Ανοιχτά ερωτήματα για τα επεισόδια στο Γαλάτσι – Η ΕΛ.ΑΣ και ο “αδιάψευστος μάρτυρας”

Ανοιχτά ερωτήματα για τα επεισόδια στο Γαλάτσι – Η ΕΛ.ΑΣ και ο “αδιάψευστος μάρτυρας”
Δυνάμεις των ΜΑΤ - φωτό αρχείου Eurokinissi

Το ρεπορτάζ του News 24/7 από τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στη Λαμπρινή γεννά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πραγματική εικόνα των επεισοδίων. Σηκωμένα χέρια, ανθρωποκυνηγητό και ένα ανήλικο ανάμεσα στο χάος.

Την περασμένη Κυριακή (1η Νοεμβρίου), ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο Γαλάτσι, συγκεκριμένα στη Λαμπρινή, έχοντας προγραμματίσει πορεία με κατεύθυνση το Νέο Ηράκλειο. Θα πραγματοποιούσε αντι-συγκέντρωση, η οποία ανακοινώθηκε μετά το κάλεσμα ομάδας ακροδεξιών για δική τους πορεία, στο μνημόσυνο των δύο μελών της Χρυσής Αυγής που δολοφονήθηκαν το 2013. Αμφότερες οι συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν από την αστυνομία.

Λίγη ώρα αργότερα, σε πεζόδρομο που είναι κάθετος στην οδό Τράλλεων, απέναντι από την πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή και συγκεκριμένα σε σημείο μεταξύ μίας καφετέριας και ενός δημοτικού σχολείου, εκτυλίχθηκαν επεισόδια με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, αλλά και υλικές φθορές εντός της καφετέριας, ενώ υπήρξε αναφορά και για τραυματισμό ενός 5χρονου παιδιού.

Η πλευρά της αστυνομίας ισχυρίστηκε πως “αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid -19″, ωστόσο, όπως ανέφερε “οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης”.

Όσο για τον τραυματισμό του 5χρονου, υποστήριξε πως “καμία κακοποίηση – και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές”, δίνοντας τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη: “Δύο περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό”.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του News247, μία μέρα μετά το περιστατικό, αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν χρήση ωμής βίας από την πλευρά της αστυνομίας, διαψεύδοντας, βάσει όσων είπαν, την ανακοίνωσή της. Άνθρωποι που είτε έπιναν τον καφέ τους είτε εργάζονταν στο σημείο ανέφεραν πως οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, έκαναν χρήση χημικών τόσο στον πεζόδρομο όσο και εντός των καταστημάτων,χτυπούσαν και αναποδογύριζαν τραπέζια από τις καφετέριες, ενώ μπήκαν και μέσα σε μια από αυτές όπου χτυπούσαν τους διαδηλωτές που είχαν καταφύγει σε αυτή.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Από πληροφορίες του News 24/7 που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης γεννώνται σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης από την αστυνομία.

Αρχικά, να σημειωθεί πως είναι απορίας άξιο γιατί οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ, τόσο από την κάτω πλευρά του πεζόδρομου (επί της οδού Πανδοσίας) όσο και από την πάνω πλευρά (προερχόμενη από την οδό Τράλλεων) και μάλιστα σε εξωτερικό χώρο καφετέριας, σημείο δηλαδή με κατειλημμένα τραπεζοκαθίσματα από πελάτες κάθε ηλικίας, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί ένταση.

Ασφαλείς πηγές του News247 μεταφέρουν την εικόνα μίας απρόκλητης επίθεσης από την πλευρά των δύο διμοιριών των ΜΑΤ, αλλά και των αστυνομικών της ομάδας “Δράση” προς τον όγκο των διαδηλωτών που μέχρι εκείνη την ώρα παρέμεναν καθηλωμένοι στον πεζόδρομο χωρίς να έχουν κινηθεί απειλητικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε εφόρμηση, αρχικά από τη διμοιρία που βρισκόταν από την κάτω πλευρά το πεζόδρομου. Πρώτα από έναν αστυνομικό που έτρεξε με ορμή προς τους διαδηλωτές και άρχισε να χτυπά με γκλοπ, ακολουθώντας πίσω του συνάδελφός του που άρχισε να τους ψεκάζει με δακρυγόνο αέριο (φυσούνα). Σε κλάσματα δευτερολέπτου, λένε οι πληροφορίες, η επίθεση έγινε ακόμη πιο σφοδρή με τη συμμετοχή πολλών αστυνομικών της διμοιρίας που βρισκόταν στην κάτω πλευρά του πεζόδρομου.

Οι περιγραφές “φωτογραφίζουν” απροκάλυπτη βία με χρήση γκλοπ και συστήματος ψεκασμού δακρυγόνου αερίου (μαρτυρίες αναφέρουν ότι ψεκασμός έγινε παραπάνω από μία φορές, εντός κι εκτός της καφετέριας), η οποία σκόρπισε το πλήθος και προκάλεσε πανικό στον κόσμο που καθόταν στις παρακείμενες καφετέριες. Να σημειωθεί εδώ πως, από τους ανθρώπους που βίωσαν το περιστατικό, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν εκκλήσεις στους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μας μεταφέρθηκε και περιέγραφε με λεπτομέρεια την ακαριαία οπισθοχώρηση των εγκλωβισμένων διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων είχαν σηκώσει τα χέρια τους σε ένδειξη υποχώρησης και διάθεσης αποφυγής σύγκρουσης, ενώ αρκετοί σκορπίστηκαν αστραπιαία, καταφεύγοντας στην καφετέρια όπου, στη συνέχεια, εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τους η κίνηση, αλλά και η παρουσία απλών πολιτών διαφορετικών ηλικιών, δεν λειτούργησαν κατευναστικά στην επίθεση των ΜΑΤ και των αστυνομικών της ομάδας “Δράση”, ούτε και απέτρεψαν τη βίαιη είσοδό τους στην καφετέρια, από την οποία μάλιστα φέρονται να προκλήθηκαν φθορές τραπεζοκαθισμάτων και άλλων ιδιόκτητων αντικειμένων μέσα και έξω από αυτή.

Παράλληλα, προκάλεσε και τον πανικό εντός του καταστήματος αλλά και την εσπευσμένη αποχώρηση των τρομαγμένων πελατών (οι πληροφορίες θέλουν να μην ξεπερνούσαν τους 10 εξαιτίας των λιγοστών τραπεζοκαθισμάτων) από το εσωτερικό του καταστήματος, αν και ή ανησυχία λέγεται πως ήταν φανερή στα πρόσωπά τους από τη στιγμή που οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές.

Τι συνέβη με το ανήλικο παιδί

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, την ώρα που η αστυνομία μπήκε στην καφετέρια όπου και εκτυλίχθηκε σκηνή ανθρωποκυνηγητού, εντός του καταστήματος βρισκόταν μία γυναίκα μαζί με ένα ανήλικο παιδάκι. Η ίδια πηγή κατέγραψε την προσπάθεια της έντρομης γυναίκας να διαφυλάξει τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού και την ενστικτώδη αντίδρασή της να το πάρει στα χέρια της και να τρέξει σε κάποιο ασφαλές σημείο την καφετέρια, τη στιγμή του απόλυτου χάους,

Έτσι, έσπευσε προς την πλησιέστερη πόρτα, αυτή της τουαλέτας. Βάσει σχολαστικής περιγραφής που μας δόθηκε από αξιόπιστη πηγή για όσα εκτυλίχθηκαν στο σημείο, η γυναίκα, στον πανικό της δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα της τουαλέτας, προς την οποία κατευθύνθηκε λίγο αργότερα και ένας άντρας που τη συνόδευε (οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ήταν οι γονείς του κοριτσιού).

Με το ανθρωποκυνηγητό να είναι σε εξέλιξη, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα ΜΑΤ και τους αστυνομικούς της ομάδας “Δράση”, κάποιοι διαδηλωτές έσπευσαν επίσης προς την τουαλέτα. Η πόρτα δεν άνοιξε και έτσι η γυναίκα με το ανήλικο της βρέθηκαν εγκλωβισμένες μπροστά από την πόρτα και πίσω από τους διαδηλωτές που την ίδια ώρα δέχονταν απανωτά χτυπήματα από γκλοπ αστυνομικών.

Κατάφεραν να φύγουν από το σημείο μόνο όταν ένας εκ των διαδηλωτών βρέθηκε στο έδαφος να συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς, με τον σύζυγό της να κρατά το ανήλικο παιδί στα χέρια του, κάνοντας νόημα στους αστυνομικούς να τον αφήσουν να περάσει.

Προκαλεί εντύπωση γιατί αυτό το περιστατικό, το οποίο μεταφέρθηκε από απόλυτα έγκυρη πηγή, δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, με τις αναφορές της να περιορίζονται σε “δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό”.

Ο αδιάψευστος μάρτυρας

Από τις καταγγελίες και πληροφορίες του συγκέντρωσε το News 24/7 δημιουργείται μία λίστα ερωτημάτων σχετικά με τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αλλά και μετά από αυτά, με την ανακοίνωση δηλαδή που εξέδωσε την ημέρα που περίοικοι και εργαζόμενοι στο σημείο έκαναν λόγο για αστυνομική βαρβαρότητα.

Το πιο βασικό μεταξύ των ερωτημάτων απευθύνεται στον “αδιάψευστο μάρτυρα” που θα μπορούσε να δώσει και τις πλέον τεκμηριωμένες απαντήσεις: Υπήρχαν κάμερες ασφαλείας στο σημείο που κατέγραψαν τα επεισόδια; Υπάρχει οπτικό υλικό στα χέρια των αρχών; Τότε, βάσει των πληροφοριών που λένε πως όλα τα προαναφερθέντα υπάρχουν, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να λυθεί κάθε απορία. Ας παίξει το βίντεο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα