Απολογία Λιγνάδη: “Είμαι κατά των βιασμών – Κλώτσησα γάτο πάνω από γάτα”

Απολογία Λιγνάδη: “Είμαι κατά των βιασμών – Κλώτσησα γάτο πάνω από γάτα”
Ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγείται στο δικαστήριο Eurokinissi

Στη συνέχεια της απολογίας του, ο Δημήτρης Λιγνάδης επέμεινε στην προσπάθεια αποδόμησης και απαξίωσης των καταγγελόντων.

Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τους καταγγέλλοντες κάνοντας λόγο για «φθηνούς» ανθρώπους, με κίνητρο ακόμα και την απόκτηση «1000 followers», ο Δημήτρης Λιγνάδης επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που δεχόταν να φιλοξενεί ανήλικα ή νεαρά άτομα στο διαμέρισμά του, αλλά και να απαντήσει στο «γιατί» τόσοι ετερόκλητοι άνθρωποι να καταθέσουν σε βάρος του.

Με γενικότητες αλλά και τοποθετήσεις αόριστες, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με τους τέσσερις καταγγέλλοντες, αποδεχόμενος ωστόσο ότι συναναστρεφόταν με τους τρεις εξ αυτών, παρά την ανηθικότητα τους. Η πρόεδρος συνεχώς επέμενε με τις ερωτήσεις της να πάρει απαντήσεις για ποιο λόγο ο κατηγορούμενος να έφτανε στο σημείο να κάνει παρέα με ανήλικους ακόμη και να τους φιλοξενεί για μέρες στο σπίτι τους.

Αναφερόμενος στην κατηγορία των βιασμών που του αποδίδεται, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Για να σας περιγράψω πόσο κατά των βιασμών είμαι, να σας πω ότι έχει δει γάτο να είναι πάνω από γάτα και την κλώτσησα. Το ξέρω ότι είναι κακούργημα αλλά είμαι τόσο κατά της βίας”.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταλήξει: «Ζούσα μόνος αλλά κατά καιρούς έμενε κόσμος μαζί μου. Ήμουν δεκτικός και ανοιχτός, φιλικός, απολάμβανα το τυχαίο και το απρογραμμάτιστο και απ’ότι έδειξε και η πρακτική μετά, ζούσα απερίσκεπτα και επιπόλαια», χαρακτηρίζοντας φυσιολογικό να φιλοξενεί ανήλικος στο διαμέρισμά του χωρίς καν να επικοινωνεί με συγγενείς τους.

«Δεν κατηγορούμαι για πέφτουλας ή γύπας»

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σχολίασε: «Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ. Είμαι από αυτούς που σιχαίνομαι και το βιασμό και τον εκβιασμό, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Για το δεύτερο καταγγέλλοντα, ανέφερε ότι «ήταν ένας άνθρωπος που τον γοήτευσα, που έχει πει ότι με ερωτεύθηκε. Κάναμε αρκετές φορές παρέα μαζί του και με άλλους και το 2016 είχε μια οικειότητα μαζί μου για να έρθει στο σπίτι μου να μείνει. Γνωριστήκαμε στα Goody’s και θυμάμαι ότι ερχόταν και σπίτι μου και βγαίναμε. Τους είχα καλέσει και στο θέατρο, όχι μόνο αυτόν αλλά πολλούς φίλους».

Πρόεδρος: Είχατε μιλήσει για ερωτικες προτιμήσεις σας;

Κατηγορούμενος: Δεν το αποκλείω

Πρόεδρος: Γνωρίζετε ότι ήταν ανήλικος;

Κατηγορούμενος: Δεν το αποκλείω. Δεν έδωσα σημασία. Θα έδινα αν υπήρχε ένοχο πάθος από την πλευρά μου, αλλά δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος: Είχατε καταλάβει ότι ήταν ερωτευμένος, μας είπατε… σας το είπε αυτός;

Κατηγορούμενος: Μπορεί και να μου το είπε. Καταλάβαινα ότι είχε γοητευθεί από την προσωπικότητα μου. Τώρα από το γοητεύομαι μέχρι το κάνουμε κάτι είναι τεράστια απόσταση.

Πρόεδρος: Πάντως σας είχε ζητήσει να κάνετε κάτι…

Κατηγορούμενος: Ναι.

Πρόεδρος: Δεν σας προβλημάτισε ότι ερχόταν μαζί σας, ένας ανήλικος που ήθελε να σας προσεγγίσει ερωτικά…

Κατηγορούμενος: Σας απαντώ ότι αυτοί οι διάλογοι ήταν σαν παιχνίδι. Πάνω στο «μωρή» και στο «καλέ». Δεν είναι κάτι που θα το σπουδαιολογούσα ποτέ. Τώρα το έκανα, που είδα όλη την ιστορία

Πρόεδρος: Οι ανήλικοι τυγχάνουν κάποιας προστασίας. Εφόσον σας έβλεπε έτσι, κάνατε κάτι για να τον προστατεύσετε;

Κατηγορούμενος: Το ότι μου έλεγε «α τί ωραίος είσαι, σε θέλω, κάνε μου αυτό» δεν το σπουδαιολόγησα. Τι μεγαλύτερη προστασία από το να βρισκόμαστε, να πηγαίνει στο θέατρο και στο σπίτι μου με όλα αυτά τα βιβλία..

Αναφορικά με τον καταγγελλόμενο βιασμό στην Επίδαυρο το 2015, ο Δημ. Λιγνάδης αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, δηλώνοντας ότι εκείνη τη χρονιά δεν βρέθηκε ποτέ εκεί. Όσο για το φωτογραφικό υλικό, που τον τοποθετεί στην Επίδαυρο το 2015, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να τραβήχτηκε μεταγενέστερα.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αλλά δεν αποκλείω να τους είδα το 2016 στην Επίδαυρο και να τους συνάντησα εκεί και να πήγαμε και για μπάνιο. Δια της άτοπον απαγωγή δηλαδή, το 2016 ή το 2017. Το 2015 στην Επίδαυρο δεν πήγα. Με τα συγκεκριμένα άτομα δεν πήγα ποτέ. Το λέω κατηγορηματικά» υποστήριξε προσθέτοντας ότι ούτε ο μάρτυρας που τον τοποθέτησε εκεί λέει την αλήθεια.

Τέλος, ρωτήθηκε και στο διάστημα που έμεινε στο διαμέρισμα του Δημ. Λιγνάδη, με τον κατηγορούμενο να λέει ότι για τον ίδιο «δεν ήταν κάτι βαρύ». Όπως είπε, «όταν ήρθε ήταν ενήλικος και δεν βρήκα κανένα κακό. Έμεινε 10 μέρες περίπου με επιφύλαξη. Είχε φέρει ένα σάκο και κοιμόταν στον καναπέ μου».

«Για παιδαγωγικός σκοπούς του είπα να μου καθαρίζει»

Για τον τέταρτο καταγγέλλοντα, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως θέλησε να τον βοηθήσει γιατί στο σπίτι του δεν είχε ρεύμα. «Μου εξομολογήθηκε πως στο σπίτι του δεν έχει ρεύμα και ετοιμαζόταν το πρωί στα σκοτάδια. Τότε σοκαρίστηκα και του είπα όποτε θέλει να έρχεται σπίτι να διαβάσει ή να πλύνει τα ρούχα του. Δέχθηκα να προσφέρω βοήθεια χωρίς να το εξακριβώσω. Στοιχειωδώς να έχει μια στέγη και πλυντήριο για τα ρούχα του. Δεν έγινε αμέσως το να μείνει. Έγινε κάποια στιγμή και έκτοτε για κάποιο χρονικό διάστημα ερχόταν και διέμενε ή έμενε κατά καιρούς. Πρέπει να πρωτοήρθε το Φεβρουάριο του 2015».

Έφτασε μάλιστα, στο σημείο να χαρακτηρίσει τον εαυτό του «ηλίθιο» γιατί «στο σπίτι μου ερχόντουσαν και άτομα που είχα γνωρίσει και 2 λεπτά». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όπως του επισημάνθηκε, είχε δεχθεί επίθεση στο διάδρομο της πολυκατοικίας του, η οποία χαρακτηρίστηκε απόπειρα ληστείας από τις εισαγγελικές αρχές.

Πρόεδρος: Δεν τον ρωτήσατε αν είχε συγγενείς ή φίλους να πάει εκεί; Είναι μια ευθύνη….

Κατηγορούμενος: Τον ρώτησα. Μου είπε θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του είπα μπορεί να έρθεις, να χρησιμοποιήσεις πλυντήριο, να διαβάσεις με φως και να φας αν θες. Ήταν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ερχόταν έμενε ή επέστρεφε σπίτι του ή πήγαινε σε φίλους. Αλλά να πω ότι είναι πράγματι μεγάλη ευθύνη και είναι λάθος μου που αβασάνιστα το πρότεινα.

Πρόεδρος: Το δεχθήκατε χωρίς να τον παραπέμψετε σε συγγενείς, χωρίς να βεβαιώσετε την ιστορία του, ανοίξατε την πόρτα σας έτσι…

Κατηγορούμενος: Ναι δεν είναι συνηθισμένο. Έκανα κακώς κάτι ασυνήθιστο με καλή πρόθεση, με αγαθότατη πρόθεση. Κάποια στιγμή επειδή ήμουν εργένης και για να μην αισθάνεται υποχρεωμένος αλλά και για παιδαγωγικός σκοπούς του είπα να μου καθαρίζει και θα του δίνω έναντι. Αυτό γινόταν εκ του περισσού γιατί ερχόταν και η οικιακή βοηθός. Για να προσφέρει κάτι..

Τέλος, για τον τρίτο καταγγέλλοντα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο να καταθέσει, ο Δημ. Λιγνάδης ανέφερε ότι δεν τον έχει συναντήσει ποτέ: «Θα αμφέβαλα αν υπάρχει και ως πρόσωπο. Ήθελα να έρθει να τον δω, να δω το προϊόν της κατασκευής. Μου επιδείχθηκε μια φωτογραφία του και όχι δεν τον γνώριζα».

Οι «διάφορες ομάδες» και το #metoo

Όταν πλέον ρωτήθηκε γιατί να βρεθούν όλοι αυτοί οι καταγγέλλοντες και να στραφούν σε βάρος του, ο σκηνοθέτης μίλησε για «επιθυμίες των διαφόρων ομάδων».

Ειδικότερα, υποστήριξε: «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με πικρία προς εμένα, γιατί δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα. Υπάρχουν προσωπικά κίνητρα. Αυτή είναι η πρώτη ύλη. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με κάποιους ηθοποιούς ελεύθερους σκοπευτές με αντιπαλότητα στο πρόσωπο μου. Προστριβές και διαμάχες με το ΣΕΗ. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι του δημοσιογραφικού χώρου και ινφλουενσερς που είχαν διαφωνία ως προς τις θέσεις μου τις ιδεολογικές. Υπήρξαν και δυο λαγοί ο Β.Κ. Και ο Νίκος Σ. που οδήγησαν στο να ξεκινήσουν οι καταγγελίες. Και μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα και στις σκανδαλώδεις κλειδαρότρυπες και όλα αυτό ήταν προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης. Και βέβαια οι επιχειρήσεις του Τύπου βρήκαν μια τεράστια ευκαιρία να έχουν χτυπήματα με το να διασύρουν κάποιον στην αρένα του αίματος».

Σχολίασε δε και το κίνημα #metoo λέγοντας: «Λυπάμαι που ένα τέτοιο κίνημα, πολύ σοβαρό και παρά πολύ ωφέλιμο, κάτω από την ομπρέλα του στεγάζει και ξερά και χλωρά. Ψάχνουμε να βρούμε μεγάλα κίνητρα και υποσχέσεις σε άτομα που είναι πολύ φθηνά. Μπορεί το κίνητρο να είναι άλλοι χίλιοι followers το κίνητρο. Μπορεί να μην τους ενδιαφέρει τί θα γίνει με το Λιγνάδη, αλλά το ότι θα πει το Δράμα του. Ψάχνουμε να βρούμε κίνητρα εκεί που δεν υπάρχουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα