Απαγορεύουν τη διέλευση σε Αφγανούς στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ

The authorities of F.Y.R. of Macedonia open again the borders after two days for refugees whose official notes indicate as final destination the Germany or Austria. Idomeni Greece on January 21, 2016. /              .  21 2016.
The authorities of F.Y.R. of Macedonia open again the borders after two days for refugees whose official notes indicate as final destination the Germany or Austria. Idomeni Greece on January 21, 2016. / . 21 2016. SOOC

Αυστηροί έλεγχοι και άδεια διέλευσης μόνο σε όσους διαθέτουν ταυτότητα ή διαβατήριο στα βόρεια σύνορα. Απαγορεύεται η πρόσβαση σε Αφγανούς πολίτες από το πρωί της Κυριακής

Κανένας Αφγανός δεν περνάει από τις 11 το πρωί από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγορεύουν πλέον τη διέλευσή τους. Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση - Σύρους και Ιρακινούς - είναι εξαιρετικά αργή καθώς περνάνε περίπου 100 άτομα ανά ώρα. Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Το 30% των προσφύγων είναι Αφγανοί

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Μαρί Ελισαμπέτ Ινγκρές (Marie - Elisabeth Ingres) εκφράζει την έντονη ανησυχία της οργάνωσης "εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που εφαρμόζονται από σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν". "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν περίπου το 30% των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς έχουν πραγματικά οδυνηρές ιστορίες με απειλές, διώξεις και θάνατο, οι οποίες τους ανάγκασαν να διαφύγουν από την πατρίδα τους.

Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των εξαιρετικά ευάλωτων αυτών ανθρώπων είναι ήδη ανεπαρκής, χωρίς κανένα σαφές σχέδιο ανταπόκρισης. Είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση έχει ληφθεί με ελάχιστη ή χωρίς καμία προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τώρα πλέον που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα τρόπο για να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ασαφές πού θα πάνε και σε ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση" δηλώνει η κ.Ινγκρές.

Περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα, «ασφυξία» δημιουργείται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στην ΠΓΔΜ και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ/Φωτό Sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network