Απεργία ντελιβεράδων: Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας – “Θα αλλάξουμε το επάγγελμα”

Απεργία ντελιβεράδων: Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας – “Θα αλλάξουμε το επάγγελμα”
Μοτοπορεία ντελιβεράδων στο κέντρο της Αθήνας news247.gr

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιείται αυτή την ώρα η μοτοπορεία διανομέων και κούριερ από το Πεδίον του Άρεως προς το υπουργείο Εργασίας, τη Βουλή και διάφορα σημεία της Αθήνας στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας.

Με σύνθημα “Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα” οδηγοί ντελιβερι και κούριερ από πολλές περιοχές της Αττικής συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως με τα δίκυκλά τους και κρατώντας σημαίες πραγματοποιούν μοτοπορεία που θα περάσει από το κέντρο της Αθήνας, το υπουργείο Εργασίας, τη Βουλή και θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε από τη μικροφωνική, στην πορεία συμμετέχουν οδηγοί από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και εταιρείες κούριερ, στον Πειραιά, στο Αιγάλεω, στο Παγκράτι, στα Εξάρχεια, στους Αγίους Αναργύρους, στο Χαλάνδρι, στο Μενίδι, στο Σύνταγμα, στον Κορυδαλλό, στου Ζωγράφου, στου Γκύζη, στα Πατήσια, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Χολαργό, στο Φάληρο, στο Πέραμα, στην Πετρούπολη, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Σμύρνη κ.α.

“Συνάδελφοι ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας που συμμετέχετε στην απεργιακή κινητοποίηση παρά τους εκβιασμούς. Κανένας και καμία μας δεν είναι αναλώσιμος. Για τους νεκρούς συναδέλφους,τις ώρες και τη ζωή που μας στερούν. Από τον αγώνα δρόμου στον δρόμο του αγώνα” ήταν τα λόγια που απηύθυναν μέλη της συντονιστικής επιτροπής απο μικροφώνου στους οδηγούς, πριν το ξεκίνημα της μοτοπορείας.

Οι εργαζόμενοι με τα δίκυκλα ξεκίνησαν από το Πεδίον του Άρεως και θα κάνουν στάσεις στο υπουργείο Εργασίας, το Σύνταγμα, την Υμηττού στο Παγκράτι, την Πανόρμου, την Αλεξάνδρας και θα καταλήξουν στο Πολυτεχνείο όπου θα πραγματοποιήσουν συνέλευση.

Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα οδηγοί ντελίβερι, κούριερ και εξωτερικοί υπάλληλοι, διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο “Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας”, καθώς και συλλογική σύμβαση εργασίας, αποτελούν τα κύρια αιτήματα της απεργίας την οποία εχει προκηρύξει στην Αθήνα η Οργάνωση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Μοτοπορεία ντελιβεράδων στο κέντρο της Αθήνας news247.gr

Μοτοπορεία ντελιβεράδων στο κέντρο της Αθήνας news247.gr

Μοτοπορεία ντελιβεράδων στο κέντρο της Αθήνας news247.gr

Αναλυτικά, τα αιτήματα του κλάδου είναι τα εξής:

-Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

-Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

-Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητά του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

-Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί κάλεσμα λέγοντας: “Για πρώτη φορά, όλοι οι διανομείς συντονιζόμαστε και συμμετέχουμε σε κοινή μέρα δράσεων σε πολλές πόλεις της χώρας! Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία: Πέμπτη 11 Απρίλη, 10.30 το πρωί Εγνατία με Αγ. Σοφίας. Να μη λείψει κανείς συνάδελφος από αυτή τη σημαντική μέρα! Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα: «Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, την αξιοπρέπειά μας, την ίδια μας τη ζωή! Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!»


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα