θα είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί αυτά τα ημίμετρα που έχουν εξαγγελθεί ενδεχομένως να γίνουν πιο πραγματικά μέτρα. Η εστίαση είναι πληγωμένη. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% και 6% στο φαγητό, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται στο 30% για τις επιχειρήσεις, αλλά και να γίνει η επιδότηση προς τους εργαζόμενους. Πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές με πλάνο τουλάχιστον 12 μηνών. Κορονοϊό μπορεί να έχουμε και από τον Σεπτέμβριο και τα περισσότερα από τα καταστήματα λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο”.

Στιγμιότυπο από την Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Πάτρας,των ιδιοκτητών καταστημάτων ετσίασης και συναφών επαγγελμάτων που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης για την επιβίωση του κλάδου,που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Πάτρα: 1.200 καρέκλες στην πλατεία Αγ. Γεωργίου

Περισσότερες από 1.200 άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν απόψε, Τετάρτη (06/5), στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, ζητώντας μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου, Σπύρος Στεργίου, «η σημερινή εκδήλωση ήταν μία βουβή φωνή διαμαρτυρίας, ζητώντας από την Πολιτεία να μας βοηθήσει, ώστε να σταθούμε όρθιοι». Μάλιστα, ο σύλλογος ζητά ακόμη την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ όπως σημειώνει ο Σπύρος Στεργίου, «στην Αχαΐα λειτουργούν περίπου 3.000 επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι».

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η δημοτική αρχή στηρίζει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του κλάδου εστίασης και αναψυχής, καθώς και όλων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εργαζομένων».

Στιγμιότυπο από την Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Πάτρας,των ιδιοκτητών καταστημάτων ετσίασης και συναφών επαγγελμάτων που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης για την επιβίωση του κλάδου,που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Αλεξανδρούπολη: 140 καθίσματα στην πλατεία του Φάρου

Με περισσότερα από 140 άδεια καθίσματα τοποθετημένα στην πλατεία του Φάρου, στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου, συμμετείχε απόψε, στις 20:00, στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας empty chairs (άδειες καρέκλες).

«Με την κίνηση αυτή θελήσαμε ν’ αποτυπώσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας αλλά και το πόσο σημαντικοί είμαστε για την ελληνική οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική ημέρα για τον κλάδο της εστίασης». Επιχειρώντας μία σύντομη αποτίμηση της συνεισφοράς της εστίασης στην οικονομία της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για τον κλάδο που «αναδείχθηκε πρωταθλητής μείωσης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα…, που συνεργάστηκε με σημαντικό αριθμό μικρών επιχειρήσεων (παραγωγής πάγου, ξηρών καρπών, πώλησης ποτών κ.α.), υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος κλάδος «πληρώνει υπέρογκα ποσά σε δήμους, περιφέρειες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία».

Δηλώνει αισιόδοξος ότι «ο κόσμος θα στηρίξει και την τοπική κοινωνία και όλα τα καταστήματα εστίασης», εκφράζοντας ταυτόχρονα όμως τον προβληματισμό «μετά από δυόμισι μήνες που είναι κλειστά (σ.σ. τα καταστήματα)», για το κατά πόσο αρκεί η βοήθεια του κόσμου για την επανεκκίνηση των εν λόγω επιχειρήσεων. «Για να μπορέσει να μείνει όρθιος, όσο μπορέσει ειδικά αυτό το καλοκαίρι, ο κλάδος της εστίασης, ζητάμε την καθολική μείωση του Φ.Π.Α. σε μονοψήφιο αριθμό, τη μείωση των εισφορών στο 50% με ανώτατο πλαφόν τα 250 ευρώ και τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων με το 3% του ετήσιου τζίρου τους, με ανώτατο ποσό τις 8.000 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Με άδειες καρέκλες και ξαπλώστρες στην παραλία της Λάρισας,διαμαρτυρήθηκαν σήμερα το απόγευμα ιδιοκτήτες και επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης,για την επιβίωση του κλάδου στις νέες συνθήκες λόγω κορονοϊού, Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ) Eurokinissi

Λάρισα: Διαμαρτυρία με καρέκλες και ξαπλώστρες

Σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία προχώρησε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας, σήμερα το απόγευμα τοποθετώντας άδειες καρέκλες στην πλατεία του Φρουρίου, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι πολύ δύσκολη. Οι καταστηματάρχες τοποθέτησαν άδειες καρέκλες όπου σχημάτιζαν το μήνυμα SOS, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης το συντομότερο δυνατό.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στα παράλια του νομού Λάρισας, με τον Σύλλογο καταστηματαρχών παραλίων νομού Λάρισας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση ώστε να στηρίξει έμπρακτα τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Με άδειες καρέκλες και ξαπλώστρες στην παραλία της Λάρισας,διαμαρτυρήθηκαν σήμερα το απόγευμα ιδιοκτήτες και επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης,για την επιβίωση του κλάδου στις νέες συνθήκες λόγω κορονοϊού, Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ) Eurokinissi

Κρήτη: Διαμαρτυρία σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Οι καταστηματάρχες εστίασης του Ηρακλείου, συμμετείχαν απόψε στην κινητοποίηση «άδειες καρέκλες», τοποθετώντας εκατοντάδες καρέκλες από το δημαρχείο Ηρακλείου μέχρι και την πλατεία Λιονταριών, οι οποίες είχαν μεταξύ τους απόσταση δύο μέτρων. Με τον τρόπο αυτό όπως τόνισαν, προσπάθησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά το μέλλον των επιχειρήσεών τους, που λόγω της πανδημίας διανύουν την πιο δύσκολη, όπως λένε, περίοδο που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού- Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γεωργαλής, εξήγησε ότι η αγωνία είναι τεράστια και πως η εικόνα με τις άδειες καρέκλες από την αποψινή δράση, θα είναι, ακόμη και όταν ανοίξουν τα καταστήματά τους, μια πραγματικότητα.

«Φοβόμαστε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα συμπαρασύρει μια σειρά από επαγγέλματα. Από τους εργαζόμενούς μας, μέχρι τις τροφοδοσίες, ακόμη και τις υποχρεώσεις μας σε ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο. Επικρατεί αβεβαιότητα και αυτό θέλαμε να καταδείξουμε με την αποψινή μας δράση» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαλής.

Στη συμβολική δράση «άδειες καρέκλες» που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε πόλεις της χώρας, συμμετείχε ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης Χανίων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «Γιαλί Τζαμισί», στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης και είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς οι διοργανωτές ζήτησαν την λήψη μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων τους, σεβόμενοι ωστόσο τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Στην πλατεία τοποθετήθηκαν συμβολικά άδειες καρέκλες και ένα τραπέζι. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε σε ανακοίνωση των διοργανωτών, «σεβόμαστε πλήρως τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά ζητάμε, μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να μείνουμε ανοιχτοί και να ζήσουμε και εμείς και οι εργαζόμενοι μας αλλά και το σύνολο των κλάδων που επηρεάζονται άμεσα μαζί με εμάς».

Στην κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα συμμετείχαν μόνο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εστίασης, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία ανδρών του Λιμενικού Σώματος που έχει την ευθύνη ελέγχου στο Ενετικό Λιμάνι.

Πρέβεζα

Στιγμιότυπο από την Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία στην Πρέβεζα ιδιοκτητών και εργαζόμενων στην εστίαση και σεσυναφή επαγγέλματα,που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης για την επιβίωση του κλάδου που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Ναύπλιο

Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα