Αποζημίωση 150.000 ευρώ στη μητέρα του Άλεξ

ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ AMPER ALERT ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" & ΤΟΝ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΝΑΤΕΛΑ(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ AMPER ALERT ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" & ΤΟΝ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΝΑΤΕΛΑ(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Χρηματική αποζημίωση 150.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στη μητέρα του μικρού Άλεξ Νατέλα. Καταδικάστηκαν 13 από τους εναγόμενους

Χρηματικό ποσό ύψους 150.000 ευρώ επιδίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας στη μητέρα του Άλεξ ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη από το χαμό του γιου της, στις 3 Φεβρουαρίου 2006, στη Βέροια.

Καταδίκασε 11 από τους συνολικά 13 εναγόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο του 11χρονου Άλεξ και τώρα καλούνται να καταβάλουν το παραπάνω χρηματικό ποσό.

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή για τη μητέρα του Ρουμάνου και για έναν από τους τρεις αδελφούς κρίνοντας ότι δεν έχουν αντικειμενική ευθύνη προς τη χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να επιδικάσει στην ενάγουσα το ποσό των 150.000 ευρώ που κρίνεται εύλογο, εν όψει του νεαρού της ηλικίας του θανατωθέντος υιού της, το ότι ήταν το μόνο τέκνο της, του μεγάλου βαθμού πταίσματος των εναγομένων (δόλος ως προς την πρόκληση των σωματικών βλαβών και αμέλεια ως προς το βαθύτερο αποτέλεσμα του θανάτου), της μετέπειτα συμπεριφοράς τους, που επέτεινε τον ψυχικό πόνο που οι ίδιοι προκάλεσαν, οδηγώντας τις προσπάθειες ανεύρεσης της σορού σε αποτυχία, των οικονομικών και, τέλος, των κοινωνικών συνθηκών των διαδίκων» αναγράφεται στη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση

Η αγωγή της Νατέλας Ιτσουαΐτζε συζητήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο και μόλις χθες έγινε γνωστή.

Στρέφεται κατά των γονέων των πέντε ανηλίκων, στους οποίους έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά μέτρα, και κατά του παππού των τριών ανηλίκων, που κρίθηκε ένοχος για ψευδή κατάθεση, υπόθαλψη εγκληματία ενώ έχει καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

Στο πολιτικό δικαστήριο προσκομίστηκαν το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης και οι προηγούμενες αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων που ελήφθησαν υπόψη ως δικαστικά τεκμήρια.

Ο ένας από τους εναγόμενους αδελφούς, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ψευδή κατάθεση και υπόθαλψη εγκληματία από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, απαλλάχθηκε για το αστικό κομμάτι της υπόθεσης.

«Δεν ενεπλάκη ενεργά με οιονδήποτε τρόπο στο θάνατο του υιού της ενάγουσας, παρά μόνο καταδικάστηκε για αδικήματα που τελέστηκαν μετά την πράξη της θανάτωσης» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Για τη μητέρα του Ρουμάνου, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης για το θάνατο του Αλεξ, επισημαίνεται ότι: «Έλαβε κάθε δυνατό μέτρο και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ασκώντας προσηκόντως την εποπτεία του ανήλικου υιού της, χωρίς όμως να καταφέρει τελικά να αποτρέψει αυτόν από τη ζημιά που τελικά προκάλεσε».

Ο δικηγόρος της Γιάννης Καραμαγκιώλης ανέφερε στην «Ε» ότι «είναι μια δίκαιη απόφαση που την απαλλάσσει από κάθε ευθύνη», ενώ επισήμανε ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει καθώς δεν έχει εκδικαστεί ακόμη σε δεύτερο βαθμό.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε και πάλι καταδικάζοντας τους υπαιτίους για άλλη μια φορά. Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί μια ακόμη δικαίωση για την άτυχη αυτή μάνα, η οποία με παρακάλεσε να σας μεταφέρω ότι αισθάνεται για άλλη μια φορά δικαιωμένη και ηθικά ικανοποιημένη για τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος των υπαιτίων για το θάνατο του Αλεξ και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της μέχρι να ανακαλύψει την αλήθεια για την τύχη του σώματος του άτυχου παιδιού της».

«Ωστόσο, τόσο η ανθρώπινη ζωή όσο και ο πόνος δεν αποτιμώνται σε χρήμα, όμως η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης είναι μια μορφή τιμωρίας αλλά και πίεσης προκειμένου να ανοίξουν ερμητικά κλειστά στόματα.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η χρηματική ικανοποίηση που επιδικάσθηκε θα διατεθεί (πλην των εξόδων) σε κοινωφελείς οργανισμούς που έχουν ως δράση τη φροντίδα και προστασία ανήλικων παιδιών, η σωτηρία της ψυχής των οποίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας» δήλωσε στην «Ε» ο δικηγόρος Εμμανουήλ Αναστασάκης, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά τη Νατέλα Ιτσουαΐτζε.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

SHARE:

24Media Network