Αντιδράσεις για ρατσιστική αναφορά του Πρετεντέρη στα άτομα με αυτισμό

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ".ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ".ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Απάντηση σε άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, στο οποίο αναφέρει τη λέξη "αυτισμός" για να κάνει κριτική στην κυβέρνηση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Λίγες μέρες μετά τη ρατσιστική αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου - μέσω Σόιμπλε - στα άτομα με αναπηρία, ο Γιάννης Πρετεντέρης έγραψε στα Νέα άρθρο, στο οποίο κάνει χρήση του όρου "αυτισμός" για να κατακρίνει την κυβερνητική πολιτική.

Στην αναφορά του αυτή αντιδρά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με ανακοίνωσή της "Περί αυτισμού και χρήσης της ελληνικής γλώσσας".

"Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε, και ορθώς, για τη σύνδεση της κινητικής αναπηρίας με "καθηλωμένες ιδέες". Στηλιτεύτηκαν τόσο η άποψη πίσω από τις λέξεις όσο και η ίδια η ορολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε με τρόπο λανθασμένο, εάν όχι ρατσιστικό", αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναγκάζεται να επανέλθει στη χρήση των λέξεων, με αφορμή το άρθρο του γνωστού και έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στα "Νέα" στις 2 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Δεν νομίζω πως όσα χρόνια είμαι δημοσιογράφος έχω συναντήσει άλλον Πρωθυπουργό τόσο έγκλειστο σε ένα τόσο υποκειμενικό σύστημα πρόσληψης της πραγματικότητας. Καταντάει σχεδόν αυτισμός. Διότι, αν όντως πιστεύει ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας», τότε πολύ φοβάμαι ότι κάποιος πρέπει επειγόντως να του πει ότι τα θαύματα τελείωσαν μαζί με εκείνον που τα έκανε. Είναι αλήθεια ότι ο αυτισμός και οι μανίες της κυβέρνησης συντηρούνται ή αναπαράγονται από έναν (περιορισμένο) στόλο κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών) σε κατάσταση απόλυτης υποτέλειας και ανεξέλεγκτου παροξυσμού. Σχεδόν σαν να μη θέλουν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη και τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Ηρθαν να μείνουν και δεν καταλαβαίνουν γιατί φεύγουν".

Όπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ, "φαίνεται ότι ο κ. Πρετεντέρης έπεσε στην "παγίδα" που έπεσαν και άλλοι πριν από αυτόν, χρησιμοποιώντας τη λέξη "αυτισμός" με αρνητική σημασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο αυτισμός, μία βιολογική κατάσταση, - τα εμπόδια της οποίας γονείς, ειδικοί επιστήμονες και πάνω από όλα τα ίδια τα άτομα με αυτισμό αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους- χρησιμοποιείται με αρνητικό πρόσημο, τεκμηριώνοντας δήθεν ένα δυσάρεστο γεγονός".

"Με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, που έρχεται να προστεθεί σε πλείστα άλλα παραδείγματα, και επειδή τείνει να γίνει σύνηθες αυτή η εντελώς λάθος χρήση της λέξης "αυτισμός", συνιστούμε για ακόμη μία φορά σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, σε καθέναν και σε καθεμιά που αρθρώνει δημόσιο λόγο, να χρησιμοποιεί σωστά την πλούσια έτσι κι αλλιώς ελληνική γλώσσα.

Η χρήση των λέξεων "αυτισμός" και "αυτιστικός" ως αρνητικές έννοιες και επίθετα προωθεί στιγματική και ρατσιστική κατάσταση για τα άτομα με αυτισμό που αγωνίζονται καθημερινά. Δεν είναι "ψιλά γράμματα", αναφέρει η ΕΣΑμεΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η απάντηση Λαζόπουλου στα ΑμεΑ: Ζητώ όχι μία, αλλά χίλιες συγγνώμες

Λαζόπουλος: Ήθελε να βρίσει τον Σόιμπλε και προσέβαλε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία

SHARE:

24Media Network