Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η επιχείρηση “Αίαντας” και η “σκούπα” στα Εξάρχεια

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η επιχείρηση “Αίαντας” και η “σκούπα” στα Εξάρχεια
Η αύρα της αστυνομίας στα Εξάρχεια -

Επιτυχής χαρακτηρίζεται η δεύτερη συνεχόμενη χρήση των υδροβόλων οχημάτων "Αίαντας" στα Εξάρχεια, όπου αυτή την φορά μάλιστα σε συνδυασμένη ανάπτυξη διέλυσαν τα πύρινα οδοφράγματα και αντιμετώπισαν τους ταραξίες για πρώτη φορά μέχρι σχεδόν το ύψος της Πλατείας Εξαρχείων.

Επιτυχής χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής αξιωματικούς της ΓΑΔΑ και αυτή την φορά η δεύτερη συνεχόμενη χρήση των υδροβόλων οχημάτων γνωστοί και ως «Αίαντες» στην περιοχή των Εξαρχείων.

Πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή, στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μετά την πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου. Εκεί χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς ο μεγάλος «Αίαντας» από την πλευρά της Πατησίων και ένας από τους μικρούς στην οδό Στουρνάρη, καταφέρνοντας όχι μόνο να περιορίσουν τα επεισόδια των καταληψιών εντός του Πολυτεχνείου αλλά και να αποτρέψουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους από άλλους ταραξίες.

Αυτή την φορά το επιχειρησιακό σχέδιο επίσης λειτούργησε αν και διαφορετικό. Ο στόχος ήταν τριπλός. Να μην επιτραπεί να καταληφθεί το Πολυτεχνείο, να μην επιτραπεί να καταληφθούν μέχρι τα ξημερώματα οι οδοί Στουρνάρη και Τοσίτσα και να απωθηθούν οι κουκουλοφόροι και να περιοριστούν στην Πλατεία Εξαρχείων και πέριξ αυτής.

Για πρώτη φορά οι «Αίαντες» εισήλθαν λοιπόν στην καρδιά των Εξαρχείων, ο ένας κινούμενος μέσω της οδού Τοσίτσα και ο άλλος μέσω της οδού Στουρνάρη, διέλυσαν τα πύρινα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι ταραξίες και ουσιαστικά περικύκλωσαν τους κουκουλοφόρους, που δέχονταν συνεχείς βολές νερού αλλά και συνεχείς εφόδους από διμοιρίες των ΜΑΤ ακόμα και στην Πλατεία Εξαρχείων από όλους τους γύρω δρόμους.

Παρά τον μεγάλο όγκο από βόμβες μολότοφ και πέτρες που είχαν στην κατοχή τους οι ταραξίες, τα επεισόδια σύντομα περιορίστηκαν γύρω από την συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, όπου συνεχίστηκαν με σποραδικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις μέχρι τα ξημερώματα.

Η Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 10, προέρχονταν από τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, έγιναν 13 συλλήψεις.

Από τους 13 συλληφθέντες, οι 11 είναι Έλληνες και δύο Γερμανοί, 12 άντρες και μία γυναίκα. Επίσης από τους 13 συλληφθέντες, οι τρεις είναι 17χρονοι από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Ο απολογισμός των δηλωμένων τραυματισμών στην Αστυνομία, είναι πέντε, ένας πολίτης που τραυματίστηκε στην Πλατεία Εξαρχείων και τέσσερις αστυνομικοί.

Τουλάχιστον πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες και το ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε αρχικά και στο πύρινο οδόφραγμα της οδού Στουρνάρη.

Επίσης προκλήθηκαν φθορές σε μπαλκόνια από βόμβες μολότοφ ενώ ταραξίες άναψαν φωτιά ακόμα και σε ταράτσα πολυκατοικίας. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί δέχτηκαν βόμβες μολότοφ από ταράτσες πολυκατοικιών στις οποίες είχαν ανέβει κουκουλοφόροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα