Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρόληψη της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρόληψη της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης
Shutterstock

Σε επαφή φέρνει ένα πρόγραμμα τους μαθητές με τα διάφορα θρησκεύματα και επιμέρους ομολογίες τόσο σε επίπεδο διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο διαπροσωπικής επαφής, οικοδομώντας γέφυρες γνωριμίας και επικοινωνίας αντί για τείχη άγνοιας, μίσους και προκαταλήψεων.

Από τις αρχές του 2020, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Educ8. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πολυπολιτισμικό πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης και πόλωσης των νέων της Ευρώπης που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021 και αποτελεί ουσιαστικά μια παρέμβαση μέσω της θρησκευτικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τα διάφορα θρησκεύματα και επιμέρους ομολογίες (Ιουδαϊσμός, Ορθοδοξία, Ρωμαιοκαθολικισμός, Προτεσταντισμός, σουνιτικό Ισλάμ αλλά και την μη-ομολογιακή ηθική), τόσο σε επίπεδο διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο διαπροσωπικής επαφής, οικοδομώντας γέφυρες γνωριμίας και επικοινωνίας αντί για τείχη άγνοιας, μίσους και προκαταλήψεων. Στην πιλοτική φάση του, το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε επιλεγμένα γυμνάσια ευρωπαϊκών χωρών, στα οποία συνυπάρχουν μαθητές από τις προαναφερθείσες θρησκευτικές παραδόσεις, σε σχολεία φυλακών ανηλίκων και σε χώρους κοινωνικής εργασίας. Στη συνέχεια, το εκπαιδευτικό υλικό που θα προκύψει θα διανεμηθεί για περαιτέρω αξιοποίηση στα αρμόδια υπουργεία παιδείας. 

Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός ότι όλες οι μεγάλες θρησκείες στη βάση τους διακηρύσσουν την ευσπλαχνία, τη συμφιλίωση και την αποδοχή του διαφορετικού, παρά το γεγονός ότι, στην πορεία, σε πολλές περιπτώσεις τα θρησκεύματα έχουν απομακρυνθεί από αυτή την αντίληψη. Καθώς οι τρόποι σκέψης διαμορφώνονται σε νεαρή ηλικία, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της μέσης εκπαίδευσης. Χρησιμοποιούνται εκτενώς πολυμέσα, αφηγηματικές και διαδραστικές τεχνικές, ώστε το υλικό να είναι ευχάριστο και ελκυστικό για τους μαθητές και να μπορεί να διδαχτεί και εξ αποστάσεως.

Σημαντική διαπίστωση είναι ότι η μισαλλοδοξία βασίζεται κυρίως στην ελλιπή γνώση για τον θρησκευτικά άλλον. Έτσι, σε πρώτο βήμα, το πρόγραμμα δίνει στους μαθητές την δυνατότητα να γνωριστούν με όλα τα μεγάλα θρησκεύματα της Ευρώπης ενώ, στην δεύτερη φάση, στη βαθύτερη προσέγγιση, έρχεται η αντιμετώπιση θεμάτων ετερότητας και βίας μέσα από τα ιερά κείμενα κάθε θρησκεύματος. Το πρόγραμμα έχει ως απώτερο στόχο τη γνωριμία και δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των μαθητών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και παραδόσεων, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μην είναι ευεπίφοροι στο θρησκευτικό προσηλυτισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση που οδηγούν στο μίσος, το ρατσισμό, το φανατισμό και εν τέλει την τρομοκρατία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με συμμετοχή οργανισμών από το Βέλγιο, την Σλοβενία, την Φινλανδία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Από την Ελλάδα, οι φορείς που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η οποία είναι επιφορτισμένη και με την υλοποίηση του προγράμματος στα σχολεία. Στην Ελλάδα πάντα, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι ενδιαφερόμενοι –εκπαιδευτικοί, μαθητές, θρησκευτικοί λειτουργοί κλπ– που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Educ8 μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, είτε στα τηλέφωνα 2421093553 και 6974941889, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], είτε στη σελίδα της Ακαδημίας στο Facebook (Volos Academy for Theological Studies).      

Στην σελίδα https://reduc8.eu/ μπορεί να δει κανείς όλα τα διαθέσιμα βίντεο και τα κείμενα των συνοδευτικών βιβλίων. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα