Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Εργαστήρι νόθευσης ελαιολάδου εντόπισε η οικονομική αστυνομία

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Εργαστήρι νόθευσης ελαιολάδου εντόπισε η οικονομική αστυνομία

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η νόθευση ελαιολάδου με σπορέλαια και επικίνδυνες χρωστικές ουσίες

Του Κώστα Καντούρη

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα παράνομα εργαστήρια χρωματισμού ηλιέλαιου που διοχετεύεται στη μαύρη αγορά σαν… έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σε χαμηλές τιμές εξαπατώντας τους καταναλωτές. Μετά την αποκάλυψη του εργαστηρίου στη Λάρισα, απ’ όπου γίνονταν μάλιστα εξαγωγές χρωματισμένου ηλιέλαιου σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, χθες η οικονομική αστυνομία Βόρειας Ελλάδας ανακάλυψε ακόμη ένα εργαστήριο χρωματισμού, μέσα στην καρδιά του οικισμού ρομά της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, κατάσχοντας περίπου 4 τόνους χρωματισμένου ηλιέλαιου αλλά και ηλιέλαιου έτοιμο να χρωματιστεί με αμφισβητούμενες χρωστικές ουσίες.

Στη Λάρισα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχαν συλληφθεί επτά μέλη της ίδιας οικογένειας που ασχολούνταν και επίσημα με εμπόριο λαδιού. Οι τρεις εξ αυτών είναι προφυλακισμένοι, καθώς σε δύο εργαστήρια βρέθηκαν σχεδόν 20 τόνοι χρωματισμένου ηλιέλαιου, μέσα σε 2.934 συσκευασίες των πέντε λίτρων και σε μία δεξαμενή. Η επιχείρηση της οικονομικής αστυνομίας βόρειας Ελλάδας στη θεσσαλική πρωτεύουσα αποκάλυψε πως το δίκτυο του παράνομου ελαιολάδου είχε φτάσει εκτός των παράνομων πλανόδιων πωλητών, σε καταστήματα της Χαλκιδικής και της Πιερίας, που είναι οι κατεξοχήν τουριστικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, αλλά κυρίως σε καταστήματα στη Γερμανία.

Στη δικογραφία αναφέρεται πως σε ένα τρίμηνο του 2017, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο είχαν εξαχθεί 100.000 λίτρα χρωματισμένου ηλιέλαιου και πωλήθηκαν σαν ελαιόλαδο, σε  συσκευασίες των πέντε λίτρων, στις οποίες είχαν τυπωθεί ονόματα ανύπαρκτων εταιριών. Τα κέρδη μόνον απ’ αυτές τις εξαγωγές έφταναν τις 200.000 ευρώ, ενώ είναι ενδεικτικό πως μία γυναίκα συνελήφθη μόλις αποβιβάστηκε από το καράβι στην Ηγουμενίτσα, επιστρέφοντας από πώληση λαδιού στη Γερμανία.

Χθες το μεσημέρι στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, εντοπίστηκε παρόμοιο εργαστήριο νοθείας ηλιέλαιου. Στην επιχείρηση που οργάνωσε η οικονομική αστυνομία βόρειας Ελλάδας, συμμετείχαν τοπικές αλλά και ειδικές δυνάμεις, λόγω της ιδιομορφίας στον οικισμό των ρομά. Πληροφορίες αναφέρουν, καθώς η υπόθεση ακόμη βρίσκεται στο στάδιο έρευνας, ότι βρέθηκαν τόνοι ηλιέλαιου και χρωστικές ουσίες έτοιμες να μετατραπούν σε… έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ακόμη κατασχέθηκαν άδειες συσκευασίες στις οποίες θα έβαζαν το χρωματισμένο μείγμα. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι συγκεκριμένες ποσότητες παρασκευάζονταν μόνον για να διοχετευτούν από πλανόδιους στις αγορές της βόρειας Ελλάδας.

Το πρόβλημα με την παράνομη διακίνηση λαδιού, που ασφαλώς δεν είναι ελαιόλαδο, παρά μόνον χρωματισμένο ηλιέλαιο, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή. Η αστυνομία διαρκώς συλλαμβάνει πλανόδιους πωλητές και σύμφωνα με τα στοιχεία η πεντάλιτρη συσκευασία του νοθευμένου λαδιού πωλείται από 12 έως 15 ευρώ, όταν στα ράφια των σούπερ μάρκετ φτάνουν μέχρι και 30 ευρώ.

Επικίνδυνα

Το ζήτημα με τη διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου παίρνει και επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς οι παρασκευαστές χρωματίζουν το ηλιέλαιο με ουσίες για τις οποίες δεν γνωρίζουν εάν προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό. Ενδεικτικό είναι ότι σε αναλύσεις που έγιναν από το Χημείο σε ποσότητες χρωματισμένου ηλιέλαιου που πουλήθηκε για ελαιόλαδο, τον Απρίλιο του 2017 σε περιοχή της Πέλλας, προέκυψε ότι χρωματίστηκε με τη χρωστική «Αννάτο», που πωλείται νόμιμα στο εμπόριο και χρησιμοποιείται στα γλυκά. Ωστόσο για τον χρωματισμό του λαδιού απαιτήθηκε μεγάλη ποσότητα «Αννάτο» και οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το λάδι «επιβλαβές» για τον οργανισμό, δηλαδή επικίνδυνο. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν ανιχνευτεί άλλες χρωστικές, επίσης επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, όμως το λάδι εκείνο χαρακτηρίστηκε «μη ασφαλές».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που βάζουν για να αλλάξει χρώμα το ηλιέλαιο και να μοιάσει σε ελαιόλαδο», σημειώνουν οι επιστήμονες που έχουν εξετάσει τέτοια δείγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κιλκίς: Εντοπίστηκε εργαστήριο νόθευσης και παρασκευής τόνων δήθεν ελαιολάδου

Απάτη με λάδια: Εμπορεύονταν και εξήγαγαν τόνους ηλιέλαιου ως δήθεν παρθένου ελαιόλαδου

SHARE:

24Media Network