Ανακοίνωση Διεθνούς Αμνηστίας: Συστηματική αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα

Ανακοίνωση Διεθνούς Αμνηστίας: Συστηματική αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα
Άνδρες της Αστυνομίας στα Εξάρχεια μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου Eurokinissi

Η Διεθνής Αμνησία καταγγέλλει ότι τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας στην Ελλάδα παραμένουν ατιμώρητα. Γιατί θα δώσει το παρών στη δίκη του Λάμπρου Γούλα.

Με ανακοίνωσή της, που κοινοποιήθηκε μέσω των social media, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα αστυνομικής βίας παραμένουν ατιμώρητα ενώ πληροφορεί ότι θα δώσει το παρών στη δίκη του Λάμπρου Γούλα την Τετάρτη.

Αναλυτικά

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ο Λάμπρος Γούλας δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία, μέσα από τη δημοσιογραφική ιστοσελίδα omniatv, στην οποία αναφέρει ότι δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό και του ασκήθηκαν βασανιστήρια από δυνάμεις του ΜΑΤ. Συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου στα Εξάρχεια, και, σύμφωνα με την καταγγελία του, υπέστη ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου μέλη της διμοιρίας των ΜΑΤ που τον συνέλαβαν, συνέχισαν να τον χτυπούν, τον έγδυσαν με τη βία, έψαξαν και πέταξαν τα πράγματά του, τον παρενόχλησαν σεξουαλικά, τον πετούσαν ο ένας στον άλλο, και τον έβρισαν με σεξιστικό και ομοφοβικό τρόπο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ερευνήσει επανειλημμένα τη συστηματική αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα και έχει μακρόχρονες και συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με την παράλειψη των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η αστυνομία σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δρα βάσει διεθνούς δικαίου.

Οι πρακτικές αυτές, όπως αναδεικνύεται και από τις εκθέσεις μας, δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά συνιστούν συστημικό φαινόμενο. Αυτή η διαπίστωση, αποκτά, δυστυχώς, αναβαθμισμένη σημασία από τα γεγονότα και τις καταγγελίες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα. ‼️ Η συγκεκριμένη επώνυμη και πολύ σοβαρή καταγγελία ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων πρέπει να διερευνηθεί αμέσως, με αμερόληπτο και διαφανή τρόπο. Καλούμε την ελληνική αστυνομία να διεξάγει την αρμόδια διαδικασία για τη διερεύνηση τέτοιων επώνυμων καταγγελιών και να διενεργήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 διεξάγεται η δίκη του Λάμπρου Γούλα στην Ευελπίδων, μετά τη σύλληψή του και την απόδοση κατηγοριών στο πρόσωπό του. Η Διεθνής Αμνηστία θα παρακολουθήσει τη δίκη ως παρατηρήτρια, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας καταγγελίας για την άσκηση αστυνομικής βίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα